Ocena igre Flatout 2

Bugbear Entertainment je manjši finski razvojni studio, ki je svojo pot začel z rally simulacijo Rally Trophy izdano leta 2001. Dve leti kasneje smo uzrli Tough Trucks - Modified Monsters, v katerem ste se lahko preizkusili kot voznik raznovrstnih terencev, leta 2004 pa prvi Flatout. Medtem ko sta prva dva že izginila iz prodajnih polic oz. diskov digitalnih trgovin, pa se je serija Flatout obdržala skozi več kot 10 let, čeprav je Bugbear razvil zgolj prvih nekaj naslovov v njej. Flatout 2 je izšel leta 2006 in dve leti kasneje dobil razširjeno različico imenovano FlatOut: Ultimate Carnage, ki se je ponašala z boljšo grafiko, novimi nasprotniki, igralnimi načini in vozili ter je bila tako vsaj na papirju boljša. Ta ocena ni napisana za novo različico, temveč za izvirnik, ki sem ga kupil v škatelni obliki že dolgo nazaj.

Igranje in zgodba

Flatout 2 je dirkaška igra v slogu dogodkov demolition derby, ki so zelo priljubljeni čez lužo. Karierni enoigralski način je razdeljen na segmente derby, street in race, ki se razlikujejo po stopnji ohranjenosti in zmogljivosti v njih sodelujočih avtomobilov. V segmentu derby se vozite z zarjavelimi kripami, ki razpadajo po dolgem in počez, a so kljub temu spodobno hitre, velik poudarek pa je na dirkah v naravi po makedamu. V segmentu race po drugi strani dominirajo spolirane cestne zverine, ki dosegajo vratolomne hitrosti, večinoma pa se boste vozili znotraj naselij. Segment street pa je seveda nekje vmes.

Večinski del igre odpade na dirkaške dogodke, v katerih se bojujete proti sedmim računalniškim nasprotnikom na okrog desetih lokacijah, v katere je umeščenih okrog trideset prog. Vozili se boste po gozdovih, puščavah, podeželju, vodnih kanalih, mestu in tudi po dirkališčih, zaradi variabilne umetne pameti in možnosti spremembe terena med dirko pa nobena izmed dirk ne bo enaka drugi. Številni deli prog vsebujejo alternativne poti, ki jih lahko izkoristite za prevzem vodstva ali izogib gneči, pri tem pa morate seveda imeti v mislih, da ima krajša proga ponavadi hujše zavoje, zato se vam lahko bližnjica tudi maščuje. Ob progi so postavljeni številni uničljivi elementi, kot so ograje, stebrički, steklene stene in podobno, skozi katere si lahko utrete krajšo pot do cilja, kar pa ne pomeni, da lahko divjate kjer se vam zljubi. Na terenu so skrite tudi številne pasti, kot so kamni, robovi in jarki, ki vas lahko obrnejo ali močno upočasnijo. Dodatno so na progah elementi, ki se ob trku ne vdajo in pošljejo vašega voznika na pot skozi vetrobransko steklo. Pri stenah in betonskih stebrih je takšno obnašanje logično, pri skladiščnih kontejnerjih, nekaterih vozilih in preostalih večjih predmetih pa ne, in zna poskrbeti za številna neprijetna presenečenja.

Drugi del igre sta dve vrsti dogodkov in sicer derbiji ter kaskaderske arene. Pri derbijih so vsi tekmovalci pahnjeni v mini areno, zmagovalec pa ni tisti, ki preživi do konca, ampak tisti, ki zbere najvišji točkovni rezultat. Slednji je seštevek točk dobljenih s trki v nasprotnika, le manjši delež pa prestavljajo bonusi za dokončno uničenje in za mesto v zadnji trojici preživelih. Tak način zbiranja točk poskrbi za to, da se ne morete enostavno skriti v kot in čakati na konec, dodatna omejitev pa je še odštevalnik, ki vas prisili, da se v roku 45 sekund znova dotaknete nasprotnika, ali pa vas čaka izločitev. Vsak trk v derbiju poškoduje tudi vaše vozilo, zato je zelo pomembno, da se v nasprotnika zabijete s čim višjo hitrostjo, po možnosti v ranljiv bok, in na ta način zmanjšate škodo, ki jo bo utrpelo vaše vozilo. Ker je v areni kaos in nasprotniki ne prizanašajo nikomur, je za preživetje zelo pomembno imeti dovolj trdno karoserijo, uravnoteženo z ravno prav okretnim vozilom.

Kaskaderske arene temeljijo na kontroverznem izmetu voznika skozi okno ob močnejših trkih, ki ga je v arenah mogoče nadzirati s tipko za nitro. Z enim izmed izbranih vozil se zapeljete do izstrelišča, nato pritisnete in držite tipko, ter jo izpustite ob optimalnem kotu izmeta. Nesrečnega voznika nato izvrže, na njegovo pot po zraku pa se da tudi minimalno vplivati. Kaskaderskih mini iger je kar dvanajst, in npr. obsegajo kegljanje, ragbi, košarko, nogomet, kartanje, in še kaj bi se našlo. Te mini igre so tudi edine, ki so podprte v večigralstvu na enem računalniku, preostanek je bil žal izrezan.

Avtomobile za dirke in derbije sproti odklepate z denarci, ki jih dobite za uspešno končano dirko ali dogodek, dodatne prilive pa lahko dobite tudi za posebej agresivne trke, za najhitrejši krog, največ vpliva na razdejanje okolice, itd. Izbirali boste lahko med takšnimi s prednjim, zadnjim in štirikolesnim pogonom, izbor pa ni zgolj kozmetične narave, saj tudi močno vpliva na obnašanje avtomobila med vožnjo. Nadzor je zelo intuitiven in je zelo uživantski, če vozite z volanom z povratnim odzivom, saj se volan vedno poravna nazaj na sredino, kar močno olajša reševanje ob morebitnih zdrsih ali zasukih.

Vsak kupljen avtomobil ima poleg vrste pogona vnaprej določenih šest lastnosti: največjo hitrost, pospešek, obnašanje ob vožnji, trdnost, težo in količino nitra, vse izmed lastnosti pa lahko z nakupi izboljšav nadgradite. Pri nadgradnji je treba biti pozoren na to, da več ni vedno bolje, saj lahko določena nadgradnja tudi kaj poslabša. Ojačate lahko npr. karoserijo, da je avtomobil bolj odporen na trke, a to bo zmanjšalo pospeške, saj postane avto težji. Vgradite lahko večjo posodo za nitro, a to bo ošibilo karoserijo in boste bolj trpeli v derbijih, itd.

Ena izmed ključnih mehanik je nitro, ki vas lahko ob preudarni uporabi prestavi iz zadnjih pozicij na oder za zmagovalce. Pridobivate ga s pomočjo razdejanja okolice, mečkanja nasprotnikov, trkov, skokov ali drugovrstnih nevarnih dejanj. Z njegovo pomočjo lahko v ciljni ravnini dobite dovolj pospeška, da prehitite nasprotnika ali pa da trčite v njega in ga zasučete. Zelo uporaben je ob izhodu iz ovinkov in stabilizaciji vozila, kar pomeni, da lahko vozite agresivnejše. Ogromno pa koristi tudi v derbijih, saj lahko na hitro pospešite in se tako močneje zabijete, ali pa se po drugi strani s pospeškom izognete gotovemu uničenju.

Grafična podoba in zvok

Flatout 2 teče na hišnem pogonu imenovanem ROMU Engine, ki je uporabljen tudi v preostalih BugBear-ovih igrah (ne pa v novejših FlatOutih). Kljub starosti je igra še vedno presenetljivo všečna, kar lahko najbrž pripišemo njeni barvitosti in avtomobilom, ki so polni podrobnosti. Ob trkih se krešejo iskre, mečka se pločevina, deli karoserije odpadajo, avti se vžgejo, dviga se dim in podobno. Zelo spektakularno se razsujejo tudi deli okolice ter frčijo po zraku, je pa res, da se za nekatere predmete, ki bi morali biti težki, zdi kot da so iz kartona. Zelo očem prijazna je tudi barvna shema okolice, ki obsega vse od delov dirk, kjer vam bo sonce izžgalo oči, do večernih dirk.

Tudi kar se tiče glasbene podlage, bi za takšno vrsto igre težko izbrali boljšo glasbo. Med divjimi spopadi z umetno pametjo vas bo spremljal energični rock, ki se perfektno vključuje v tempo igre, med njim pa boste našli skupine kot so Papa Roach, Megadeth, Rob Zombie in druge. Edini kiks razvijalcev je, da se ob končani dirki skladba prekine, začne pa se predvajati nova, kar je zelo moteče.

Hrošči

Zaključek

Flatout 2 je uživantska arkadna dirkačina s poudarkom na razbijanju nasprotnikov in okolice, ki ima kljub starosti še vedno zadovoljivo grafično podobo in pa izjemno glasbeno podlago. Dirke so zelo zabavne, težavnost pa se skozi več kot 17 ur dolgo igro zelo dobro stopnjuje.

Hitre tipke

Preslednica
ročna zavora
R
vrni avtomobil na stezo
Ctrl
vklopi nitro/izvrzi lutko
PgDn
pogled nazaj
C
spremeni kamero

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP2 ali Windows 2000 SP4
Procesor
2.0 GHz Pentium 4 ali AMD 2000+
Grafična kartica
3D pospeševalnik s 64 MB pomnilnika (GeForce FX 5 ali novejši, Radeon 9600 pro in novejši)
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: