Mafia: The City of Lost Heaven

Leta 2002, dobro leto po izidu Grand Theft Auto 3: Liberty City, so pri Illusion Softworks (sedaj znanem kot 2K Czech) izdali svojo različico GTA-ja imenovano Mafia: The City of Lost Heaven. GTA je bil poln humorja in divje akcije, zgodbo pa je postavljal v ozadje, Mafia pa je njegovo popolno nasprotje, je umirjena in se kiti z odlično zgodbo. Igra je bila v razvoju že leta 1998, izid pa je bil načrtovan za leto 2000, vendar se je zaradi težav s pogonom igre zamaknil za dve leti.

Zgodba in igranje

Mafia: The City of Lost Heaven se odvija v ZDA v tridesetih letih 20. stoletja, v času, ko je bila prohibicija alkohola tik pred izumrtjem. Igrate taksista Thomasa Angela, ki ga med mafijce potegne srečanje s Paulom in Samom, članoma mafijske družbe dona Salierija. Ker jima Tommy pomaga pobegniti, postane tarča mož dona Morella, smrtnega sovražnika dona Salierija. Tommy zaradi incidenta izgubi službo kot taksist in privoli v delo pri donu Salieriju.

Zgodba je izjemno všečna in se dobro stopnjuje, a je hkrati tudi polna mafijskih klišejev: skorumpirani policaji, kršitev omerte (dolžnost molčanja), dvoboj med plemenitim in okrutnim mafijskim šefom za prevlado nad mestom, vsi mafijci so izjemno uglajeni in se temu primerno tudi oblačijo, protagonist leze navzgor po hierarhični lestvici, itd. Po mojem mnenju se že na kilometer daleč vidi, da so igro močno navdihnili ravno gangsterski filmi: v eni izmed misij najdete referenco na režiserja Martina Scorseseja, ki je bil zadolžen za odlična gangsterska filma Goodfellas in Casino, številni liki v igri spominjajo na igralce v omenjenih filmih (npr. Paulie je na las podoben Joeju Pesciju, don Salieri Paulu Sorvinu, itd.), poleg tega pa je igri posodilo glas kar nekaj igralcev iz kultne TV serije Sopranovi.

Velik poudarek igre je na vožnji avtomobilov, ki jih je v igri na kupe in so vsi brez izjeme primerni letom, v katerih se zgodba odvija. Tommy jih sproti odklepa, bodisi med glavnimi misijami, bodisi med stranskimi misijami, ob koncu misije pa jih lahko tudi shrani v garaži ter se z njimi kadarkoli zapelje. Škoda le, da igra v zgodbenem načinu ne ponuja dosti razlogov za raziskovanje mesta (temu je namenjen poseben način imenovan Freeride, ki je ločen od zgodbenega načina). Med pestro paleto starodobnikov boste našli tako take, ki komaj zmorejo kak klanec, kot tudi rohneče zverine. Pri vožnji slednjih je treba biti kar previden, saj trki z veliko hitrostjo resno poškodujejo Tommya ter sopotnike, če pa na glavo obrnete avtomobil brez strehe pa to pomeni takojšnjo smrt.

Vsak avto ima števec prevoženih kilometrov, merilnik hitrosti, ročni menjalnik in med vožnjo tudi porablja gorivo. V primeru, da ste med vožnjo žrtev strelskega obračuna, se lahko zgodi, da vam prestrelijo tank. Takrat bo seveda tank hitro prazen, ampak ga lahko znova napolnite na bencinskih črpalkah, ki so razpostavljene po mestu in na zemljevidu tudi označene (popolno prazen avtomobil bo ugasnil). Seveda pa si lahko namesto tankanja na jezo voznika kadarkoli »izposodite« kak avtomobil, saj je prometa v igri kar nekaj. Enak način »izposoje« velja tudi za parkirane avtomobile, za katere pa potrebujete tako znanje za odklepanje, kot tudi nekaj časa, da jih odklenete.

Drugi pomemben element igre je seveda borba, tako s pestmi in hladnim orožjem kot tudi s kopico pištol, revolverjev ter večjih pušk. Tommy lahko v suknjiču skriva več manjših orožij (bokser, nož, revolverji in pištole, granate) in le eno večje orožje (šibrenica, puška, brzostrelka, itd.). V primeru, da npr. iz žepa potegnete revolver in je mesto za večje orožje v suknjiču že zapolnjeno, bo drugo večje orožje, ki ga je imel v rokah, vrgel po tleh. Sredi boja zna tak spodrsljaj voditi v smrt, zato bodite pri menjavi izjemno previdni.

Vsa orožja se obnašajo kot bi od njih pričakoval. Šibrenica in odrezana šibrenica sta smrtonosni od blizu, za strele na daleč pa bo treba poseči po revolverju ali brzostrelki. Ob ponovnem polnjenju orožij, ki imajo nabojnik s fiksnim številom nabojev, bo šel neporabljen preostanek v nič. Če npr. ponovno napolnite Thompsonko, ki ima še 40/50 nabojev v magazinu, jih boste 40 zavrgli. Streliva v igri sicer ne manjka, saj lahko Tommy pobira naboje/nabojnike iz orožij padlih nasprotnikov, a vseeno se zna ob kakem daljšem spopadu zgoditi, da boste tenko piskali, če niste preveč dober strelec. Zakaj?

Prva pomembna stvar je, da imajo orožja dokajšen povratni udarec ob strelu, kar pomeni, da npr. z repetiranjem Thompsonke ne boste zadeli prav nič, boste pa porabljali strelivo s svetlobno hitrostjo. Druga reč pa je, da tudi nasprotniki porabljajo strelivo. Daljši kot bo spopad, manj streliva boste lahko pobrali na koncu (če boste seveda preživeli). Tretje pomembno dejstvo pa je, da večina krogel ob zadetku zahteva zajetno izgubo življenja, sovražniki pa so precej natančni. Večkrat ko se boste mogli prikazati iz zaklonišča, bolj verjetno bo, da boste boj končali z manj kot 1/4 življenjskih točk :). Taktičen pristop k boju je zato nuja. Čimprej se je potrebno skriti na mesto, kjer ste najmanj izpostavljeni, izbrati primerno orožje ter meriti in streljati z občutkom. Skrinjice s prvo pomočjo so sicer v igri prisotne, ampak so precej skopo razpostavljene in vas le delno pozdravijo.

Občasno v kakšnem boju sodelujejo tudi vaši pajdaši. V boju so enako smrtonosni kot vaši nasprotniki, zato boste njihovo sodelovanje najbrž pozdravili, a vse ni tako rožnato. Zdi se namreč, da večinoma raje jurišajo v napad kot pa da bi preudarno pokali izza zaklonišča. Ker smrt kateregakoli izmed njih pomeni konec misije, boste morali ob vsakem njihovem jurišu v napad tudi vi. Granate in odrezana šibrenica ob ustrezni oddaljenosti pomenijo gotovo smrt, eksplodirajo pa tudi avtomobili in eksplozivni sodi.

Posebno poglavje v igri je policija, ki je precej stroga. Kaznovani boste za vožnjo čez rdečo luč, trke, prekomerno hitrost in seveda nošenje ter uporabo orožja. Od obsega prekrška je odvisno, kako jo boste odnesli. Za blažje prekrške vam bodo izstavili položnico, ki v zgodbenem načinu nima veljave, v načinu Freeride pa vas stane denarja. Za resnejše prekrške (pobeg s kraja zločina) vas bo avtomobilska patrulja lovila skoraj v nedogled, ob ustavitvi pa vas čaka ječa in posledično tudi konec igre. V primeru, da ste uporabljali orožje, vas bodo začeli brez milosti streljati. Kazni lahko uidete le tako, da se otresete zasledovalcev in se za določen čas potuhnete. Na srečo obstaja kar nekaj načinov, da ostanete na pravi strani zakona. Orožje lahko s pritiskom tipke skrijete v suknjič (če je na voljo dovolj prostih mest), s pritiskom tipke lahko vklopite samodejno omejevanje hitrosti, pešce pa opozorite s pomočjo hupe, da odskočijo.

Grafična podoba in zvok

Za Mafio so pri Illusion Softworks izdelali lasten pogon (LS3D), ker pogon, ki so ga uporabljali prej, ni zadostil njihovim zahtevam. Moram reči, da odločitev toplo pozdravljam. Pogon ni le dobro optimiziran in teče dobro tudi na slabših sistemih, temveč se tudi kiti s kopico grafičnih nastavitev, ki vam bodo omogočile iz pogona iztisniti vizualni maksimum. To pa še ni vse, nekatere grafične funkcije lahko vklopite tudi preko kod!

Že na daleč se vidi, da so se razvijalci s podrobnostmi kar potrudili. Avtomobili niso le gmota, temveč so sestavljeni iz več delov, ki jih je mogoče ločeno poškodovati. Odstrelite lahko luči, naluknjate pločevino, prestrelite gume, odtrgate razne dele, itd., ob primerni stopnji poškodovanosti pa avtomobil tudi raznese. Ker je pločevina odsevna, boste lahko med vožnjo opazovali odseve mesta, če boste seveda izbrali enega izmed številnih položajev kamere, ki prikazuje celoten avtomobil.

Enako stopnjo podrobnosti boste našli tudi pri streljanju, kjer naokrog veselo brizga kri in barva okolico, ob vsakem strelu pa orožje izvrže tudi tulec, ki se odbija po tleh. Streli (in trki) v razne premične predmete, bodo povzročili njihov odboj, je pa res, da se zdi, kot da bi določene stvari imele zelo majhno maso. Nekateri predmeti lahko ob kontaktu tudi eksplodirajo, zato bodite previdni.

Čeprav so določene teksture kar malo motne (poglejte med Hrošči in namigi kako jih posodobiti), pa so teksture glavnih junakov in tiste iz notranjosti pohvale vredne. Enako velja za obrazne animacije, pri katerih so se razvijalci kar potrudili. Igra žal ne pozna cikla dan/noč, vendar pa se misije odvijajo ob različnem času in ob različnih vremenskih pogojih (dež, nevihta, sonce).

Posebno poglavje igre je zvočna podlaga, ki je naravnost fantastična in kar kipi od podrobnosti. Najprej bi bilo treba pohvaliti tiste, ki so ponudili glas glavnim junakom igre, saj imaš ob vmesnih sekvencah (ki so mimogrede narejene s pogonom igre), občutek kot da gledaš dober gangsterski film. Nato pa je tukaj seveda glasbena podlaga, ki med vožnjo nakazuje, v katerem okolišu mesta so in se ji na daleč vidi, da je delana z občutkom.

Hrošči

Zaključek

Odlična zgodba, dobra grafična podoba in zvočna podlaga ustvarijo izjemno vzdušje, v katerem se lahko zavzet igralec poistoveti z glavnim junakom Tommyem in na nek način sam občuti težo odločitev, ki jih mora slednji sprejeti. Igranje rahlo skazi trmasta umetna pamet ter kar nekaj hroščev, a bi igro vseeno priporočil vsem ljubiteljem gangsterskih filmov. Če vam 18 ur glavne zgodbe ni dovolj, pa se lahko še izživljate bolj sproščenem načinu Freeride oz. Freeride Extreme.

Tipkovne bližnjice

Desni klik
izvedi dejanje
E
skok
Q
počep
I
inventar
H
skrij orožje v inventar
Tab
zemljevid mesta
F5 (v avtu)
vklopi omejevalnik hitrosti
C (v avtu)
spremeni kamero

Kode

Med igranjem vpišite naslednje kode:

cumdal
odklep omejitve vidljivosti
cornufse
odklep avtomobilov
deadguns
vsa orožja
krefjezivot
neskončno življenja
municak
neskončno streliva

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/98SE/Me/2000/XP
Procesor
500 MHz Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
Direct X 8.1 združljiva grafična kartica z 16 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
96 MB
Prostor na disku
1.8 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98/98SE/Me/2000/XP
Procesor
700+ MHz Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
Direct X 8.1 združljiva grafična kartica z 32 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
128+ MB
Prostor na disku
1.8 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Sence avtomobilov utripajo
med vožnjo boste lahko opazili, da se sence avtomobila trgajo in utripajo, kar je precej nadležno. Rešitev je uporaba programa 3D Analyze. Zaženite program in pod SELECT izberite Game.exe v mapi z igro. Sedaj med možnostmi obkljukajte Mafia shadow fix. V primeru, da imate grafično kartico Radeon, v VendorID in DeviceID vnesite 4318 in 816 (vrednosti za GeforceFX 5900 Ultra). Kliknite RUN in težava bi mogla biti odpravljena.
V oddaljenosti je vedno megla
razvijalci so namenoma omejili vidno razdaljo, da bi igra bolje tekla, vendar je to dandanes nepotrebno, saj lahko katerikoli današnji računalnik z lahkoto prebavi tako igro. Da vklopite neomejeno vidno razdaljo imate dve možnosti:
začasni vklop
vpišite kodo CUMDAL (zapomnite si jo kot ČIM DALJ). Vidljivost se bo takoj izboljšala. Težava je le v tem, da se ob vsakem ponovnem nalaganju ta funkcija izklopi, zato jo je treba spet ročno vnesti.
trajni vklop
uporabite Mafia Data Xtractor, da razširite vse datoteke z viri v mapo igre. Nato prenesite Unlimited Draw Distance (optimized for all missions) in ga namestite v mapo z igro. Vidljivost bo trajno vklopljena na maksimum, vendar bo to hkrati izjemno znižalo FPS, če imate počasno grafično kartico.
Igra se sesuva
če se vam igra na novejših Windowsih sesuva, vklopite združljivostni način z Windows XP.
Rad bi lepše teksture
uporabite modifikacijo Mafia Retextured.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na:

Pojdi na:

Ocena

  • + zgodba
  • + vzdušje
  • + zvočna podlaga
  • + obnašanje orožij in avtomobilov
  • + občutek za podrobnosti
  • + redno samodejno shranjevanje
  • - vaši soborci so včasih prepogumni
  • - vožnje se občasno precej vlečejo
  • - nerazumljivo težek konec
  • - hrošči

Posnetki zaslona

Mafia: The City of Lost Heaven: beg
V kar nekaj situacijah boste morali bežati pred zasledovalci, ki znajo voziti in znajo streljati.
Mafia: The City of Lost Heaven: prekoračena hitrost
Prekoračena hitrost pomeni kazen. Če se vam mudi, nad dolgotrajnim postopkom gotovo ne boste navdušeni.
Mafia: The City of Lost Heaven: prizor kot iz filma
Prizor kot iz gangsterskega filma.
Mafia: The City of Lost Heaven: pregled avtomobilov
Odklenjene avtomobile in njihove zmožnosti si lahko ogledujete v priročnem pregledovalniku.
Mafia: The City of Lost Heaven: uničevanje avtomobila
Avtomobili so sestavljeni iz več delov, zato se vsak posebej deformira.
Mafia: The City of Lost Heaven: vlamljanje
Vlamljanja za posamezno znamko avtomobila se morate priučiti, kasneje pa paziti, da vas ne zaloti policija.
Mafia: The City of Lost Heaven: refleksi
Refleksi so v igri ključnega pomena. Ustreliti morate ravno pravi čas, ali pa vas bodo postrgali s tal.
Mafia: The City of Lost Heaven: prometni zamašek
Prometni zamašek.
Mafia: The City of Lost Heaven: ulični pretep
Ulični pretep.
Mafia: The City of Lost Heaven: kdo bo koga?
Kdo bo koga?
Mafia: The City of Lost Heaven: filmska akcijska sekvenca
Filmska akcijska sekvenca!
Mafia: The City of Lost Heaven: brez goriva
Rdeča lučka nakazuje, da bom kmalu ostal brez goriva.
Mafia: The City of Lost Heaven: lov
Včasih je treba kakšnega zlikovca spraviti na drugi svet kar iz avtomobila.
Mafia: The City of Lost Heaven: priložnostno delo
Priložnostno delo :)
Mafia: The City of Lost Heaven: osupljiva notranjost
Notranjost zgradb je ponekod osupljiva.