VVVVVV - ocena

VVVVVV je 2D ploščadna igra, v kateri igrate poveljnika Viridiana, ki se na robu skrivnostne dimenzije, po kateri je ime dobila igra, znajde v težavah. Zaradi interference med dimenzijami, so Viridian in drugi člani posadke prisiljeni zapustiti vesoljsko plovilo preko teleporterja, pri tem pa vsak izmed njih pristane na drugi lokaciji. Zgodba je skromna, odkrivate pa jo sproti preko pogovorov z najdenimi člani posadke in branja terminalov.

Cilj igre je, da rešite vse vaše člane posadke, pri tem pa jih morate najprej najti. Pregleden zemljevid (tipka Enter) je na začetku zakrit in se sproti odklepa - bodisi z vašim napredovanjem, bodisi z odkrivanjem informacij. Vsaka izmed sekcij ima drugačne igralne mehanike in nevarnosti. V nekaterih se boste morali izogibati statičnim konicam, v drugih se jim bodo pridružili premični, a predvidljivi, nasprotniki, spet v tretjih se bo premikala celotna stopnja, vi pa boste morali bežati.

Raznolikosti igri VVVVVV vsekakor ne manjka, večino sekcij pa lahko kadarkoli znova obiščete. Veliko pomoč pri prehajanju med njimi predstavljajo teleporterji, ki so namenjeni tudi samodejnemu shranjevanju. Igro lahko shranite tudi ročno v meniju z zemljevidom, znotraj samih stopenj pa so dokaj na gosto postavljene nadaljevalne točke, ki precej zmanjšajo količino frustracij ob (pre)številnih smrtih :).

Čeprav gre za ploščadnico, v igri VVVVVV ni tipke za skok, temveč je temu namenjena tipka za obrat težnosti. Tako se naš junak obrne na glavo in poleti proti stropu, pri tem pa se na veliko srečo zamenjajo funkcije tipk za spremembo smeri, tako da držanje njih ne povzroča nepredvidenih zapletov. Za uspešnost je v kar nekaj primerih ključen občutek za čas, saj boste skakali med premičnimi ploščadmi, bežali preko ploskev, ki se sproti uničujejo, v nekaterih primerih pa vam bodo preglavice delali tudi tekoči trakovi in odbojne vrvice. Poseben izziv predstavljajo prehodi čez rob zaslona, še posebej, če ste v časovni stiski.

Videz igre VVVVVV je izjemno enostaven in spominja na retro igre iz osemdesetih, temu primerna pa je tudi glasbena podlaga, ki je odlična in izjemno poslušljiva. Vse skladbe lahko poslušate tudi v predvajalniku vgrajenem v vašem plovilu, za odklep pa morate pobrati posebne žetončke, ki se nahajajo na težje dostopnih mestih.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre VVVVVV

Čas igranja:  3 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

VVVVVV deluje skoraj brezhibno na Windows 10. Širokozaslonski način je sicer podprt, ampak zaradi same zasnove igre ne zapolni celotnega ekrana. Igralnega ploščka mi ni uspelo usposobiti.


Zadnja sprememba: | Deli na: