Theme Hospital - ocena

Theme Hospital je izometrična realnočasovna strategija, v kateri morate zasnovati zasebno bolnišnico in jo kot njen direktor popeljati do uspeha. Osnovna enoigralska kampanja je sestavljena iz 12 stopenj, katere vedno začnete z eno osnovno stavbo in vnaprej določeno količino denarja, kapacitete pa lahko tekom igranja po potrebi povečate. Za uspešen zaključek stopnje morate doseči določen sloves in finančno stanje, vrednost vaše bolnišnice mora biti dovolj visoka, ozdraviti pa morate tudi določeno število bolnikov in pri tem imeti primeren odstotek uspešnosti. Med igranjem morate sloves ohraniti nad določeno mejo, enako pa velja tudi za finančno stanje, v nasprotnem primeru stopnja spodleti. Padcu prvega se lahko izognete s poštenim vodenjem bolnišnice in vzdrževanjem njene vrednosti, medtem ko lahko za drugega najamete omejeno količino kredita.

Kupljen prostor lahko zapolnite s sobami, ki so namenjene diagnostiki (splošni zdravnik, kardiogram, različne vrste skenerjev, itd.), zdravljenju (psihiatrija, lekarna, kirurgija), posegom (obnovitev las, dekontaminacija, obravnava zlomov, elektrolitska depilacija, itd.), nekaj pa je tudi splošnih sob (stranišča, prostor za osebje, raziskovalni oddelek, učilnica). Poleg standardnih predmetov, ki so nujni za delovanje, lahko vanje postavite tudi dodatke (rastlinje, koše za smeti in radiatorje), ki vplivajo tako na počutje vašega osebja kot tudi pacientov. Večina sob, v katere vstopajo bolniki, ima čakalne vrste, ki jih lahko zmanjšate z ročno prerazporeditvijo, če imate dober sloves pa se lahko poslužite zvišanja cen. Sobe se sproti odklepajo s pomočjo vaših raziskav, preko slednjih pa lahko tudi izboljšujete zdravila in postopke ter tako povečate uspešnost in učinkovitost vaše bolnišnice.

Da bi delo v vaši bolnišnici teklo kot namazano, boste potrebovali ustrezno strokovno osebje. Za sprejem pacientov skrbi receptorka; za zalivanje rož, čiščenje in popravila naprav potrebujete hišnike; bolniško sobo, lekarno in obravnavo zlomov upravljajo medicinske sestre; preostanek pa je na plečih zdravnikov. Vsakemu izmed zaposlenih plačujete mesečno plačo, kadarkoli pa lahko izvedete kadrovske spremembe. Osnovni statistiki zaposlenih sta sposobnost in natančnost, zdravniki pa so lahko dodatno še specialisti na treh področjih (raziskovalec, psihiater, kirurg) in imajo tri stopnje spretnosti (pripravnik, doktor, svetovalec). Vse omenjene statistike lahko pridobijo v učilnicah, ki so v višjih stopnjah ključne za uspeh. Delo utrudi človeka, zato osebje redno išče počitek v skupnih prostorih, če pa so preobremenjeni pa lahko od vas zahtevajo še dodatek k plači ali njeno trajno zvišanje.

Poleg klasičnega povečanja ali zmanjšanja obiska na račun vašega razmerja sloves/cena, vas Theme Hospital neprestano mrcvari z naključnimi dogodki. Grelnemu sistemu se zmeša in sploh ne dela ali pa kuri do onemoglosti, obiskujejo vas vplivneži, ki ocenjujejo vaše delo, bolnico pretresajo potresi in uničujejo opremo, med pacienti se širijo epidemije, občasno pa pride tudi do nujnih primerov. Na potrese se lahko pripravite z rednim popravljanjem in zamenjavo opreme, saj eksplozija trajno uniči prizadeto sobo. Epidemijo lahko priznate in utrpite blažjo finančno škodo in izgubo slovesa, ali pa poskušate zadevo pomesti pod preprogo in paciente pravočasno cepiti, preden vas vlada oglobi ter močno okrni vaš renome. Za nujne primere morate imeti v sobah sposobne člane osebja, oprema pa mora biti brezhibna. V vsakem primeru izmed navedenih primerov vam močno pomaga upočasnitev dogajanja, ki ga sprožite s pritiski na numerične tipke 1 ali 2 in tako lažje izvajate mikroupravljanje.

Vizualna podoba igre Theme Hospital na račun risankastega sloga in domiselnih animacij ostaja precej všečna, ušesom prijazni pa sta tudi glasbena in zvočna podlaga. Po drugi strani je treba pokarati neroden vmesnik, ki bi definitivno potreboval več optimizacije za manj nepotrebnih klikov.

Ocena

Zaslonska slika igre Theme Hospital
Zaslonska slika igre Theme Hospital
Zaslonska slika igre Theme Hospital

Čas igranja:  18 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Theme Hospital za delovanje na Windows 10 potrebuje Dosbox, alternativno pa jo lahko igrate s pomočjo pogona CorsixTH, ki med drugim vsebuje tudi podporo za višje ločljivosti in različne izboljšave.


Zadnja sprememba: | Deli na: