Ocena igre Return of the Incredible Machine: Contraptions

Return of the Incredible Machine: Contraptions je sedma v seriji 2D miselnih iger, ki v slogu stvaritev Ruba Goldberga poskušajo določeno nalogo izvesti na kar se da zapleten način. Kljub imenu, ki se močno razlikuje od predhodnikov, v resnici ne gre za popolnoma novo igro, ampak za predelavo igre The Incredible Machine 2 iz leta 1994, ki ji je bilo dodanih nekaj novih izzivov.

Igra se zvesto drži recepta iz predhodnikov, zato bo potek igranja domač vsem tistim, ki so se že spoznali s serijo. V spodnjem pultu imate na voljo omejeno število predmetov, s katerimi morate dopolniti stroj, ki bo opravil neko nalogo. Predmete na igralno površino povlečete z miško, jih postavite na primerno mesto, nato pa po potrebi obrnete, razširite ali pa celo reprogramirate. Ko se vam zdi, da je postavitev predmetov pravšnja, lahko sprožite simulacijo in stroj glede na opaženo po potrebi prilagodite. Nekatere stopnje imajo na voljo tudi namige, ki vam predlagajo postavitev, vsak izmed elementov pa ima vgrajeno tudi priročno pomoč.

Izjemno pester nabor predmetov iz predhodnikov, je ostal večinoma nespremenjen, dodani pa so bili novi elementi ali pa so bili modernizirani stari. Med žogicami boste sedaj na primer našli tudi takšne, ki se jih da programirati in set za biljard, na voljo pa so tudi prazne cevi in pospeševalniki, ki služijo ciljanemu premikanju. Dodani so bili laserji, zrcala, mešalniki barv, laserski detektorji in vtičnice, ki jih je mogoče aktivirati zgolj z določeno barvo žarka. Med generatorji in električnimi napravami sedaj najdemo dva elementa, ki omogočata pretvorbo linearnega gibanja v rotacijo (in obratno). Nabor balonov je razširjen s takšnimi na vroči zrak in zrakoplovi, privez prvih pa lahko sedaj izvedete tudi z jeklenico (in prerežete s kleščami). Za to kategorijo je zanimiva tudi nasprotnotežnostna podloga, ki obrne težnost in posledično balone prizemlji, krogle pa na primer dvigne v zrak. Med novostmi najdemo tudi vedra, iz katerih kaplja in se jim posledično spreminja masa, odštevalnike časa z udarcem, in še kaj bi se našlo.

Naloge so razdeljene v več težavnostnih sklopov, a če povem po pravici, razvrstitev ni ravno najboljša, saj zna težavnost močno zanihati. Večji del misij je izjemno zabaven, negativno pa izstopajo naloge, ki vključujejo biljard, saj je elemente pogosto treba premikati po par pikslov, kar pa je vse prej kot pa enostavno. Fizikalni pogon je glede na predhodnike precej izboljšan, zato boste naleteli na manj čudaških situacij, močno pa sta izboljšana tudi grafična podoba in glasbena podlaga. Pohvalno je tudi, da so navodila za naloge govorjena.

Ocena

Zaslonska slika igre Return of the Incredible Machine: Contraptions

Čas igranja:  10 ur

Nakup Kompilacija napak

Združljivost

Igra deluje skoraj brezhibno na Windows 10, moteče je le preklapljanje med okenskim in celozaslonskim načinom, če se z miško preveč približate vrhu okna. Ločljivost je omejena na 800x600.


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: