Solitairica - ocena

Solitairica je računalniška različica igre s kartami imenovane Golf iz zvrsti pasjans, ki pa so ji razvijalci dodali RPG elemente. Namesto klasičnega seznama izzivov z naraščajočo težavnostjo, kot je običajen za igre take zvrsti, sta v Solitairici na voljo dve kampanji in sicer Normal z 18 izzivi in Epic z 28 izzivi, v obeh pa morate na koncu premagati še šefa. Za začetek si izberete enega izmed desetih raznolikih junakov, ki so specializirani za eno ali dve osnovni sposobnosti (napad, zaščita, okretnost in moč volje), vsak pa prinaša štiri začetne uroke, s katerimi se spopadate z nasprotniki.

Vsaka bitka poteka kot neke vrste potezni dvoboj. Osnovna igralna površina je sestavljena iz zgornje vrste, v kateri so naloženi kupčki kart, na dnu pa se nahaja prostor za njihovo odlaganje in talon. S kliki na proste karte v zgornji vrsti se slednje premikajo na odlagališče, kar pa se lahko zgodi le, če je ciljna karta za eno vrednost višja ali nižja od tiste na odlagališču. Večino kart je označena z barvno oznako, ki ustreza eni izmed zgoraj omenjenih sposobnosti, in ko jo postavite na odlagališče, se energijska zaloga tiste sposobnosti sorazmerno poveča. Preostanek nosi oznako kovanca in z njim zbirate denar za nadgradnje, dodatne cekine pa lahko dobite tudi z izvajanjem dolgih verig potez. Končni cilj vsakega izziva je, da počistite vse karte z igralne površine, preden izgubite vse življenjske točke. Če poteze ne morete izvesti, kliknete na talon in na vrsti je nasprotnik, ki vas na različne načine ovira pri dosegi vašega cilja, bodisi tako, da manipulira s stolpci kart, bodisi tako, da vas poskuša ugonobiti, nato pa ste spet na vrsti vi.

Ob vsakemu uspešno opravljenemu izzivu dobite možnost, da z nabranimi cekini kupite dodaten predmet ali urok. Ker imajo junaki na voljo omejen inventar, je treba pred nakupom vsekakor dobro premisliti, v kaj se splača vložiti – dražje ni vedno boljše! Medtem ko predmeti pasivno vplivajo na potek igre (npr. dajo dodaten začetni oklep, povečajo količino začetnih energij, ščitijo pred napadi, povečajo količino življenjske energije, itd.) pa se uroki med igranjem izvajajo aktivno in zahtevajo veliko taktičnega premisleka. Z napadalnimi uroki npr. uničite eno ali več sprednjih kart ali pa kar celoten stolpec, z zaščitnimi pridobite oklep, nasprotnika omamite ali pa celo odbijete njegov napad nazaj na kupčke kart, z okretnostnimi si pridobite informacije o skritih kartah, kupčke razdelite, naključno znova razdelite prvo vrsto, ustvarite sekvenco, z miselnimi uroki pa obnovite življenje, počistite škodljive učinke ali pa poškodujete karte. Vsak urok ima drugačne energijske zahteve za uporabo, zato morate pretehtati, kaj se vam splača vzeti v boj. Raznolikost je izjemna, zato se vsak junak igra na drugačen način.

Tudi lestvica izzivov v Solitairici ni vedno enaka, saj se vsak nasprotnik izbere naključno, naključno izbrane pa so tudi njegove sposobnosti. Podobno kot vaš junak ima vsak sovrag nabor urokov, ki vam ne poskušajo zgolj čimprej izničiti vseh življenjskih točk, ampak vam škodujejo tudi na druge načine. Z omamo vam onemogočijo uporabo vaših urokov, karte lahko zastrupijo, nanje pripnejo bodice, jih zamrznejo ali zažgejo, ukradejo vam energijo, poškodujejo ščit, premešajo karte ali dodajo nove. Težavnost lepo raste in smrti junaka se je težko izogniti, a ta ni dokončna. Ob vsaki smrti se vam glede na napredek podeli določena količina posebnega čarobnega kamna, s katerim lahko pri junaku odklenete dodatna mesta za predmete in tri posebne karte v talonu. Slednje se ob obračanju naključno pojavljajo in vam pomagajo pri napredovanju, tako da izvedejo pasiven napad, regeneracijo ali zaščito.

Vizualna podoba igre Solitairica je za take vrste igro zelo dobra, popestrena pa je tudi z osnovno zvočno podlago. Za preigranje kampanje Normal dveh razredov sem potreboval okrog 10 ur, kar pomeni, da vam bo popolni zaključek igre (kampanja Epic je pasja!) vzel vsak 100 ur.

Ocena

Zaslonska slika igre Solitairica
Zaslonska slika igre Solitairica
Zaslonska slika igre Solitairica

Čas igranja:  10 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Solitairica deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: