Uporabne povezave

To je moja zbirka povezav na spletišča, ki jih pogosto obiskujem, ali pa so se mi zdela tako uporabna, da jih enostavno moram deliti z vami. Seznam se sproti spreminja, saj se spreminja tudi seznam strani, ki jih obiskujem, zato priporočam, da to rubriko redno spremljate. Kdo ve, morda pa se najde tudi kakšna zanimiva stran za vas ;).

Igre

 • Abandonia
  Odlično spletišče z abandonware igrami, dobrimi opisi (kar nekaj jih je prevedenih v slovenščino) in kredibilnimi ocenami iger.
 • MobyGames
  stran s opisi skoraj vseh iger, ki so kdaj obstajale. Ocene iger temeljijo na ocenah obiskovalcev in ocenah iz različnih igričarskih revij/spletnih strani.
 • Adventure Game Studio
  Adventure Game Studio je odprtokodni pogon za pustolovščine v slogu pikslastih legend iz 90-tih let prejšnjega tisočletja. Na tem spletišču boste našli brezplačne igre narejene s tem pogonom. Nekatere izmed njih se lahko po kakovosti kosajo celo z njihovimi vzorniki!
 • GameFAQs
  Se vam je zataknilo pri kakšni igri in ne znate naprej? GameFAQs je zbirka vodičev, kod in podobnih pomagalnikov, ki vas rešijo iz zagate.
 • GameCopyWorld
  Zaščite proti kopiranju postajajo vse bolj agresivne, a to še ne zaustavi hekerjev, da jih ne bi zlomili. Igrajte igro kot se spodobi: z CD/DVD-jem v omari in brez stalne povezave na splet.
 • Megagames Game Fixes
  Zaščite proti kopiranju postajajo vse bolj agresivne, a to še ne zaustavi hekerjev, da jih ne bi zlomili. Igrajte igro kot se spodobi: z CD/DVD-jem v omari in brez stalne povezave na splet.
 • Speed Demos Archive
  Ali želite vedeti, v kolikšnem času se da preigrati enoigralski del kakšne igre? Če ste mislili, da je »v najmanj par urah« pravi odgovor, potem se krepko motite. Nekatere večurne igre se namreč da premagati v nekaj minutah! Prepričajte se na lastne oči.
 • Metacritic
  Metacritic je spletna zbirka ocen iger, filmov in glasbe s poudarkom na ocenah priznanih kritikov. Seveda pa ne manjkajo tudi ocene uporabnikov, ki pokažejo, da ocenam kritikov ni vedno za zaupati.
 • Ultimate Game Solutions
  Ultimate Game Solutions je podatkovna zbirka vodnikov za številne pustolovščine: AGS, brezplačne in tudi komercialne. Poleg vodnikov, ki so objavljeni na spletišču samem pa boste našli tudi povezave na druge strani z vodniki.
 • Mod DB
  Mod DB je spletna zbirka modifikacij za različne igre. Modifikacije so kategorizirane po igri, vrsti, stanju dokončanosti in številu igralcev, kar vam še olajša brskanje po strani. Če želite iz vaše igre iztisniti maksimum, potem morate nujno obiskati Mod DB.
 • Knjižnica MS-DOS iger
  Brezplačno preigrajte katerokoli izmed preko 4000 iger prisotnih v arhivu kar preko vašega brskalnika! Za igranje ne potrebujete nobenega dodatnega programa, ampak le pritisnete na igraj in igra se zažene z optimalnimi nastavitvami. Igrate lahko tudi v celozaslonskem načinu, morda pa boste pogrešali možnost preigravanja z igralno palico/ploščkom.
 • Nexus Mods
  Nexus Mods gostuje modifikacije za več tisoč iger, med katerimi gotovo prednjači Skyrim, Stran odlikujeta dober filtrirni in razvrščevalni sistem, ustvarjalci modifikacij pa lahko z objavo svojega izdelka tudi zaslužijo. Žal prenosi niso na voljo brez registracije, za brezplačne uporabnike pa je hitrost omejena na 3 MB/s (če ne uporabljate blokiranja reklam).

Iskalniki

 • Ubuntu Packages Search
  Iskalnik po paketih ene izmed najbolj priljubljenih distribucij Linuxa, Ubuntu. Iskanje je mogoče po trenutno podprtih različicah Ubuntu-ja, stran z najdenim paketom pa prikazuje različice, povezave, odvisnosti in omogoča tudi neposreden prenos paketa. Zanimiva možnost je tudi iskanje po vsebini paketa.
 • DuckDuckGo
  DuckDuckGo je transparenten in odprt iskalnik, ki svoje rezultate pobira iz številnih drugih iskalnikov. Resda relevantnost njegovih rezultatov morda ni takšna kot je pri Googlu, vendar vam iskalnik ne sledi in beleži vaših iskalnih navad. Najboljša izmed zmožnosti iskalnika pa so ukazi !bang, ki močno pohitrijo iskanje.
 • Wolfram|Alpha
  Wolfram|Alpha je neobičajen iskalnik, ki namesto iskanja v resnici računa odgovore. Vpišite matematično enačbo ali statistično vprašanje in iskalnik vam bo zadevo rešil (običajno prikaže tudi korake) in izrisal graf.
 • Google Spletni skrbniki
  Ker spletni iskalniki diktirajo kako naj poteka spletni razvoj in optimizacija strani, se bo vsak lastnik spletišča sčasoma srečal s potrebo po boljšem nadzoru nad prikazom iskalnih rezultatov. Za iskalnik Google lahko uporabite njihova orodja za spletne skrbnike.
 • Bing - Orodja za spletne skrbnike
  Ker spletni iskalniki diktirajo kako naj poteka spletni razvoj in optimizacija strani, se bo vsak lastnik spletišča sčasoma srečal s potrebo po boljšem nadzoru nad prikazom iskalnih rezultatov. Za Microsoftov iskalnik Bing lahko uporabite njihova orodja za spletne skrbnike.
 • AlternativeTo.net
  Na tej strani boste našli seznam alternativ Windows, Mac in Linux programom, tako brezplačnih kot tudi tudi plačljivih. Stran deluje tako, da poiščete program, za katerega želite najti alternative, nato pa se vam izpiše seznam alternativ, razvrščenih po ocenah uporabnikov.
 • IsThereAnyDeal.com
  Spletišče IsThereAnyDeal.com je podatkovna zbirka cen iger, ki jih je mogoče kupiti v sklopu trgovin z digitalno distribucijo. Nabor trgovin, ki jih spremljajo, je obsežen, lahko pa se celo prijavite in si nastavite, da vas stran obvesti, ko je želena cena dosežena.

Linux

 • Phoronix
  Spletna stran s poudarkom na preizkusih strojne opreme (predvsem grafičnih kartic) pod Linuxom. Občasno boste lahko na njej našli tudi kakšno primerjavo z MacOS X in Windows. Stran je tudi bogat vir novic in govoric iz sveta Linuxa.
 • Kubuntu.org
  Različica Ubuntu-ja, ki kot namizje uporablja izjemno namizno okolje KDE.
 • commandlinefu.com
  Bi radi čivkali iz ukazne vrstice? Iz zadnje izvedenega ukaza ustvarili skript? Preprečili lupini, da shrani ukaz v zgodovino? To in še več lahko najdete na commandlinefu.com, ki je uporabniška zbirka uporabnih ukazov za ukazno vrstico. Uporabniki strani lahko za nek ukaz glasujejo ali pa mu dodajo alternativen ukaz. Kot pri vseh takih ukazih pa zaupajte le tistim, ki imajo veliko pozitivnih ocen.
 • LUGOS - Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije
  Lugos je spletišče Društva uporabnikov Linuxa Slovenije. Namen društva Lugos je združevanje vseh slovenskih uporabnikov prostega operacijskega sistema Linux ter širjenje in promoviranje Linuxa med ostalimi uporabniki računalnikov.
 • Ubuntu Forums
  Ubuntu Forums je poluradni forum uporabnikov (K)Ubuntu Linuxa. Skupnost je orjaška in pokriva praktično vsa področja uporabe distribucije Ubuntu.
 • Ubuntu Slovenija
  Ubuntu.si je uradna spletna stran slovenske skupnosti Linux distribucije Ubuntu. Na njej najdete novice iz sveta odprte kode, kot tudi forum za pomoč uporabnikom.
 • Crontab.guru
  Crontab.guru je spletno orodje za lažje načrtovanje dogodkov Cron. Z vpisom vrednosti v polje vam orodje na besedilni način prikaže, kdaj se bo dogodek izvedel, če pa ste popolni začetnik, pa vam bodo gotovo koristili številni prednastavljeni primeri.

Ostalo

 • Wikipedia
  Wikipedija je spletna enciklopedija, ki jo lahko ureja vsak. Na njej najdete številne uporabne članke, marsikateri pa je preveden tudi v slovenščino.
 • GSMArena.com
  GSMArena.com vsebuje opise prenosnih telefonov, novice, forume in uporabniške ocene telefonov. Telefone lahko tudi dodate v enostaven primerjalnik in se tako lažje odločite za nakup.
 • Kulinarična Slovenija
  Kulinarika.net je odlično spletišče s kuharskimi recepti, ki jih prispevajo uporabniki. Poleg ocen receptov pa boste na strani našli še komentarje uporabnikov, ki vam bodo dali še kako idejo za razvajanje brbončic.

Računalniška varnost

 • Jotti's malware scan
  Prepričan sem, da imate skoraj vsi obiskovalci, ki uporabljate Windows nameščen protivirusni program. Kaj pa če uporabljate Linux ali pa svojemu protivirusnemu programu ne zaupate dovolj? Naložite datoteko, ki bi jo želeli pregledati, na to storitev in preiskana bo s strani številnih protivirusnih programov.
 • Mailinator
  Mailinator je zanimiva e-poštna storitev, ki jo lahko uporabljate brez prijave. Če ob prijavi določeni spletni strani ne zaupate, potem lahko uporabite e-poštni naslov @mailinator.com s poljubnim uporabniškim imenom. Nato samo prebrskate do v povezavi navedenega spletišča in preverite prejeto pošto. Sporočila v nabiralniku se sproti brišejo, morate pa se zavedati, da lahko do nabiralnika dostopa vsak, ki pozna uporabniško ime, zato nanj ne pošiljajte skrivnosti.
 • uBlock Origin
  Resda nekatere strani živijo od prikazovanja reklam, a žal so slednje po nadležnosti že krepko presegle mejo dobrega okusa. Nekatere reklame pa so lahko celo škodljive, saj kažejo na spletne prevare in/ali viruse. uBlock Origin je dodatek za brskalnik, ki vam nadležne reklame prikrije in pri tem ne poruši postavitve strani.
 • Have I been pwned?
  Vdori v slabo zaščitene podatkovne zbirke dandanes niso nič novega. Hekerjem so podlegli spletni velikani kot so npr. Yahoo, MySpace, Ebay, Dropbox, itd. in uporabniška imena, e-poštni naslovi, gesla, ter še marsikaj drugega, je pricurljalo na splet. S pomočjo te strani lahko preverite ali je vaš e-poštni naslov ali uporabniško ime bil vključen v vdor ter tako pravočasno spremenite gesla.

Razvoj spletnih strani

 • HTML-lint 5
  Preverjalnik za HTML5, ki ga ponuja W3C, je vse prej kot strog, saj dopušča tudi napake, ob katerih se vsem ljubiteljem XHTML kar vrti. HTML-lint 5 pa je orodja, ki omogoča strožje preverjanje izvorne kode in večjo skladnost s XHTML.
 • intoDNS
  intoDNS je orodje, ki omogoča preverjanje nastavitev strežnikov DNS. Je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki so tik pred selitvijo spletišča na drug strežnik.
 • HTML5 Doctor
  HTML5 je precejšnji skok naprej v primerjavi s zastarelim HTML4, saj doda številne nove atribute in oznake. Za razliko od kompliciranih specifikacij s strani W3C pa HTML5 Doctor novosti predstavlja na enostavno razumljiv način.
 • Regular Expression Tutorial
  Regularni izrazi so izjemno uporabno orodje za iskanje delov besedila iz zapletene izvorne kode, vendar pa se jih je kar težko privaditi. V pomoč naj vam bo ta spletni vodič po regularnih izrazih.
 • Pastebin
  Pastebin je spletno odložišče, kamor lahko prilepite in začasno (ali za vedno) shranite koščke napisane kode. Poleg shranjevanja kode v surovi obliki, jo zna Pastebin tudi primerno obarvati.
 • IE NetRenderer
  IE NetRenderer je spletišče, ki vam omogoča posneti sliko zaslona vaše spletne strani v eni izmed številnih različic Internet Explorerja. Čeprav slednji (zasluženo) izumira, pa ga celokupno še vedno uporablja nezanemarljivo število uporabnikov.
 • PHP manual
  PHP je izjemno razširjen skriptni programski jezik, ki ga žal pesti nekaj težavic, ki onemogočajo hitro kodiranje brez vpogleda v dokumentacijo. Priročnik za PHP je pregledni seznam vseh funkcij, metod in razredov, skupaj s primeri njihove uporabe. Opisom pa so pogosto dodani tudi uporabni komentarji obiskovalcev.
 • Paletton
  Paletton je orodje, ki vam pomaga pri izboru barvne sheme za vaše spletišče. Izberite osnovno barvo, svetlost, odtenke, itd. in si vse skupaj oglejte na preizkusni spletni strani. Preverili pa boste lahko tudi, kako bi vaš izbor barv videli tisti, ki imajo težave z zaznavanjem barv.
 • Stack Overflow
  Stack Overflow je sistem vprašanj in odgovorov na tematiko programiranja. Najboljši odgovori se preko ocen uporabnikov povzpnejo na vrh tik pod odgovor, kar pomeni, da so najboljši odgovori vedno na vrhu. Skupnost nagrajuje tako odgovore kot tudi vprašanja preko točk ugleda, moderacija pa je stroga, zato je kakovost spletišča zelo visoka.
 • StatCounter Global stats
  StatCounter preko omenjenega spletišča ponuja vpogled v globalno uporabo brskalnikov/operacijskih sistemov, uporabljenih ločljivosti zaslona in tako naprej. Poleg globalne statistike pa si lahko ogledate tudi statistike za posamezen kontinent ali pa posamezno državo.
 • Favicon Generator
  Favicon Generator je spletno orodje, ki vam omogoča, da iz logotipa (ali druge primerne sličice) ustvarite vsem napravam prijazno priljubljeno ikono ali favicon. Časi favicon.ico so minili, sedaj za združljivost s čim več napravami potrebujete še PNG sličice. Favicon Generator vam ikone ustvari in ponudi za prejem kot paket, ki ga nato enostavno vključite v stran. Na voljo je tudi preverjalnik, s katerim lahko ugotovite, ali ima vaša stran dovolj moderne priljubljene ikone.
 • WordPress Codex
  WordPress je izjemno priljubljen sistem za upravljanje vsebin (CMS), zato ni čudno, da ga nekateri uporabljajo za postavljanje pravih strani. Hekanje po kodi pa ni enostavno, če ne veš kje začeti, in tu vstopi baza znanja oz. codex. Poleg preprostih uvodnih vodnikov so na voljo tudi podrobni opisi uporabe funkcij, ki so pogosto podkrepljeni z uporabniškimi komentarji.
 • Open Web Application Security Project
  Če razvijate spletno stran, ki sprejme uporabnikov vnos, potem morate vračunati tudi številne zlobneže, ki bi se radi polastili podatkov vašega spletišča. Owasp.org je Wiki z zbirko možnih napadov, ki jih lahko napadalec izvede, ponuja pa tudi podrobnosti o tem, kako jih preprečiti.
 • Snazzy Maps
  Google Maps so mogočno orodje, ki ga lahko vstavite v spletno stran. Ali ste vedeli, da lahko videz vsakega Google zemljevida do potankosti prilagodite? V veliko pomoč pri tem vam bo orodje Snazzy Maps, preko katerega lahko ustvarite popolnoma prilagojeno barvno shemo zemljevida, ali pa enostavno uporabite eno izmed številnih prednastavljenih shem. Končano shemo lahko izvozite v JSON in vstavite v lastno skripto.
 • Fontello
  Časi uporabe PNG-jev za prikaz ikonic na straneh so minili. Moderni so visokoločljivostni zasloni, na katerih se nizkoločljivostne sličice vidijo razmazano. Tukaj vstopijo ikonice v obliki pisav, imenovane tudi icon fonts. Fontello je ustvarjalnik paketa pisav, ki ga lahko nato vstavite v vašo spletno stran. Izberite simbole iz poljubnega paketa in jih izvozite, shranjen paket pa vsebuje vse potrebno za enostavno uporabo prilagojenih pisav.
 • CSS Compressor
  CSS Compressor je orodje, ki omogoča zmanjšanje velikosti slogovnih predlog CSS z odstranitvijo presledkov, združevanjem selektorjev v eno vrstico, krajšanjem barv, in še čem. Tako stisnjen CSS se bo hitreje naložil, posledično pa se bo hitreje prikazala oblika strani. Izbirate lahko med različnimi stopnjami stiskanja, ki vplivajo na to, kako enostavno boste kasneje uveljavljali spremembe kode.

Spletna orodja

 • Slovarske in besedilne zbirke
  Zagotovo se kdo izmed vas kdaj sprašuje, kaj katera beseda pomeni. Mogoče išče kake sopomenke ali podobno za kako svoje besedilo. Če ste bogato založeni s knjigami to sploh ni težava, če niste se lahko odpravite v knjižnico. Lahko pa seveda obiščete navedeno spletišče, ki vam preko naprednih iskalnikov omogoča hitro iskanje po podatkovnih zbirkah.
 • Internet Archive
  Orjaški arhiv spletišč, predstavnostnih datotek, besedil in še česa. Če bi radi obujali spomine na to, kako so spletišča izgledala pred leti, potem si oglejte njihov Wayback Machine.
 • OdprtiTezaver
  OdprtiTezaver je odprtokodni tezaver za slovenski jezik. Orodje vam omogoča najti sopomenko iskane besede, ki jo lahko nato uporabite v vašem besedilu, da je bolj razgibano. Na spletišču najdete tudi vstavek za LibreOffice, ki vam predloge daje kar med tipkanjem.
 • RegExr
  RegExr je spletno orodje, ki vam omogoča enostavno preizkušanje regularnih izrazov v realnem času. Vse kar morate narediti je vstaviti besedilo, nato začeti pisati izraz, skripta pa samodejno označi ujemanja. Vgrajeno so tudi orodje za zamenjavo, hiter vodnik in zgledi.
 • TinyPNG
  TinyPNG je spletni optimizator slik PNG in JPG. Algoritem omogoča enostavno zmanjšanje velikost naloženih slik, kar doseže z zmanjšanjem števila barv oz. ponovnim stiskanjem. Zmanjšane slike imajo skoraj neopazno zmanjšanje kakovosti, jih pa boste enostavneje prenašali naokoli s USB ključki ali pošiljali po e-pošti.
 • Photopea | Online Photo Editor
  Photopea je brezplačni spletni urejevalnik slik in fotografij, ki podpira tako rastrsko kot vektorsko grafiko. Z njim boste lahko opravljali tako preprosta popravila slik kot tudi napredne obdelave fotografij in izdelave vektorskih ilustracij. Samo delovno okolje je zelo podobno Photoshopu, podpira pa tudi zavihke. Spletni razvijalci se bodo gotovo razveselili vgrajene možnosti izvoza objekta v SVG in samodejnega generiranja CSS kode. Poleg klasičnih slikovnih formatov zna Photopea odpirati tudi datoteke Photoshop PSD, GIMP XCF in Sketch, shranjevati pa v klasične slikovne formate, PSD in PDF. Vsi podatki so shranjeni v krajevnem pomnilniku brskalnika, zato se vam ni treba bati za zasebnost.

Tehnološke novice

 • VideoCardz.com
  VideoCardz.com je spletni portal, ki je specializiran za pridobivanje govoric o še neizdanih grafičnih karticah in celo procesorjih. Od drugih podobnih strani se portal loči po strogem preverjanju virov, kar pomeni, da je njihovim napovedim večinoma kar za verjeti.
 • Kvarkadabra - časopis za tolmačenje znanosti
  Kvarkadabra je slovensko spletišče, na katerem najdete novice in članke iz področja naravoslovnih ved (fizika, kemija, matematika, itd.). Poleg člankov boste na spletišču našli tudi obsežen forum in blog.
 • Fudzilla.com
  Fudzilla je spletni novičarski portal, ki je specializiran za iskanje govoric o novostih iz področja računalniške tehnologije. Kot se za govorice spodobi, včasih zadenejo v polno, pogosto pa usekajo mimo, zato jemljite novice na tem portalu z rezervo.
 • Slashdot
  Slashdot je novičarska stran, ki je posvečena tehnološkim novicam. Novice pišejo uporabniki, slednji pa jih tudi komentirajo in ocenjujejo. Zajeten del strani je oddeljen tudi novicam iz sveta odprte kode.
 • heise open
  Heise.de je nemški spletni časopis posvečen tehnološkim novicam. Pokrivajo številna področja iz sveta računalništva, med drugim tudi iz odprte kode.
 • 3DCenter.org
  3DCenter.org je nemški spletni novičarski portal, na katerem boste našli novice o novostih iz področja računalniške tehnologije, podrobneje iz sveta grafičnih kartic in procesorjev. Na strani boste našli tudi analize izdaj različne strojne opreme, ankete ter tu in tam tudi kakšno govorico.
 • TechPowerUp
  TechPowerUp je računalniški portal s številnimi novicami iz sveta strojne opreme, kar obsežen del spletišča pa je namenjen ocenjevanju in preizkušanju raznolike strojne opreme: predvsem grafičnih kartic.

Zabava in prosti čas

 • Prometno-informacijski center
  Informacije o zastojih, prometnih nesrečah in stanju na cestah. Zelo uporabno za tiste, ki so veliko na cesti.
 • Najdi.si zemljevid
  Najdi.si zemljevid je za Slovenijo specializiran spletni zemljevid, ki poleg prikaza običajnega zemljevida ponuja tudi prikaz satelitskih posnetkov. Od Googlovih zemljevidov se loči po ažurnosti, saj so zemljevidi tukaj novejši.
 • Google Zemljevidi
  Google Zemljevidi so brezplačni zemljevidi s celotnega sveta, vključno s Slovenijo. Poleg splošnih zemljevidov so na voljo še satelitski posnetki ozemlja in pogled s ceste, pri katerem gre za posnetke okolice iz perspektive voznika/pešaka. Ena izmed bolj uporabnih zmožnosti je tudi izračun in prikaz poti med poljubnim številom točk na zemljevidu.
 • Radarska slika padavin
  Se odpravljate na kak izlet pa vas skrbi kako bo z vremenom? Oglejte si radarsko sliko padavin, ki je na voljo tudi kot časovna animacija. S pomočjo prikaza jakosti padavin in smeri, v katero se giblje fronta, lahko v večini primerov napoveste kdaj in kje se bo ulilo.
 • Odprti slovar za križanke in uganke
  Se vam je zataknilo pri kakem opisu v križanki, ki ga nikakor ne najdete v slovarju? Ne obupajte, temveč preiščite slovenski odprti slovar za križanke in uganke, Besednjak, ki vsebuje kopico gesel in njihovih rešitev.

Zadnja sprememba: | Deli na: