Vessel - ocena

Vessel je 2D miselno ploščadna igra, v kateri igrate izumitelja M. Arkwrighta, ki mu je uspelo ustvariti izjemno učinkovite tekočinske robote. Skoraj neverjetne stvaritve imenovane Fluoro, mu naj bi pomagale pri delih v laboratoriju, hkrati pa bi opravljale za ljudi neprimerna dela v drugih industrijah. Plemeniti cilji nadebudnega izumitelja pa se izrodijo, ko se izkaže, da so tudi robotki podvrženi evoluciji in mutanti začnejo povzročati škodo. Zgodbe je za vzorec, odkrivate jo sproti preko zapisov v dnevniku.

Vessel je razdeljen na štiri tematske dele (delavnica, tovarna, sadovnjak in rudnik), med katerimi lahko spočetka prehajate zgolj v zgoraj omenjenem vrstnem redu, kasneje pa je omejitev popolnoma odstranjena. Vsak tematski del je nadaljnje razdeljen na več nelinearnih sekcij, med katerimi lahko prehajate skoraj poljubno, za uspešni zaključek vsakega tematskega dela pa morate razrešiti večino ugank. Slednje vsebujejo nekaj ploščadnih elementov, kot so lazenje po lestvah, spretno skakanje, izogibanje pastem in nevarnostim. Nekaj je tudi pretikanja stikal, veliko večino pa predstavlja interakcija z robotki. Slednji imajo različne vedenjske vzorce, temu pa so prilagojene tudi uganke, zato razen redkih izjem težavnost ni pretirana. Še največ živcev vam bo požrla muhavost robotkov, ki občasno izvedejo kaj nepredvidenega ali pa se raztreščijo ob trku z vami.

Poleg udomačenih Flurotov, ki jih naš junak v žepu nosi kot semena in jih lahko s tekočino kadarkoli prikliče v življenje (khm ...), boste srečevali še divje primerke, ki jih je treba analizirati v posebnem ekstraktorju. V igri Vessel boste lahko zbrali pet različnih vrst robotkov, ki imajo različne programe. Eni poskušajo aktivirati gumbe, drugi vam sledijo, tretji so zadolženi za čiščenje tekočin, zadnji dve vrsti pa sta občutljivi na temo oz. svetlobo. Pet vrst se ne sliši dosti, dokler v mešanico ne dodate še različnih tekočin (voda, lava, fluorescentna, rdeča, modra), katere robotkom dodajo nove možnosti interakcije z okoljem in drugega z drugim. Slednje je bolj kot ne omejeno na interakcije med komplementarnimi kombinacijami, s pomočjo katerih boste lahko tvorili paro za zagon določenih naprav, nekaj pa je tudi strašenja in privabljanja na svetlobo občutljivih vrst. Pri igranju vam bo v veliko pomoč pištola za brizganje in sesanje, s katero lahko zbirate določene vrste tekočin in jo lahko tudi nadgradite s posebno plazmo – slednje je na žalost premalo dodelano.

Vizualna podoba igre Vessel je kljub indie naravi zelo dobra, za kar poskrbijo steampunk tematika, dobra barvna shema ter odlično poigravanje s svetlobo in temo. Zelo všečna so tudi animirana ozadja, ki igri dajo pridih globine. Ključen element igre je fizikalni pogon, ki omogoča zanimive manipulacije s tekočinami in interakcijo z okoljem, imajo pa tekočine vsekakor preveliko površinsko napetost in se zbirajo v nerealistično velike skupke. Glasbena podlaga je všečna in odraža vaš napredek pri reševanju ugank - bolj kot ste blizu rešitvi, bolj kompleksna je.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre Vessel

Čas igranja:  11 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Vessel deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: