The Longest Journey HD - ocena

Funcom je norveški neodvisni razvijalec iger, ki je svojo razvojno pot začel z naslovi za konzole. Šlo je za raznolike žanre, med njimi pa so se našle tudi igre izdelane po filmskih licencah. Pod taktirko Ragnarja Tørnquista so ob prelomu tisočletja izdelali prvi izvirni naslov, in sicer pustolovščino za PC imenovano The Longest Journey, ki so jo za Norveški trg izdali leta 1999, mednarodne različice pa so sledile leto kasneje. Igra je bila komercialni hit in šest let kasneje ji je sledil naslednik imenovan Dreamfall: The Longest Journey, za njim pa je bila naznanjena serija epizodnih iger imenovana Dreamfall: Chapters, ki pa so jo z Funcomovim žegnom razvili v Ragnarjevem neodvisnem studiu Red Thread Games. Ta ocena se bo dotaknila prvega naslova v seriji, več kot dvajset let po izidu, in poskušala ugotoviti, kako se je igra postarala.

Zgodba in igranje

The Longest Journey se odvija v 23. stoletju, na planetu, ki zelo močno spominja na Zemljo. Igrate 18-letno študentko umetnosti April Ryan, ki ima težave s spanjem, saj jo mučijo nočne more, v katerih se nahaja v neznanih fantazijskih svetovih. Da morda to niso le sanje, ji razkrije Cortez, čudaški samotar, ki jo poskuša prepričati, da je sposobna prehajati med dvema vzporednima svetovoma. Ta, v katerem živi, se imenuje Stark in v njem prevladuje tehnologija, obstaja pa še eden, ki se imenuje Arcadia, v njem pa prevladuje magija. April mu spočetka seveda noče verjeti, a splet dogodkov jo prepriča drugače.

Zgodba v The Longest Journey je kompleksna in se razkriva preko pogovorov, prebranih besedil in vmesnih sekvenc. Med igranjem srečate kupe likov, ki so zanimivi in predvsem zapomnljivi, veliko izmed njih pa vam je pripravljenih podati informacije, ki sicer niso potrebne za napredovanje po igri, se pa preko njih spoznate s tem, za kakšne osebe sploh gre, kakšen je njihov odnos do April, kako vidijo svet, v katerem živijo, itd. Zaradi kopice informacij se zato začetek zdi zelo počasen, se pa tempo kasneje precej poveča in kasnejša poglavja kar letijo mimo. Za lažji pregled nad obilico slišanega, prebranega ali videnega, lahko uporabite priročen dnevnik v glavnem meniju igre, tam pa je na voljo tudi seznam vseh že videnih sekvenc.

The Longest Journey: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so predizrisane, a dokaj nizke kakovosti. Priporočam HD modifikacijo.
The Longest Journey: zemljevid
Lokacije se sproti odklepajo/zaklepajo, do njih pa dostopate s pomočjo preglednih zemljevidov.
The Longest Journey: zgodba
Odlično zgodbo bi lahko izdali kot knjigo.

Igranje poteka v slogu pustolovščin pokaži-in-klikni oz. point-and-click, ki so bile za časa izdaje igre v fazi izumiranja. S svetom tako interagirate z miškinim kazalcem, ki na zanimivih točkah spremeni videz. Pri delih zaslona, ki omogočajo več raznolikih interakcij, se odpre priročni meni, v katerem si lahko točko ogledate ali jo primete, če pa gre za NPC-ja pa sprožite pogovor. V določenih primerih je lahko vsebina menija zamenjana s puščicami za premikanje oz. rotacijo, spet pri drugih že sama kazalka ne omogoča drugega kot ogled (kar sicer zna odkleniti nadaljnje možnosti). Rdeče obarvanje kazalke nakazuje prehod v drugo sekcijo, ki ga lahko pohitrite z dvoklikom, še večji neučakanci pa se bodo gotovo razveselili funkcije preskoka časa (Time skip), ki ga je treba omogočiti v nastavitvah, nato pa se lahko sproži s pritiskom tipke Esc. Lovljenja slikovnih točk je kar nekaj, ni pa zadeva tako problematična, saj igra samodejno zaklepa lokacije.

Inventar je zelo pomemben del v The Longest Journey in je na srečo precej pregleden. Predmete v njem lahko kliknete, da si jih ogledate ali primete v roko ter uporabite pri interakciji z okolico ali pa pri kombiniranju znotraj inventarja samega. Ker zna biti predmetov znotraj vaših žepov dosti, znata biti zelo uporabni hitri tipki A in S, ki omogočata kroženje med njimi znotraj inventarja. Pri nekaterih predmetih inventarja se ob aktivaciji vklopi še bližnji pogled, ki ni zgolj za okras, temveč lahko s tako približanim predmetov še dodatno interagirate ali pa na njem uporabite kaj drugega iz inventarja. Večina kombinacij je logičnih, se pa med njimi najdejo tudi takšne, ob katerih se boste lahko samo popraskali po glavi.

The Longest Journey: inventar
Inventar je pregleden, ne pozabite pa predmetov pogledati tudi od blizu ...
The Longest Journey: predmet od blizu
... saj se pogosto razkrije več podrobnosti.
The Longest Journey: uganke
Uganke so zanimive in večinoma logične.
The Longest Journey: vran
Vran je vaš zvesti spremljevalec, ki vam pomaga pri marsikateri uganki.

Uganke so dokaj raznolike in poleg tistih, ki jih reši zgolj uporaba predmeta, vsebujejo še kompleksnejše, v katerih boste morali na primer izvesti sekvence dejanj v pravilnem vrstnem redu, znakovne in kombinatorične uganke, in še kaj bi se našlo. Čeprav si boste pri nekaterih izmed njih morda razbijali glavo zaradi na videz nenormalne težavnosti, ne pozabite, da vam lahko NPC-ji podajo neprecenljive namige, nekaj rešitev pa boste lahko našli tudi s pomočjo pozornega opazovanja okolice.

Grafična podoba in zvok

The Longest Journey teče na hišnem pogonu, ki so ga razvili prav posebej za to igro. V izvirni obliki ima veliko težav z delovanjem na modernejših računalnikih, ne podpira širokozaslonskih ločljivosti, zaradi odsotnosti glajenja robov je obupno žagasta, pozabite pa lahko tudi na igranje na širokih zaslonih. Na veliko srečo vseh igralcev pa je modifikacijska skupnost s pomočjo umetne inteligence ustvarila HD različico, ki teče stabilnejše (več v sekciji sistemske zahteve) in je predvsem vizualno precej privlačnejša. Še vedno večino prizorišč sestavljajo statična predizrisana ozadja, ki pa so kljub nepremičnosti marsikdaj sposobna izvabiti kakšen vau. Določeni predeli so dinamični ali tridimenzionalni, videz scene pa popestrijo tudi NPC-ji ali vozila, ki se premikajo po zaslonu. Zelo zanimiv je dodatek videov, ki skoraj neopazno zamenjajo statično točko, ko izvedete interakcijo.

Zvočna podlaga je zelo dobra. Poleg dialogov, ki so brez izjeme vsi govorjeni, kar zelo močno pripomore k zapomljivosti oseb, ki jih srečate, je tukaj še glasbena podlaga, ki zna biti mestoma kar epska. V dialogih je obilo humorja in duhovitih opazk, negativno pa izstopajo Flipperjeve kletvice, ki se zdijo popolnoma nepotrebne.

The Longest Journey: humor
Humorja v igri ne manjka ...
The Longest Journey: prostaškost
... kot tudi ne prostaškosti.
The Longest Journey: Stark
Stark je svet, v katerem prednjači tehnologija ...
The Longest Journey: Arcadia
... v Arcadiji pa ima glavno besedo magija.
The Longest Journey: ozadje
Ozadja so predizrisana, a vseeno impresivna.

Hrošči

Zaključek in ocena

The Longest Journey je zelo dobra pustolovščina z odlično zgodbo, zapomnljivimi osebami in raznolikimi lokacijami, v kateri boste preživeli več kot 10 ur. Uganke so večinoma logične in dodobra zaposlijo vaše sive celice, enostavno pa je tudi upravljanje inventarja. Za popestritev poskrbijo raznoliki dialogi polni humorja in duhovitosti, epska glasba in pa obilo vmesnih sekvenc. Žal je delovanje na modernih sistemih zelo muhasto, zato boste v igri le stežka uživali brez modifikacij.

Hvalim

 • odlična zgodba
 • raznolika okolja
 • zapomljive osebe
 • zanimive uganke
 • možnost preskoka časa
 • humor
 • vmesne sekvence

Grajam

 • določene nelogičnosti
 • stabilnost na modernejših sistemih

Tipkovne bližnjice

Esc
pohitri čas
A oz. S
kroži skozi inventar
X
prikaže vse izhode na zaslonu
F1
prikaže dnevnik
F2
shrani igro
F3
naloži igro

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium 166 MMX ali enakovreden AMD
Grafična kartica
640*480 SVGA (16-bit) DirectX združljiva grafična kartica z 2 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
32 MB
Prostor na disku
300 MB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium II 266 ali enakovreden AMD
Grafična kartica
640*480 SVGA (16-bit) DirectX združljiva grafična kartica s 4 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64 MB
Prostor na disku
2 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra ima v izvirni obliki velike težave z delovanjem na modernejših sistemih, zato priporočam naslednje (vse datoteke se nahajajo na MODDB):

 1. prenesite glavno arhivsko datoteko The Longest Journey HD in jo razširite v novo mapo igre imenovano mods (primer: The Longest Journey\mods\TLJHD\
 2. prenesite izboljšane vmesne sekvence (FMV Pack) in jih razširite v enako mapo kot glavno arhivsko datoteko
 3. prenesite ResidualVM in ga namestite v poljubno mapo
 4. zaženite ResidualVM, kliknite na Add game... in izberite mapo z igro
 5. v zavihku Graphics programa ResidualVM izberite Override global graphic settings in Fullscreen mode
 6. Vklopite glajenje robov za 3D modele. Kliknite Edit game in izberite stopnjo glajenja v spustnem meniju Anti-aliasing
 7. Kliknite Start za zagon, prezrite pojavno sporočilo in kliknite na Start anyway.

Če bi igro še vedno radi igrali v izvirni različici, se pripravite na naslednje hrošče:

Policijska postaja

Eden izmed kritičnih hroščev se zgodi takoj ko vstopite v policijsko postajo, zato pred vstopom nujno shranite! V zaganjalniku natoizklopite 3D pospeševanje, preklopite na 16-bitni barvni način in odkljukajte nastavitev za boljše modele.

Sesuvanje sekvenc ali črni zaslon ob predvajanju

Nekatere daljše sekvence sesuvajo igro. Rešitev je malo morje, a neke univerzalne ni, saj se igra obnaša drugače od konfiguracije do konfiguracije. Ponavadi pomaga, če uporabite program, ki obremeni vaš procesor na vsaj 10 % ali pa npr. med igranjem gledate poljuben Youtube video.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: