Izdelava lesenega koša

Označeni deli lesenega koša.
Označeni deli lesenega koša.

Izdelava lesenih košev je včasih predstavljala pomemben dodatek k zaslužku kmetov. Velike koše so kupovali kmetje, ki so jih potrebovali za nošenje sena, trave, žagovine, manjši pa so bili priljubljen okras. Koš ni znal splesti vsak, saj je bilo treba izbrati primeren les in vedeti, kdaj je primeren za izdelavo viter.

Moj dedek je izdelal ogromno košev, ki jih je prodajal tako v Sloveniji kot tudi drugod. Kar nekaj košev je našlo svojega lastnika v Avstriji, Avstraliji, Angliji, Nemčiji in celo v ZDA. Žal pa v zadnjih letih upadata tako zanimanje za nakup, kot tudi število mojstrov, ki so sposobni tak koš izdelati. Da ta modrost ne bi propadla, sem se odločil vsaj delno dokumentirati proces izdelave.

Vitre in rebre so iz macesnovega lesa, ki je ravno prav prožen za pletenje, včasih pa se za vitre lahko uporablja tudi plastika. Tak koš je vzdržljivejši, vendar ni tako lep kot le lesen. Loki in lesi so iz smrekovega, obroč pa iz leskovega lesa. Šprajca se imenuje deščica, ki skrbi za to, da sta oba loka razmaknjena. Da si boste zadevo lažje predstavljali prilagam sliko z označenimi deli.

Vitre ne smejo biti presuhe, saj se takšne rade lomijo, zato se les pred izdelavo shranjuje v kleti oz. drugem prostoru, kjer je vlažneje.

Galerija

Koš pred pričetkom pletenja
Tako je izgledal koš preden sva začela plesti.
Koš pred pričetkom pletenja - slika od strani
Še ena slika od strani.
Lesi od blizu
Tako izgledajo lesi od blizu. Prostor za rebre se mora najprej navrtati in nato izdolbsti z dletom.
Lesi od blizu - od strani
Še pogled od strani.
Prepleteno dno
Prepleteno dno.
Končan koš
Tako je videti končan izdelek
Koš pod kotom
Še pod kotom
Koš od strani
Od strani
Koš od zgoraj
Od zgoraj
Koš s plastičnimi vitrami
Tako pa izgleda koš, ki ima namesto lesenih plastične vitre.

Zadnja sprememba: | Deli na: