Ocena igre Painkiller: Black Edition

Ko sem daleč nazaj, leta 2004, videl trailer, ki je prikazoval fizikalni pogon Painkillerja v akciji, sem bil navdušen, saj obožujem igre, ki znajo izkoristiti fizikalni pogon. Temačno vzdušje, horde sovražnikov in odštekana orožja so obljubljala nepozabno izkušnjo - in res, ni ostalo le pri obljubah. Igra je zažigala!

Igranje in zgodba

Štorija je precej za lase privlečena, če se smem tako izraziti :), a je vseeno dobro prikazana s pomočjo izrisanih vmesnih sekvenc. Nek smisel ima, ampak drugače gre pa za tipično zgodbo iz B-filmov, zato o njej ne bom preveč filozofiral. Glavni junak Daniel se zaleti in v prometni nesreči umreta on in njegovo dekle, ona gre v nebesa, Daniel pa obtiči v Vicah. Tukaj se bori za preživetje, ko ga eden izmed angelov vpokliče, da naj bi premagal vojsko, ki jo kopiči peklenšček.

Igra je razdeljena na poglavja, vsako poglavje pa ima podpoglavja. Razširitev Battle Out of Hell je samo eno poglavje, razdeljeno na več delov. Poglavja so zaklenjena, ko jih pa enkrat preigrate, pa jih lahko poljubno izberete in ponovite igranje. Pa je vredno? Seveda. Eden izmed razlogov je ta, da med igro za uspešno doseženi cilj dobite posebne tarot karte. Na nižjih težavnostih so tarot karte sicer odveč, ampak postanejo neizmerno dragocene na višjih. Dajejo vam različne bonuse: več denarja, upočasnijo svet, premikate se hitreje in podobno. Unovčite jih pred začetkom igranja in nato uporabite kadarkoli med igro s pritiskom na hitro tipko. Tako tarot karte olajšajo igro, hkrati pa jo naredijo bolj zanimivo, saj morate za odklep karte doseči določen cilj. Ta pa pogosto ni tako enostaven in lahko hitro spodleti. Ravno zato je možnost vnovičnega preigranja podpoglavja toliko bolj dobrodošla. Posebnost igre je tudi to, da ima določena podpoglavja zaklenjena in se odklenejo le na določeni težavnosti.

Za aktivacijo tarot kart potrebujete zlatnike in ti se nahajajo v različnih skrinjah, posodah in celo krstah. V igri obstaja na tisoče skrivnosti, zato se ne bojte raziskovati. Poleg zlatnikov lahko najdete tudi zaklade, dodatna orožja, ščite ali strelivo.

Druga posebnost igre je zbiranje duš. Ko ubijete sovražnika, ta pusti dušo, ki jo lahko poberete. Ko zberete 66 duš, se junak preobrazi v silnega demona. Čas se upočasni, škoda poveča, vklopi se neranljivost in Daniel postane ultimativni ubijalski stroj. Po določenem času se preobrazba izniči in spet je pred vami cilj 66 duš. Če pozorno natempirate preobrazbe, boste lahko zlahka pospravili cele horde sovražnikov, brez da bi se vas dotaknili. Na višjih težavnostih je ta preobrazba zlata vredna.

Orožij v igri je le malo, ampak ima vsako izmed njih dva načina streljanja. Orožje brez streliva, ki ima dela Pain in Killer, je eno izmed najmogočnejših orožij brez streliva v igrah na sploh. Vrteče rezilo, ki iz sovragov naredi paradižnikovo mezgo, za bližnja srečanja, dopolnjuje projektil, ki je z žarkom povezan z glavnim delom orožja in reže vse kar pride na njegovo pot. Nobeno izmed orožij ni za odmet in priznam, da sem uporabljal prav vsa. Streliva je obilo, še posebej, če radi raziskujete. Battle Out of Hell ponuja še dvoje dodatnih krepel, ki se od orožij izvirnika dovolj razlikujeta, da ju je vredno uporabljati.

Sovražnik so noro odštekani. Že res, da je imel Serious Sam odpuljene sovražnike (Kamikaze), ampak Painkiller ga tukaj krepko poseka. Pijani ribiči, ki vas pobruhajo in si na glavi razbijajo steklenice groga, zombiji, ki v vas mečejo dele svojega telesa, ali norci v prisilnem jopiču, ki vas tresejo z elektriko, so le vzorec od širokega spektra pošasti. Battle Out of Hell je tukaj še bolj kontroverzen, saj mrcvarite celo otroke iz sirotišnice (O_o), za tiste z rahlimi živci dodatek gotovo ni! Število sovražnikov je modro omejeno in jih je precej manj. Ko jih pobijete, se ponavadi odklene naslednji del sobe, shrani pa se tudi nadzorna točka. Ta sistem shranjevanja je fantastičen in hvale vreden. Med igranjem se pojavljajo tudi mini-šefi in na koncu poglavij tudi gromozanski šefi, ki jih je potrebno najprej podrobno preučiti, kako jih lahko sploh poškodujete.

Grafična podoba in zvok

Čeprav je igra že stara, še vedno izgleda presenetljivo dobro. Sobe so pogosto temačne, luči preudarno postavljene, kar nekaj je tudi vremenskih pojavov in vse skupaj ustvari fantastično atmosfero. Po mojem mnenju se je igra odlično postarala in še vedno sem ob določenih prizorih naravnost navdušen. Prizorišča so precej raznolika od cirkusov do podzemnih rovov in porušenih mest. Šibka plat so najbrž vmesne sekvence, ki pa jih je relativno malo.

Eden izmed najboljših delov igre pa je gotovo nažiganje heavy metala, ko se tolčete s sovražniki. Vsako podpoglavje ima svojo skladbo, ki je v mapi igre v mp3 formatu. Tako jo lahko zapečete tudi na kak CD in uživate :)

Namigi

Painkiller vsebuje enostaven sistem tako imenovanega Bunny-Hoppinga, ki vam omogoča, da se premikate hitreje in skačete dlje. Nekdo, ki ta sistem obvlada se lahko premika približno 30 % hitreje in tudi doseže mesta, ki bi ob običajnem skakanju ne bi bila dostopna. Da ta način aktivirate, morate držati tipko za premikanje in v ritmu pritiskati preslednico. Ko boste sistem obvladali, boste takoj opazili, da se gibljete hitreje. Sam sem to tehniko uporabljal vedno, ko je bilo mogoče.

Zaključek

Painkiller: Black, ki vsebuje tudi razširitev Battle Out of Hell, lahko dobite že za drobiž. V paketu boste dobili fantastično igro s 14 urami enoigralstva, ki ima nepozabne šefovske bitke in ubijalski sountrack, da o večigralstvu sploh ne govorimo. Priporočam nakup!

Hitre tipke

E
aktivira tarot karto
L
prižge svetilko

Kode

Pritisnite tipko ~, ki se nahaja levo od tipke 1, da prikažete konzolo, nato vtipkajte naslednje kode:

PKAMMO
napolni strelivo
PKPOWER
napolni strelivo in zdravje
PKWEAPONS
vsa orožja
PKGOLD
veliko zlata
PKDEMON
preklopi spremembo v demona
PKWEAKENEMIES
preklopi slabotne nasprotnike
PKGOD
preklopi neranljivost
PKHASTE
preklopi hitrost

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
1.5 GHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in 64 MB pomnilnika, mora podpirati strojni T&L
Pomnilnik RAM
384 MB
Prostor na disku
3.5 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP
Procesor
2.4 GHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 9 in 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
3.5 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: