Moj računalnik

Moj prvi računalnik, jesen leta 2001

Moj izlet v svet računalništva se je začel že zgodaj, a lasten računalnik sem dobil šele okrog leta 2001. Šlo je za Intel Celeron 800 MHz z 128 MB SD-RAM pomnilnika, 30 GB diskom, grafično kartico nVidia Riva TNT 2 32 MB in Motorolin modem. Vse to je bilo vgrajeno na matično ploščo QDI Advance z Via chipsetom (modela se ne spomnim). Bila je že sestavljena konfiguracija podjetja PCX. Nameščen je bil Windows Millenium Edition, priložena je bila tudi knjižica Moj Prvi PC, Nikolaja Pečenka. Nemudoma sem jo prelistal in lastnoročno sestavil dele v delujoč sistem. Monitor je bil Philips 107E, zvočniki, tipkovnica in miška pa Geniusovi.

Dokler nisem dobil interneta v naslednjem letu sem se ubadal z Windowsom priloženimi igrami (Pinball, Pasjansa, Pajek, Motocross Madness itd.), najbolj pa z operacijskim sistemom. Windowsi so se neprestano sesuvali z modrimi zasloni smrti, že če si ga grdo pogledal in tako sem moral hočeš nočeš vsake toliko sistem namestiti na sveže. Takrat sem Microsoft zasovražil do dna srca in zamera se še do danes ni ohladila.

Prvi lastnoročno sestavljeni sistem, konec leta 2002

Kmalu sem ugotovil, da je zmogljivost mojega računala bolj uborna, saj je komajda poganjal kakšne malo bolj kompleksne igre, zato sem se odločil, da ga bom nadgradil. Po tuhtanju in prebiranju forumov (internet sem takrat že imel), sem se odločil, da bom kupil AMD Athlon XP 1800+ Palomino in Ati Radeon 8500 LE, družbo pa jima naj bi delala 80 GB disk Western Digital in 256 MB pomnilnika Transcend. Vse skupaj sem namestil na matično ploščo ASUS A7V266-C. Komponente sem počil v najdražji del računalnika, ohišje, Chieftec tx10wd Scorpio, v katerega sva z bratom vgradila pleksi okno. Noter pa sem dal tudi modre katode. Za takšno konfiguracijo sem se odločil, ker so bili takrat Intelovi procesorji in nVidiine grafične peklensko drag špas.

Relativno poceni sem tako dobil precej boljši računalnik od prejšnjega, hkrati pa se je odprlo večno rivalstvo med mojo konfiguracijo in sošolčevim sistemom. On je namreč nabavil Intel Pentium 4 1800 MHz in nVidia Geforce 4 Ti 4200. Kljub temu, da je bila moja grafična vse prej kot pa konkurenčna (tudi zaradi okleščenih frekvenc jedra in pomnilnika) pa mi je z navijanjem uspelo zmogljivost močno približati njegovemu sistemu. Za boljše delovanje sem kasneje kupil še 2x256 MB pomnilnika Transcend.

Nekaj časa sem še uporabljal Windows Me, ampak so mi ob bizarnih sesutjih popustili živci, zato sem prešel na Windows XP SP1.

Za procesor sem izbral vodno hlajenje, saj sem bil prepričan, da bo zadeva bolj hladna. Šlo je za predsestavljen komplet, ki je bil lep na pogled, a sem imel z njim veliko težav. Zaradi nerodne premontaže sem čez par let poškodoval radiator in vsake toliko je spustil kakšno kapljico. Temperature so bile sicer nizke, ampak je bila črpalka vse prej kot pa tiha.

Slika vodnega hlajenja
Slika iz časov, ko sem imel še vodno hlajenje.

Majhna nadgradnja z velikim učinkom, pomlad leta 2004

Na forumu moje srednje šole sem opazil, da nekdo prodaja Radeon 9500 za zelo poceni, zato sem se odločil za nadgradnjo. Te odločitve mi ne bo nikoli žal, saj se je Radeon 9500 dal tudi odkleniti na 9500Pro. Radeon 8500 sem prodal za 1/2 cene Radeona 9500, pridobil pa sem 2-krat boljšo zmogljivost. Tako sem imel izjemno uravnotežen in zmogljiv računalnik, na katerem sem lahko brez težav igral večino iger. Nekje v tem času je dušo izpustil tudi disk, zato sem ga menjal za ExcelStore 80 GB, ki je bil kasneje dvakrat zamenjan, ker je v njem močno pokalo. Na koncu sem dobil Hitachi 80 GB disk, ki je delal OK.

Zalman ventilator
Kasneje, ko mi je crknil radiator sem ga zamenjal s temle ogromnim Zalmanovim venilatorjem. Nered kablov na sliki je epski :).

Celovita nadgradnja drobovja, poletje leta 2007

Takrat sem se odločil za konkretno nadgradnjo računalnika, saj sem starega želel preseliti v študentski dom, kjer sem takrat uporabljal eno staro kripo za 20 tisočakov. Kupil sem si novo AM2 matično ploščo GA-M55S-S3 z nForce 550 chipsetom, nov AMD Sempron 3000+ Manila s 35W TDP, ki se je dal brezhibno naviti iz 1.6 GHz na 2 GHz, saj je bilo FSB neverjetno enostavno povečati. Procesor se je neverjetno malo grel in je bil top nakup! Za grafično kartico sem izbral rabljeno Gainward Geforce 6600GT z 128 MB pomnilnika, ki je imela že vgrajen ventilator po meri in hladilnike na pomnilniku. Tudi ta kartica se je dala dobro naviti brez strojnih modifikacij. Na ploščo sem dal 1GB PATRIOT DDR2 ram PC2-6400 800MHZ s hladilnikom. Poceni pa sem nabavil tudi napajalnik zadovoljive kakovosti LC6420 V2.0 - 420W. Kolega pa mi je prodal še Hitachi Deskstar 7K160 160GB SATA z 8MB predpomnilnika. Vse skupaj me je stalo zgolj okrog 200€ in to je bil res nakup vreden vsakega centa. Imel sem hladen sistem, ki je bil dovolj zmogljiv za poganjanje katerekoli igre na primernih nastavitvah

Slika neurejenga računalniškega ohišja
Kable sem uspel v nekaj letih za silo urediti :).
Pogled v notranjost računalniškega ohišja
Še ena slika, tokrat brez stranice

Prehod na dve jedri, oktober 2009

Po dveh letih sem za pičlih 90€ dokupil rabljena procesor, AMD Athlon X2 4850e, in grafično kartico, Gainward ATI Radeon HD 4670 s 512 MB GDDR3 pomnilnika. Obe komponenti sta imeli izjemno nizko porabo in sta prinašali očitno nadgradnjo. Ker so bile cene pomnilnika DDR2 nizke, sem dokupil še 1 GB enakega pomnilnika.

Velika nadgradnja, a majhna poraba, Marec 2012

Odločil sem se, da bom iz prejšnjega računalnika sestavil HTPC, zato sem se podal v nakup novih komponent. Pri izbiri sta mi bili ključna karakteristiki cena in čim višje razmerje zmogljivost/poraba. Ker je bila AMD-jeva ponudba procesorjev obupna, sem se odločil, da kupim Intelov procesor I3-2120 in primerno H67 matično: ASUS P8H67. V sistem sem dodal 4 GB pomnilnika Kingston, napajalnik XFX TS550 Bronze in 1 TB Samsung Spinpoint F3 disk (7200 obr./m., 32 MB predpomnilnika). Čeprav imajo diski v tem času ko to pišem ogromno ceno, sem moral nujno napraviti zamenjavo, saj mi je Hitachijev 160 GB disk odločno premajhen.

Kupil sem tudi grafično Gigabyte AMD Radeon HD7750 OC z 1 GB pomnilnika, ki je z neverjetno nizko porabo (a visoko ceno) trenutno najhitrejša grafična, ki ne potrebuje dodatnega priključka za napajanje.

Tako sem dobil izjemno varčen/tih in zmogljiv sistem, a žal sem zanj zapravil veliko več kot sem na začetku nameraval. V pol leta, bi verjetno za to konfiguracijo dal 50% manj, ampak kdor čaka, ta nikoli ne dočaka :)

Slika urejenega računalniškega ohišja
Uredil sem kable, vgradil stikala za hladne katode in zadevo temeljito počistil.

Obdobje velike nadgradnje periferije, 2014-2016

Več let zapovrstjo sem nadgrajeval zgolj drobovje in zanemarjal periferijo, zato je na slednjo že močno načel zob časa. Najbolj je bilo na udaru Chieftecovo ohišje, ki je imelo naslednje težave:

  • odtrgala so se vratca, ki pokrivajo sprednji del ohišja
  • ohišje nima primernega mesta, kamor bi lahko privijačil 2.5" SSD
  • pladenj za diske je bil že razmajan in zato je ohišje prehajalo v resonanco ter obupno brnelo
  • ohišje na sprednji strani nima priklopov za slušalke in USB vrat

Za zamenjavo sem si izbral NZXT Phantom 410 White, ki je na spodnji sliki. Resda je okence manjše, a je sedaj računalo popolnoma tiho!

NZXT Phantom 410 White
NZXT Phantom 410 White v akciji.

Na LCD monitorju mi je začela utripati osvetljava. Nič čudnega, saj je bil v uporabi skoraj 10 let! V strahu pred bližnjim mrkom sem začel izbirati novega, moja želja pa je bila tudi, da bi ločljivost 1280x1024 končno pretvoril v 1080p (1920x1080 oz. FullHD). Ker tudi rad igram igre, sem se odločil za monitor z nizkim odzivnim časom, visoko stopnjo osveževanja in podporo za tehnologijo FreeSync, četudi moja grafična te tehnologije ni podpirala. Izbral sem drugo generacijo Iiyaminega 24" zaslona G-MASTER GB2488HSU imenovanega tudi Red Eagle.

Po kar nekaj letih z odlično Logitechovo miško RX 1000, ki je izgubila že večino tačk, sem zaman iskal dobro lasersko zamenjavo. Na koncu sem pristal na optični gaming miški Logitech G400s, ki se mi je zdela najboljša za dober oprijem, imela dovolj gumbov in hkrati zadostila mojim igračarskim potrebam. Izbral sem dobro.

Kar nekaj časa sem kupoval poceni tipkovnice, ki niso bile vredne svojega denarja, saj je bila kakovost obupna. Še posebej zanič so poceni Logitechovi modeli. Na enem sem že po par mesecih izbrisal napisa A in S, ne le to, tipka A se je tako obrabila, da je imela zarezo v robu! Poskus nakupa tipkovnic z dvojno ali trojno ceno je spet rezultiral v stran vrženem denarju. Na koncu sem ugotovil, da sem sčasoma v tipkovnice skozi leta vložil toliko, da bi lahko s tem denarjem dobil top mehansko tipkovnico. Po preučitvi vseh možnosti za nakup slednje, sem končno našel idealno mehansko tipkovnico zame: Ducky One TKL z MX Brown stikali: brez numeričnega dela, dobre tipke za igranje in tipkanje, nemška razporeditev :).

Ryzen in Polaris, 2016-2017

Čeprav sem bil leta 2012 odločen, da bo to moja zadnja nadgradnja drobovja računalnika (dosegel sem namreč že dovoljšno hitrost za katerokoli AAA igro, ki si jo lastim), so me premamile novosti na področju strojne opreme. Novo zgrajen sistem sem zasnoval okrog sveže platforme AM4 in procesorjev Ryzen. Izbral sem si štirijedrni procesor z osmimi nitmi AMD Ryzen 1500X, ki sem ga postavil na osnovno ploščo mATX GigaByte GA-AB350M-GAMING 3. V sistem sem vstavil 2x8 GB DDR4-2666 pomnilnika G-SKILL Ripjaws 4, ki mi ga je po nekaj kolobocijah uspelo poganjati na največji hitrosti. K takšni opremi je seveda še spadala spodobna grafična kartica, zato sem si izbral GigaByte AMD Radeon RX 460 z 2048 MB pomnilnika. Z njeno pomočjo sem lahko končno začel uživati v vseh prednostih, ki jih daje FreeSync. Čeprav platforma uradno ne podpira Windows 7, sem ga vseeno uspel namestiti poleg že delujočega Debiana 9. Vse kar sem rabil je bila PS/2 tipkovnica :).

ZEN 3 APU in RDNA 2, 2022

V resnici mi ne bi bilo treba na prejšnjem sistemu nadgraditi nič, a sem se po pravici povedano že malo naveličal konfiguracije iz leta 2012, zato sem se odločil narediti standardni 5-letni cikel.

Odločil sem se, da bom ostal na dobro preverjeni platformi AM4. Nov sistem sem osnoval na mATX matični plošči MSI MAG B550M MORTAR, ki sem jo dal v ohišje Phanteks Enthoo Pro M. Plastika na belem NXZT-ju je namreč tako ogabno porumenela, da tega nisem mogel več gledati (lekcija za prihodnost :P). V ploščo sem postavil osemjedrni procesor AMD Ryzen 7 5700G z integrirano grafično kartico. Malce kontroverzna odločitev, saj bi z Ryzen 5 5600X prišel skozi ceneje, imel bi PCI-E 4.0 in zaradi več predpomnilnika tudi posledično več sličic na sekundo v igrah. Vseeno sem ocenil, da mi bosta dve dodatni jedri in integrirana grafična kartica prišli bolj prav, kot pa tistih par procentov FPS v igrah. Po zelo dolgem času s priloženimi hladilniki procesorjev, sem se odločil, da uporabim hladilnik po meri, ki mi bo zagotavljal popolno tišino in v ta namen sem izbral BE QUIET! Dark Rock 4. Za pomnilnik sem spet izbral zgolj 2x8 GB DDR4-3200 pomnilnika G.Skill Flare X black, saj se mi je zdelo 32 GB potrata, priznam pa, da sem spregledal, da ZEN 3 bolje deluje z dual-rank pomnilnikom kot pa izbranim, ki je single-rank. Ker je bila ponudba grafičnih, ki jih napaja zgolj PCI-E, uborna, sem se odločil za overkill in nabavil izjemno učinkovito grafično kartico Sapphire PULSE AMD Radeon RX 6600 8 GB. Za kakovostno preskrbo z energijo in tišino sem uporabil delno pasivni in modularni napajalnik Seasonic Focus GX 80 Plus Gold 650W. Vse skupaj sem zaokrožil z novim diskom Samsung 870 EVO 250 GB, na katerega sem namestil Manjaro Linux in Windows 10 64-bit za igre.

Spet v črnini
Spet v črnini.

Zadnja sprememba: | Deli na: