while True: learn() - ocena

while True: learn() je 2D miselna igra, v kateri igrate programerja, ki nekega dne ugotovi, da zna njegova mačka pisati boljšo kodo kot on. Ker si želi izvedeti, kaj njegov štirinožni prijatelj sporoča, se v želji po nasvetih prijavi na spletno mesto CatOverflow. Tam mu svetujejo, da mačko posname s kamero, zajete podatke pa obdela preko programskih modelov. Iz začetnih preprostih filtrov je naš junak katapultiran v svet strojnega učenja (Machine Learning), nevronskih mrež (Neural Networks), velepodatkov (Big Data) in umetne inteligence (AI). Seveda zgolj navidezno, saj so vsi omenjeni pojmi zgolj grobo opisani, vso programiranje v igri pa je zgolj vizualno ustvarjanje povezav z miško.

Kampanja igre while True: learn() je predstavljena v obliki drevesa, ki se sproti odklepa in občasno razveji v izbirne stranske naloge. V vsaki izmed misij morate vhodne podatke, ki so lahko barve (rdeča, zelena in modra), liki (trikotnik, kvadrat in krog) ali oboje, preko vmesnikov razvrstiti na primeren izhod. Pri tem imate na primer na voljo razvrščevalnik po barvi (ali enakovrednega po obliki), ki iz enega vhoda naredi dva izhoda, podatki pa se razvrstijo glede na pogoje, ki jih naklikate v izbirnih poljih. Vmesniki se sproti odklepajo z napredkom skozi zgodbo, in se ne razlikujejo zgolj po funkciji, temveč tudi po hitrosti obdelovanja podatkov. Neprimerna postavitev počasnih razvrščevalnikov lahko hitro povzroči ozko grlo, ki močno podaljša čas obdelave ali celo preseže dovoljenega. Vsaka misija ima na voljo tri vrste medalj, ki so odvisne od količine vmesnikov ter hitrosti zaključka, in pri marsikateri se boste morali za zlato kar potruditi. Pri bolj kompleksnih nalogah, v katerih je na voljo več vhodov in izhodov, manjka možnost razhroščevalnika, preko katerega bi lahko proces začasno zaustavili in si ogledali vsebino izhoda, tako da mora igralec zadevo reševati s poskušanjem.

Posebno poglavje predstavljajo vmesniki, ki jih morate preko strojnega učenja in umetne inteligence najprej naučiti, kaj naj delajo in jim s tem zmanjšati količino povzročenih napak. Slednje poteka preko učne faze, ki je lahko izvedena samo kot pošiljanje podatkov, dokler se sistem ne sam nauči pravil, ali pa preko posebne mini igre, kjer s spreminjanjem parametrov in/ali ročnim vnosom podatkov učite sistem, dokler ne postane dovolj učinkovit. Prvi način se zdi malo nepotreben, saj je videti zgolj kot nabijanje igralnega časa, drug pa je zelo slabo razložen, zato sem večinoma ugibal, kaj je sploh potrebno delati. Razočaranje so tudi zaključne naloge, saj je treba zgolj poklikati povezave brez razmišljanja in zadeva je končana.

Za vsako uspešno opravljeno nalogo v igri while True: learn() boste dobili finančno nagrado, ki jo lahko porabite za nadgradnje infrastrukture (hitrost obdelovanja, stroški procesiranja, število sočasnih povezav, itd.), odklep dodatnih razvrščevalnikov ali pa nakup okrasja za vašo pisarno. Finance lahko investirate tudi v startupe, za katere morate spisati hitro in poceni rešitev, ki ne bo le zadovoljila obstoječih uporabnikov, temveč tudi pridobila nove. S pretiravanjem s strojno opremo lahko povzročite tudi minus, ki ga povečano število uporabnikov ne more nadomestiti, in vaše zagonsko podjetje lahko bankrotira. Če pa naredite vse prav, vas pa čaka zajeten kupček denarja v obliki delnic, ki jih lahko kadarkoli prodate, a s tem tudi trajno zapustite podjetje.

Videz igre je zelo preprost, ni pa s tem nič narobe, ker dovolj jasno predstavi vse elemente v nalogi. Težave nastopijo le pri večjem številu razvrščevalnikov, saj igralna površina ni dovolj fleksibilna, da bi jih kakovostno prikazala, poleg tega pa se prikaz začne zatikati. Glasbena podlaga je zelo preprosta in se ponavlja, ni pa moteča.

Ocena

Zaslonska slika igre while True: learn()
Zaslonska slika igre while True: learn()
Zaslonska slika igre while True: learn()

Čas igranja:  11 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

while True: learn() deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: