Treasure Adventure Game - ocena

Treasure Adventure Game je brezplačna 2D ploščadna igra iz podzvrsti imenovane Metroidvania, v kateri igrate neimenovanega junaka živečega na fantazijskem svetu sestavljenem iz manjših otokov. Skoraj dvajset otočkov je nastalo pred davnimi časi po siloviti bitki med zlobnim demonom in pogumnim čarodejem Huayinom, v kateri si je slednji pomagal z dvanajstimi čarobnimi predmeti in jih ob zmagi tudi poskril po svetu. Ravno ti predmeti pa so tisti, ki jih poskušate najti vi. Z zanimivo zgodbo se seznanjate preko pogovorov, branja dnevnikov in vmesnih sekvenc, ki so izdelane s pomočjo pogona igre.

Eden izmed ključnih elementov igre Treasure Adventure Game je raziskovanje in v njem bodo vsi raziskovalci pod duši gotovo izjemno uživali. Med otočki se vozite z ladjico in na njih iščete skrite zaklade, pri tem pa vam bodo v veliko pomoč zemljevidi, ki v kombinaciji s priročnim kompasom močno olajšajo koordinacijo po ogromnem odprtem svetu. Za napredovanje morate pogosto rešiti tudi kakšno miselno zagonetko, v kar nekaj primerih pa se boste prisiljeni obrniti in nadaljevati raziskovanje drugje, dokler ne najdete primerne opreme. Med slednjo spadajo: jadro za hitrejše potovanje; ladijski top za obrambo; kompas za lažjo navigacijo; lopata za izkopavanje zakladov in premostitev peščenih ovir; orodje za vdiranje v ključavnice; metalni kavelj za pretikanje težko dostopnih stikal in napade od daleč; čarobna steklenica za prenos naravnih elementov; potapljaška čelada za potope v globine; svetilka za osvetlitev temnih območij in čevlji za višje skoke. Zaradi obsežnosti igre in veliko vračanja na že obiskana mesta, priporočam, da si za optimizacijo časa med igranjem vodite dnevnik, v katerega si zapišete koordinate in razlog, zaradi katerega niste mogli napredovati. Časovni prihranek bo ogromen!

Drugi pomemben element igre Treasure Adventure Game je ploščadništvo, ki pokriva širok spekter težavnosti in vsebuje zelo raznolike izzive ter nevarnosti. Poleg klasičnih statičnih ploščadi vas med drugim čakajo peščene pasti, premične ploščadi, hoja po oblakih, lebdenje v mehurčkih, lomljivi zidaki, lezenje po labirintih in vihtenje med visečimi oprijemi. Junak ima zelo koristen kavelj, s pomočjo katerega se lahko oprimete roba ploščadi in se marsikdaj tudi rešite pred padci v globino. Slednji niso praktično nikoli življenjsko nevarni, vam pa znajo zaradi prisiljenega vračanja požreti ogromno igralnega časa in so ena izmed najbolj nadležnih pomanjkljivosti igre. Za skoke boste v nekaterih primerih potrebovali višji odskok, ki vam ga priskrbijo posebni čevlji, najtežji izziv pa gotovo postavljajo poleti s pomočjo čarobne steklenice z ujetim vetrom, ki znajo biti frustrirajoče težki. V določenih primerih vam bo na pomoč priskočila tudi papiga, ki jo lahko aktivirate na posebej označenih kamnih, in z njo poletite do odmaknjenega stikala.

Kar se nasprotnikov tiče je igra izjemno pestra, saj vas napadajo tako statični kot tudi premikajoči se nasprotniki iz živalskega, rastlinskega in neživega sveta. Poškodujejo vas lahko ob stiku, velik del pa obvlada tudi napade od daleč. Nekaterih se lahko odkrižate z napadom s pomočjo kavlja, ki ob metu povzroči večjo škodo, spet druge boste morali prelisičiti s pomočjo alternativnih sredstev. Življenjske točke si lahko obnovite s hrustanjem jedil ali shranjevanjem, njih količino pa povečate s pridnim raziskovanjem. Poleg manjših sovražnikov vas čaka tudi kar nekaj težkih šefov, ki se jih morate odkrižati, tako da odkrijte njihove šibke točke in jih izkoristite s spretnimi napadi.

Vizualna podoba igre Treasure Adventure Game je večinoma všečna retro pikslasta, tu in tam bi lahko bila kakšna stvar lepše narisana. Zelo navdušijo igra svetlobe in sence, menjavanje dneva in noči ter vremenski pojavi, ki močno prispevajo k vzdušju. Kot češnja na tortici pa se v ozadju predvaja tudi odlična glasbena podlaga.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre Treasure Adventure Game
Zaslonska slika igre Treasure Adventure Game

Čas igranja:  15 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Treasure Adventure Game deluje brezhibno na Windows 10, žal pa ni podprt širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: