Painkiller: Black Edition - ocena

Poljski razvojni studio People Can Fly je bil ustanovljen leta 2002 v želji, da bi prodrli na trge izven Poljske, ustanovitelji pa so v svoje vrste privabili kar nekaj že izkušenih razvijalcev. Že okrog dve leti po ustanovitvi so izdali njihov prvenec, prvoosebno streljačino imenovano Painkiller, ki je skozi leta poleg HD predelave (Painkiller: Hell & Damnation) dobila kar 5 razširitev. Večino izmed teh naslovov niso razvili pri People Can Fly, zato močno šepata njihova kakovost in igralnost, še posebej pa razočara oskubljena HD predelava. V tej oceni se bom posvetil le izvirniku z dodatkom Battle out of Hell, ki sta bila leta 2005 izdana pod skupnim imenom Painkiller: Black Edition.

Zgodba in igranje

Igrate Daniela, ki skupaj z ženo Catherine umre v prometni nesreči. Iz neznanih razlogov, ki se jih igra sploh ne trudi pojasniti, je zgolj Catherine sprejeta v Nebesa, medtem ko je Daniel obsojen na tavanje po Vicah. Nekega dne se pred njim pojavi nadangel Samael, ki mu obljubi odrešitev, če bi mu uspelo ubiti štiri Hudičeve generale, ter s tem preprečiti vojno med Nebesi in Peklom. Zgodba vsebuje kopice klišejev, pripoveduje pa se izključno s pomočjo predizrisanih vmesnih sekvenc.

Painkiller je razdeljen na pet poglavij, vsako izmed njih pa vsebuje približno toliko stopenj, v razširitvi Battle out of Hell pa vas čaka neprekinjen paket desetih izzivov. Poglavja se sproti odklepajo, zelo zanimivo pa je, da so nekatera zaklenjena na določeno težavnostno stopnjo, kar vabi k vnovičnem preigranju. Vsaka izmed map vsebuje na več korakov razdeljeno linearno pot, po kateri se morate prebiti do končnega cilja, pri tem pa morate v vsakem koraku pobiti vnaprej določeno število nasprotnikov ali izpolniti kakšen drug pogoj, da vas igra spusti naprej.

Stopnje so izjemno raznolike in se vsaj v izvirniku v grobem držijo tematike, ki je zakoličena za posamezno poglavje. Prvo je obarvano srednjeveško, zato se boste borili na pokopališču, v dvorcu, znotraj katakomb, nato pa vas čaka še katedrala. Drugo je modernejšo in vsebuje zapor, operno hišo, norišnico, zasnežen most, ter na koncu še za tematiko neobičajno kužno vasico. V tretjem vas čakajo vojaško obarvane stopnje kot so železniška postaja, opuščena tovarna in vojašnica, medtem ko se četrto odvija na bližnjem vzhodu in vsebuje gradove, palače in mogočen stolp. Zadnje poglavje se odvija v bližini morja (mesto na vodi, pristanišče in samostan), nato pa vas čaka Pekel. Battle out of Hell je mešanica različnih slogov in najbrž vsebuje tudi prototipe, ki niso izšli kot del glavne igre.

Painkiller: zaklad
Zakladov v igri je dosti. Pogosto jih boste lahko pobrali le s spretnim skakanjem.
Painkiller: umobolnica
Eno izmed najbolj grozljivih in srce parajočih območij je umobolnica, v kateri se bodo lastnikom slušalk gotovo ježili lasje.

Vsak izmed tematskih delov v Painkillerju vsebuje drugačno vrsto nasprotnikov, Battle out of Hell pa jih doprinese še skoraj enkrat toliko. Napadali vas bodo zombiji, čarovnice, demoni, zlobni menihi in nune, motoristične tolpe, nindže in samuraji, vojaki, pajki in njim podobna bitja, duhci, amputiranci, norci, okostnjaki, križarski vitezi, in še kaj bi se lahko našlo. V Battle out of Hell vas čakajo spopadi z različnimi vrstami klovnov, zdravniškim osebjem, oklepljenimi pošasti, nesrečniki iz druge svetovne vojne, gladiatorji, pirati in, precej kontroverzno, otroci. Nekateri izmed nasprotnikov zahtevajo poseben pristop, da jih poškodujete, saj so oklepljeni in odbijajo vaše napade ali pa tudi znova oživijo. Posebno poglavje predstavljajo orjaški šefi, ki jih morate za uspešno ugonobljenje dodobra preučiti, nekateri pa podležejo šele po več stopnjah.

Painkiller: več vrst napadov
Nasprotniki pogosto posedujejo več vrst napadov in se lahko nad vas spravijo tako od daleč kot od blizu.
Painkiller: obešenci
Takoj ko prideš v vas, že te pričaka dobrodošlica v obliki obešencev.
Painkiller: lutke v sirotišnici
Imate radi lutke? Po tem jih ne boste več imeli ...
Painkiller: orjaški šef
Šefi so orjaški in pogosto obkroženi s hordo pomagačev.

Za učinkovito borbo proti vsej tej pestri paleti nasprotnikov vam osnovna igra ponuja pet različnih orožij. Sliši se malo, a vsako izmed krepel ima na voljo tako primarni kot sekundarni način, ki ju lahko pogosto uporabite v kombinaciji za še večjo uničevalno moč. S šibrenico lahko zamrznete nasprotnike in jih nato s strelom razbijete, z izstreljevalnikom kolov lahko nasprotnike pribijete na steno ali jih raztreščite z granato, raketomet ima poleg izstreljevalnika raket vgrajen mitraljez, metalec šurikenov pa v sekundarnem načinu poskrbi za elektrošok. Čeprav vas igra izdatno zalaga s strelivom, je na voljo tudi primarno orožje, ki ne potrebuje metkov, imenovano Painkiller. Primarni strel zavrti ostra rezila, ki nasprotnike spremenijo v paradižnikovo mezgo, sekundarni strel pa izstreli projektil, ki poleg neposredne škode vsebuje še posebni žarek, ki zažge vse na poti. Battle out of Hell doprinese še dve dodatni orožji, ki sta nekakšni hibrid obstoječih: brzostrelko s plamenometalcem in izstreljevalnik vijakov/granat, ki ima vgrajeno tudi približanje.

Napisano se bere kot tipična masovna streljačina ala Serious Sam, po kateri so se najbrž snovalci izdatno zgledovali, a Painkiller ima dve posebnosti, ki ga povzdigneta nad konkurenco. Prva je zbiranje duš ubitih sovražnikov, ki vam ne le povrnejo eno življenjsko točko, ampak vam omogočijo tudi preobrazbo v ubijalskega demona. Po zbranih 66 dušah se vaš pogled obarva belo, sovražniki postanejo rdeči, za okrog 20 sekund pa postanete neranljivi in dobite moč, ki večino nasprotnikov pobije že v enem samem udarcu. Ker vas igra vizualno opozori, da ste že zelo blizu preobrazbe, lahko pobiranje natempirate na tak način, da boste preobrazbo izvedli sredi največjega navala in se tako na hiter način odkrižali velike mase nasprotnikov.

Druga posebnost so t.i. tarot karte, ki jih dobite, če uspešno izpolnite bonus cilj podan za določeno stopnjo (pritisnite Tab). Tarot karte vam omogočajo, da povzročate večkratno škodo, upočasnite dogajanje, se premikate hitreje, postanete neranljivi, se regenerirate, povečate količino zdravja, in še bi lahko naštevali. Zberete lahko dve vrsti kart: srebrne, ki so aktivne skozi celotno stopnjo in zlate, ki jih morate aktivirati ročno ter trajajo zgolj 30 sekund. Tarot karte lahko unovčite pred začetkom vsake stopnje, za njihovo aktivacijo pa potrebujete določeno količino zlatnikov, ki jih poberete tekom igranja.

Painkiller: tarot karte
S pomočjo tarot kart si lahko na višjih težavnostih olajšate napredovanje.
Painkiller: brutalnost
Kri se preliva v potokih in deli pošasti frčijo naokoli. Igra brez dvoma ni primerna za občutljivejše ljudi.
Painkiller: smrtonosni demon
Ko poberete dosti duš, se za kratek čas spremenite v smrtonosnega demona: bodite pametni in čas izkoristite!

Grafična podoba in zvok

Painkiller poganja hišni pogon imenovan Pain Engine, ki se je presenetljivo dobro postaral, zato igra še vedno teče dobro, pri tem pa večinoma izgleda odlično. K temu najbrž veliko pripomorejo preudarno izbrane barvne sheme, dobra postavitev luči, relativno ostre teksture, modeli z dovolj poligonov in tudi vizualni učinki. Še posebej izstopajoč je fizikalni pogon Havok, ki so ga pri People Can Fly izkoristili do maksimuma. Težnosti in silam ob strelih se ne pokoravajo zgolj sovragi in premični predmeti, ampak tudi deli stopenj, ki jih je pogosto mogoče uničiti: npr. stene in okna. Nekatere predmete lahko s pomočjo Painkillerja primete in zalučate v zrak ali pa izkoristite, da dosežete težko dostopne predele stopenj.

Painkiller: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence služijo podajanju zgodbe.
Painkiller: odličen fizikalni pogon
Fizikalni pogon poskrbi za občudovanja vredne učinke.
Painkiller: izjemna grafična podoba
Grafična podoba igre je kljub letom še vedno izjemna - tudi na račun odlične barvne sheme.

Vmesne sekvence so solidne, a jih je že načel zob časa, v Battle out of Hell pa imajo zelo nenavadno napako, da premikanje ust sploh ni sinhronizirano z govorom. Po drugi stran pa v pozitivni smeri močno izstopa glasbena podlaga, ki poskrbi za dobro vzdušje med akcijo kot tudi med raziskovanjem.

Hrošči

Zaključek in ocena

Painkiller: Black Edition je zelo dobra masovna streljačina, ki ponuja okrog 14 ur enoigralstva, v katerem se boste imeli možnost pomeriti z izjemno raznolikimi nasprotniki na precej kompleksnih mapah. Igralnost popestrijo zbiranje duš, ki vas pretvori v naddemona ter tarot karte, ki vam izboljšajo bojne sposobnosti, vse skupaj pa je začinjeno z zelo dobro glasbeno podlago. Vizualna podoba je kljub starosti še vedno zelo dobra, da ne govorimo o izjemnem fizikalnem pogonu.

Hvalim

  • izjemen fizikalni pogon
  • odlična glasbena podlaga
  • odpuljeni sovražniki
  • ogromni šefi
  • skrivnosti
  • tarot karte
  • raznolika orožja

Grajam

  • konca razočarata
  • upočasnitve na modernejših sistemih
  • občasno izjemno brutalna

Tipkovne bližnjice

Levi klik
primarni metki
Desni klik
sekundarni metki
Ctrl
aktivira žarek Killer-ja
E
aktivira tarot karte
L
prižge svetilko
Tab
prikaz statistik

Kode za Painkiller

Pritisnite tipko ¸, ki se nahaja levo od tipke 1, da prikažete konzolo, nato vtipkajte naslednje kode za igro Painkiller:

pkammo
napolni strelivo
pkpower
napolni strelivo in zdravje
pkweapons
vsa orožja
pkgold
veliko zlata
pkdemon
preklopi spremembo v demona
pkweakenemies
preklopi slabotne nasprotnike
pkgod
preklopi neranljivost
pkhaste
preklopi hitrost

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
1.5 GHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in 64 MB pomnilnika, mora podpirati strojni T&L
Pomnilnik RAM
384 MB
Prostor na disku
3.5 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP
Procesor
2.4 GHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 9 in 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
3.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra deluje relativno dobro na modernejših sistemih, edina težava je upočasnitev oz. padec števila sličic ob neposredni poškodbi. Da rešitev težavo, morate namestiti manjši neuradni popravek (povezave). Po prenosu arhiva morate arhiv razširiti v mapo igre.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: