Quake - ocena

Quake je 3D prvoosebna streljačina, v kateri igrate vojaka imenovanega Ranger, ki se zoperstavi sovražnikom iz druge dimenzije poznanim pod kodnim imenom Quake. Praktično neobstoječa zgodba je razdeljena na štiri samostojne epizode, ki jih lahko preigrate v poljubnem vrstnem redu, ob dokončanju vseh pa vas čaka nenavdušujoča bitka s končnim šefom. Posamezna epizoda sestoji iz sedem do osem stopenj, od katerih je ena skrita, v njo pa lahko preidete skozi dobro skriti portal. Stopnje so srednjeveško obarvane in prepredene s kopico smrtonosnih pasti (lava, kislina, žeblji), kar nekaj delov je potopljenih pod vodo, zato vas čaka precej plavanja. Velik poudarek je tudi na vertikalnem premagovanju ovir, ki včasih poleg vožnje po dvigalih zahteva tudi spretno skakanje. Za prehod skozi končni portal boste pogosto morali najti barvne ključe/kartice ali pa s pritiskanjem oz. streljanjem stikal sprožiti pravilno sekvenco za aktivacijo mehanizacije. Zasnova stopenj je dokaj všečna, veliko izjemo pa predstavljajo nenavdahnjeni deli iz četrte epizode.

Po neštetih hodnikih, sobanah in ploščadih v igri Quake mrgoli raznolikih nasprotnikov. Najprej najmanj nevarni živalski del: na kopnem vas bodo grizli napadalni psi, v vodi pa na vas prežijo nemrtve ribe. Človeku podobna bitja sestavljata dve vrsti obsedenih vojakov oboroženih s puškami, nato je tukaj dvoje vrst vitezov, ki vas poskušajo sesekljati z mečem, vse skupaj pa zaokrožijo še zombiji, ki vas obmetavajo z lastnim mesom in pa velikani oboroženi z motorko in granatometom. Preostanek je precej nevarnejši: leteči pljuvači strupa, poskočni demoni z orjaškimi kremplji, groteskne pajku podobne čarovnice s sledečimi izstrelki in pa izjemno nevarni jetiji z brutalnim bližnjim napadom in elektrošokom od daleč. Zadnja vrsta pošasti je na srečo redka in jo najdete zgolj v zadnji epizodi, gre pa za agresivne eksplozivne želejčke. Za večino nasprotnikov, ki se vas lotevajo od blizu, je značilna strašljiva agilnost, ki bo od vas zahtevala neprestano premikanje in prostorsko predstavo.

Za razliko od pestre palete nasprotnikov pa je raznolikost orožij v Quake-u precej manjša in jemlje navdih iz Dooma. Najprej sta tu dve vrsti šibrenic za bližnje boje, nato dve vrsti izstreljevalcev žebljev za oddaljene nasprotnike, in pa granato- ter raketomet za zahtevnejše sovrage. Vsak par omenjenih orožij si deli strelivo, izstopa pa izstreljevalec elektrike, s katerim je mogoče sovrage cvreti tudi skozi stene, a je treba biti previden pri uporabi v tekočinah. Ker precejšen del nasprotnikov ob smrti odvrže strelivo pa tudi po stopnjah ga ne manjka, se bo le redko zgodilo, da bi morali zaradi pomanjkanja uporabiti sekiro. Tudi zdravilnih paketov, ščitov in priboljškov je obilo, da ne govorimo o ogromno skrivnostih, zato je igra na normalni težavnosti bistveno prelahka. Priporočam, da se je izkušeni igralci streljačin lotijo na Hard, kar bo tudi podvojilo igralni čas.

Igra Quake je stara, zato je pri igranju z izvirnim pogonom grafika pikslasta, a vseeno presenetljivo všečna. Dobro, modeli so zaradi pomanjkanja poligonov grdi, a je osvetljevanje za tako staro igro odlično. Zgodba se seveda popolnoma spremeni, ko igro igrate preko moderniziranega pogona (npr. DarkPlaces), v katerega dodate visokoločljivostne teksture. Videz takrat poskrbi za marsikatero spuščeno čeljust in težko je verjeti, da gre že za skoraj trideset let staro igro.

Glasbena podlaga je za razliko od Doomovskega nažiganja osredotočena na ustvarjanje boljšega vzdušja, zato je izjemno temačna. Zaradi težav z licencami, je glasba vključena zgolj v DOS različico igre. Za Windows različico boste morali bodisi speči priložen CD in ga med igranjem imeti v pogonu ali pa iz CD-ja razširiti datoteke ogg in jih dati v podmapo ID1/music. Uporabite lahko npr. CDEx ali pa kakšen drug program.

Ocena

Zaslonska slika igre Quake
Zaslonska slika igre Quake
Zaslonska slika igre Quake

Čas igranja:  8 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

WinQuake različica igre v osnovi deluje na Windows 10, priporočam pa, da jo igrate preko moderniziranega pogona DarkPlaces, ki podpira tudi širokozaslonski način in visokoločljivostne pakete tekstur. Če bi želeli vse omenjeno v enem paketu, priporočam prenos modifikacije Quake Epsilon Build, ki vsebuje vse potrebno, da se vam bodo ob igranju od lepote zarosile oči.

Po namestitvi Quake Epsilon Build prenesite komercialne datoteke PAK v njegovo podmapo imenovano ID1. Nato zaženite paketno datoteko quake.bat, ki vas bo ob prvem zagonu povprašala za nastavitvami kakovosti. Priporočam, da najprej izberete srednjo kakovost in šele, če vam te delujejo dobro, preidete na višje nastavitve - modifikacija je namreč zelo grafično zahtevna


Zadnja sprememba: | Deli na: