Super Meat Boy - ocena

Super Meat Boy je 2D ploščadna igra, v kateri igrate majhnega kvadratnega junaka imenovanega Meat Boy, ki je dobesedno živi kvadratni košček mesa. Vaša naloga je rešiti vašo punco imenovano Bandage Girl, ki jo je ugrabil zlobnež dr. Fetus, neke globlje zgodbe pa igra ne vsebuje. Igra je zloglasna zaradi njene absurdne težavnosti, je pa zato užitek ob dokončanju toliko večji :).

Osnovni enoigralski del igre Super Meat Boy je razdeljen na sedem tematskih poglavij, v katerih je po dvajset stopenj, ki jih lahko preigrate v poljubnem vrstnem redu. Za odklep naslednjega sveta, jih morate preigrati določeno število, nato pa vas (večinoma) čaka šefovska bitka. Med preigravanjem vsake izmed stopenj igra beleži čas za dokončanje in vas v primeru hitrega zaključka nagradi z oceno A+. Poleg osebnega zadovoljstva nad dosežkom, se odklene (precej) težja različica stopnje, ki jo lahko preigrate v t.i. temnem svetu (Dark World). Dodatno so v nekaterih stopnjah na težko dostopnih mestih teleporterji v posebne skrite svetove imenovane Warp Zones, ki skupno število uradnih stopenj zvišajo na preko 300.

Jedro igralnega dela predstavlja premagovanje smrtonosnih ovir na poti do cilja – vaše punce. Poleg tipk za premikanje sta na voljo še tipki za pospešek in skok, lepljivost vašega junaka pa mu omogoča počasno drsenje po steni navzdol in tudi odskok. Začetek je dokaj preprost, saj se morate večinoma izogibati statičnim pastem (praznine, sol, kri, lava, itd.), z vsako nadaljnjo stopnjo pa se dodajajo novi, smrtonosnejši elementi, zato težavnostna krivulja neprestano raste. Premičnim žagam se kasneje pridružijo laserji, sledilne rakete, lazeče, sledeče, lebdeče in eksplozivne pošasti, pa še kaj bi se našlo. Kljub temu, da lahko v igri umrete preden trenete z očesom, pa to ni problematično, saj imate neskončno življenj.

Poleg izogibanja sovražnikom morate biti v igri Super Meat Boy ves čas pozorni na pomožne igralne elemente, ki vas bodisi transportirajo (tekoči trak, premična ploščad, teleporter), vam pomagajo pri skokih (ventilatorji, breztežnostna polja) ali pa izginjajo/se sproti pojavljajo (ploščad). Nekatere stopnje od vas zahtevajo hitro ukrepanje, saj se ob sprožitvi določenega dejanja (pritisku stikala, prijem ključa) preoblikujejo, možnosti za popravek pa velikokrat ne boste imeli. Nepovratno uničenje se izvede tudi na določenih blokih, ki se ob stiku sesujejo v prah, kar zna biti neprijetno v primerih, da se morate po isti poti odpraviti dvakrat. Na določenih težje dostopnih delih nekaterih stopenj se nahajajo obliži, ki se uporabljajo za odklep drugih junakov. Ker slednji niso zgolj preoblečen mesek, so vam lahko v določenih primerih v veliko pomoč pri doseganju cilja.

Vizualna podoba igre Super Meat Boy je retro in kljub precejšnji enostavnosti izjemno všečna. Še posebej so očem prijazne stopnje, v katerih je prisotna lava. Druga hvalevredna stvar pa je udarna glasbena podlaga, ki je meni osebno bila izjemno poslušljiva in se je popolno prilegala splošnemu vzdušju.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre Super Meat Boy

Čas igranja:  10 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Super Meat Boy deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi igralni plošček. Gumbi za slednjega so pravilno nastavljeni le za konzolne igralne ploščke, za namizne pa boste morali ročno prilagoditi konfiguracijo. V mapi z igro se nahaja datoteka buttonmap.cfg, ki jo morate odpreti z urejevalnikom datotek in spremeniti številčno vrednost niza special. Pri meni je bila npr. pravilna vrednost special="6".


Zadnja sprememba: | Deli na: