Ocena igre Flatout 2

Majhen finski razvijalec Bugbear Entertainment je leta 2004 izdal igro Flatout, ki je bila med igralci izjemno dobro sprejeta. Zakaj? Zato, ker se je požvižgala na »needforspeedovsko« neuničljivost avtomobilov in okolice ter igralcu omogočila, da razsuje skoraj vse kar vidi. Dobro, igra je imela nekaj pomanjkljivosti, a bilo je jasno, da bomo naslednika videli kmalu. In res smo ga, že leta 2006 smo dobili Flatout 2.

Igranje in zgodba

Flatout 2 je dirkaška igra v slogu t.i. demolition derby dogodkov, ki so zelo priljubljeni čez lužo. Karierni enoigralski način je razdeljen na tri segmente: derby, street in race, ki se razlikujejo po stopnji ohranjenosti in zmogljivosti sodelujočih avtomobilov. V segmentu derby se vozite z zarjavelimi kripami, ki razpadajo po dolgem in počez, medtem ko se v segmentu race bojujejo spolirane cestne zverine. Avtomobile sproti odklepate z denarci, ki jih dobite za uspešno končano dirko ali dogodek, dodatne prilive pa lahko dobite tudi za posebej agresivne trke, za najhitrejši krog, največ vpliva na razdejanje okolice, itd.

Večinski del igre odpade na dirkaške dogodke, v katerih se bojujete proti sedmim računalniškim nasprotnikom na 30 progah, ki pa niso vse edinstvene, temveč so različice par prog. Vozili se boste po gozdovih, gradbiščih, po mestu in tudi po dirkališču. Vse proge imajo en skupen imenovalec in to je kopica predmetov, ki so po mojem postavljeni samo zato, da se vanje zabijete in povzročite ultimativno uničenje :). Na progah je tudi kar nekaj pasti, ki onemogočajo tiščanje pedala za plin v nedogled in jim občasno nasede tudi umetna pamet.

Kot v Carmageddonu imate v dirkah dve možnosti, da zmagate: bodisi lahko ciljno črto prevozite kot prvi bodisi pa sesujete vse nasprotnike. Zadnja možnost je precej težja kot se sliši. Čeprav je brutalnih trkov v ovire oziroma med avtomobili ogromno, je umetna pamet vseeno toliko prebrisana, da se »pobere« in oddrvi naprej. To pomeni, da lahko poskusite sesuti svojega največjega konkurenta, ne smete pa se preveč obotavljati, saj boste v nasprotnem primeru dirko končali na zadnjih mestih. Po mojem opažanju umetna pamet tudi goljufa, saj so me praktično vedno dohiteli pa naj sem se še tako trudil, da sem vozil po idealni liniji.

Drugi del igre so dogodki, ki se delijo na derbije, ki se odvijajo v arenah in v katerih poskušate sesuti nasprotnike preden sesujejo vas, ter kaskaderske arene. Poleg trdnosti avtomobila sta v derbiju ključna hitrost, s katero se zabijete v nasprotnika, in mesto trka. Če vas mika, da bi se skrili v kot in počakali na dvoboj z zmagovalcem s strani umetne pameti, nikar! Igra je namreč zasnovana tako, da je zmagovalec tisti, ki dobi največ točk (točkovanje temelji na količini in resnosti trkov), poleg tega pa je vgrajena tudi časovna omejitev. Kaskaderske arene temeljijo na kontroverzni funkciji, ki so jo razvijalci vgradili v avtomobile: ob večjem trku namreč voznika vrže skozi okno. V arenah je ta met nadzorovan s tipko, s katero nastavljate tudi kot izmeta. Proti umetni pameti se boste lahko npr. pomerili v kegljanju, ragbiju, košarki, nogometu, itd. Te arene so na voljo tudi v krajevnem večigralskem načinu.

Kot sem že prej omenil, lahko avtomobile nadgrajujete in izboljšujete njihove lastnosti. Ojačate lahko karoserijo, da je avtomobil bolj odporen na trke, a to bo zmanjšalo pospeške, saj postane avto težji. Vgradite lahko večjo posodo za nitro, a to bo ošibilo karoserijo. Nadgrajevanje se mi je zdelo zanimiva ideja, a je precej mukotrpno zaradi konzolastičnega menija prilagojenega volanu oz. igralnemu ploščku.

Nitro ima v igri prav posebno vlogo. Pridobivate ga s pomočjo razdejanja okolice, trkov in drugih nevarnih dejanj. Preudarna raba nitra lahko povsem predrugači tok igre, saj omogoča hitre pospeške, agresivnejšo vožnjo skozi ovinke in tudi hitrostno prednost v derbijih.

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba Flatout 2 je izjemno všečna, saj je igra barvita, teksture so ostre, avtomobili pa polni podrobnosti. Ob trkih avtomobilov letijo naokrog iskre, mečka se pločevina, stvari odpadajo, avtomobili zagorijo in podobno. Trk v ograjo jo bo popolnoma razsul, enako velja tudi za razno kamenje, debla in škatle, ki se veselo odbijajo od vozila. Zmotilo me je, da so nekatere zadeve povsem nepremične (npr. kovinske ograje) in to, da nekatere stvari letijo po zraku, kot bi bile iz kartona (npr. viličarji, razbitine avtomobilov).

Pogon je hvalevredno optimiziran, saj mi je brez zatikanja deloval tudi na najvišjih nastavitvah na računalu, ki sem si ga lastil leta 2006, pri tem pa sploh nisem izpolnjeval minimalnih zahtev! Nastavitve lahko spreminjate le v sklopu posebnega zaganjalnika, znotraj igre pa ne, kar je precejšen minus.

Glasbena podlaga igre mi je bila izjemno všeč. Po mojem mnenju bi za takšno vrsto igre težko izbrali boljšo glasbo. Divjanje in razbijanje so namreč razvijalci oplemenitili z punk rockovskimi/hard rockovskimi komadi legendarnih skupin kot so Papa Roach, Megadeth, Yellowcard, Fall Out Boy, itd. Edini kiks razvijalcev je, da se ob končani igri skladba prekine, začne pa se predvajati nova, kar je zelo moteče.

Hrošči

Zaključek

Flatout 2 je polrealistična dirkačina s poudarkom na razbijanju nasprotnikov in okolice. Miniigre so morda za koga neokusne, ampak tisti lahko nabavijo nemško različico igre, ki skozi vetrobransko steklo zabriše preizkusno lutko. Dirke so zabavne in polne adrenalina, odlično pa se jim poda tudi glasbena podlaga. Igra je barvita, pogon pa impresivno optimiziran.

Hitre tipke

Preslednica
ročna zavora
R
vrni avtomobil na stezo
Ctrl
vklopi nitro/izvrzi lutko
PgDn
pogled nazaj
C
spremeni kamero

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP2 ali Windows 2000 SP4
Procesor
2.0 GHz Pentium 4 ali AMD 2000+
Grafična kartica
3D pospeševalnik s 64 MB pomnilnika (GeForce FX 5 ali novejši, Radeon 9600 pro in novejši)
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3.5 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: