World of Goo - ocena

World of Goo je 2D miselna in spretnostna igra, v kateri spremljate dogajanje na fantazijskem svetu poseljenem s živimi kepicami oz kroglicami lepila (t.i. Goo Balls). V njihovem življenju se nekega dne začnejo pojavljati skrivnostne cevi, ki jih radovedne kepice seveda obiščejo, pri tem pa jih posrka. Izkaže se, da za vsem tem stoji mega podjetje World of Goo Corporation, ki ujete krogle predeluje v različne izdelke. Zgodba je zelo zanimiva in se pripoveduje skozi sekvence ter preko duhovitih napisov, ki jih pušča neznani slikar napisov, podpisan samo kot Sign Painter.

Skoraj petdeset stopenj je razdeljeno v pet poglavij, ki se sproti odklepajo, cilj skoraj vseh pa je, da s pomočjo kepic zgradite most, preko katerega lahko cev posrka preostale kroglice. Cilj je dosežen, če posesate dovolj kepic, v primeru da ste dovolj hitri ali posebej učinkoviti, pa lahko dosežete tudi bonus imenovan OCD, ki vabi k vnovičnemu preigranju stopnje. Kepic v igri World of Goo je več vrst, ne razlikujejo pa se le po barvi, temveč tudi po številu povezav, ki jih tvorijo, in možnosti, da se po vključitvi v strukturo odpnejo. Nekatere izmed njih se napihnejo in služijo kot baloni, druge se z bodicami pripnejo na premične dele, spet tretje so odporne na stik z nevarnimi površinami. Ker je število kroglic omejeno, morate dobro premisliti, kam boste katero postavili, če pa zamočite, pa igra vsebuje tudi preprost sistem za povrnitev v preteklost.

Čeprav je koncept grajenja struktur spočetka videti enostaven, se skozi napredovanje začne komplicirati. Graditi morate vedno višje stolpe, se izogibati nevarnostim kot so ogenj ali bodice, premostiti široke prepade, ter tudi predvideti obnašanje struktur. Ponekod se okolica premika, kar pomeni, da morate med gradnjo upoštevati premetavanje in/ali graditi dovolj hitro. Kroglice so radovedne in se rade nakopičijo na nekem delu, kar lahko poslabša stabilnost in se da le delno rešiti s pomočjo piščalke, ki jih privabi drugam. Nekatere izmed njih spijo in jih je treba najprej prebuditi, kar vam uspe samo tako, da se jim dovolj približate. Posebni izziv je virtualni svet, kjer nimate neposrednega nadzora nad njimi, temveč jih lahko samo frcate, težnost pa povzroča, da se ne gibajo v ravni liniji, temveč po elipsi. Težje stopnje lahko tudi preskočite in se k njim vrnete kasneje, a vam vsekakor priporočam, da vztrajate, saj je užitek ob rešitvi posebno zaguljenega problema toliko večji.

Videz igre World of Goo je kljub starosti všečen, k čemu pripomoreta risankasti slog in tudi vizualna nadgradnja, ki jo je bila igra deležna leta 2019. Fizikalni pogon je dober, a je treba priznati, da se na modernejših računalnikih ne obnaša vedno v skladu s pričakovanji (priporočam vklop V-Sync in omejitev na 60 sličic na sekundo), nadležen pa je tudi padec sličic na sekundo v določenih (a na srečo redkih) primerih, kar povzroča zatikanje. Dobra glasbena podlaga se dinamično prilagaja okolici in poskrbi za podobi primerno vzdušje.

Ocena

Zaslonska slika igre World of Goo
Zaslonska slika igre World of Goo
Zaslonska slika igre World of Goo

Čas igranja:  5 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

World of Goo deluje večinoma brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: