Wolfenstein 3D - ocena

Wolfenstein 3D (znan tudi kot Wolf 3D) je 3D prvoosebna streljačina, ki se odvija za časa druge svetovne vojne, v njej pa igrate zavezniškega vohuna Williama »B.J.« Blazkowicza, ki ga nacisti ujamejo med iskanjem načrtov za operacijo Železna roka (Eisenfaust). BJ je zaprt v temnicah gradu Wolfenstein, nekega dne pa mu uspe ubiti jetničarja in mu ukrasti pištolo, sedaj pa se mora prebiti na svobodo. Zelo plitka zgodba je razdeljena med dve trilogiji epizod: v prvi morate ubiti Hitlerja, druga pa se odvija kronološko pred prvo, v njej pa lovite generala Fettgesichta, da bi mu preprečili uporabo grozljivih kemičnih orožij.

Vsaka epizoda Wolfensteina 3D sestoji iz devet nadstropij, ki so med sabo povezana z dvigali, pot med njimi pa vsekakor ne bo enostavna (za največji užitek priporočam igranje na težavnosti Bring 'em on!). Po gradovih patruljirajo stražniki s pištolo, enote SS z mitraljezom, hitri častniki z revolverji, streljajoči mutanti, nemški ovčarji, zadnje nadstropje pa pripada orjaškim šefom in njihovim podanikom. Sovražniki se odzivajo na strele in pridejo pogledat, kaj se dogaja, med njimi pa so seveda tudi takšni, ki kljub kravalu tičijo v zasedi in vas presenetijo kasneje. Nelinearni labirinti z neštetimi hodniki, prehodi in sobami poskrbijo za marsikatero zahrbtno presenečenje, v nekaterih mapah pa vam bodo pot do dvigala zaprla tudi vrata, ki za odpiranje zahtevajo ključ določene barve. V veliko pomoč vam je tukaj zemljevid, ki pa v izvirno različico ni vgrajen, zato priporočam uporabo modernejših predelav.

Za spoprijemanje z labirinti polnimi nasprotnikov imate v igri Wolfenstein 3D na voljo štiri orožja. Nož je neuporaben, ker ima nizko škodo in ne omogoča zahrbtnih ubojev; pištolica je primerna v začetkih epizod, proti množici pa je bistveno prepočasna; mitraljez je vsestransko uporabno orožje in ponuja izjemno razmerje med hitrostjo streljanja in povzročeno škodo; strojnica je najmočnejše orožje za košnjo večjih skupin, a po drugi strani izjemno hitro porablja naboje. Strelivo je raztreseno po stopnjah, ob smrti pa ga spustijo tudi oboroženi sovragi. Poleg nabojev boste po gradovih našli še hrano in pakete s prvo pomočjo, s pomočjo katerih si boste lahko obnovili življenje. Pomemben trik za višje težavnosti: v skrajni sili (pod 10 % življenja) bo BJ za ozdravitev srkal tudi kri! Vsako nadstropje vsebuje kopico skrivnosti, ki jih razkrijete s pritiskom na pravi del stene, v njih pa boste poleg priboljškov našli tudi zaklade za zvišanje končnega števila točk ali pa pot do desete skrite stopnje.

Vizualna podoba igre Wolfenstein 3D je letom primerna pikslasta, in za razliko od temačne tematike presenetljivo barvita. Modeli so zelo dobro izrisani in v primeru sovražnikov odlično animirani, malo manj pa navdušijo monotoni predeli nekaterih stopenj, ki so povrhu vsega še arhitekturno popolnoma mimo. Zvočni učinki orožij in glasbena podlaga so mi bili všeč, ravnotako nekateri izreki NPC-jev, ki so mimogrede v nemščini. Preostanek govorjenih delov je pa srednja žalost – govorci momljajo nesmisle ali pa so ti polni slovničnih napak. Še en minus igre je tudi cena, ki je enostavno previsoka, za to kar igra ponuja.

Ocena

Zaslonska slika igre Wolfenstein 3D
Zaslonska slika igre Wolfenstein 3D

Čas igranja:  8 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Wolfenstein 3D za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox, še boljša možnost pa je, da jo igrate preko moderniziranega pogona ECWolf, ki podpira tudi širokozaslonski način in ima vgrajeno podporo zemljevidom.


Zadnja sprememba: | Deli na: