Plants vs. Zombies GOTY Edition - ocena

Plants vs. Zombies je 2D strategija iz žanra iger Tower Defense, v kateri poskušate s pomočjo rastlin obvarovati vaše možgane pred požrešnimi zombiji. Osnovni igralni način (Adventure) sestoji iz pet različnih sekcij, vsako izmed njih pa sestavlja deset stopenj z naraščajočo težavnostjo. Igralna površina je razdeljena na pet do šest stez, ki jih prečni pasovi narežejo v obliko šahovnice. Na vsako polje lahko postavite eno (v izrednih primerih tudi dve ali tri) rastlino iz nabora razpoložljivih semen, za njihovo rast pa potrebujete določeno količino sonca. Slednjega nabirate s klikanjem sončkov, ki jih v največji meri proizvajajo rastline, nekaj pa jih proizvede tudi okolje samo. Po okrog 20 sekundah začetne predpriprave, se po stezah pričnejo pomikati zombiji, ki jim morate preprečiti, da bi dosegli vašo hišo. Njihovo število se postopoma povečuje, v vnaprej določenih intervalih pa bodo na vas navalili tudi v kopicah.

Nabor nasprotnikov v igri Plants vs. Zombies je impresiven, saj obsega preko dvajset zombijev. Osnovni obliki se pridružijo trdovratnejše s čeladami in ščiti, potem je tukaj norček z eksplozivno glasbeno skrinjico, rudar, skakalca s Pogo stickom in palico, hiter in oklepljen igralec ragbija, plavalci, katapultist, bandži skakalec in balonar. Ta osnovni nabor dopolnjujejo kompleksnejše vrste zombijev. Nosilec lestve omogoča drugim, da brez težav prečkajo vaše ovire; plesalec iz zemlje privleče ekipo do štirih pomagačev in jo do njegove bridke smrti sproti dopolnjuje; voznik vozila za ustvarjanje ledu zaledeni stezo, povozi rastline in omogoči prihod ekipe športnikov v bobu; orjak splošči vaše rastline, ko pa je huje ranjen pa vrže manjšega pomagača globoko v notranjost vaše obrambne črte. Informacije o zombijih se sproti dodajajo v zelo uporaben priročnik, ki ga lahko kadarkoli preučite za dodatnimi informacijami.

Še bolj kot raznolikost nasprotnikov pa navduši količina razpoložljivih semen, saj obsega skoraj 50 različnih rastlin, ki se sproti odklepajo. Gre za relativno specializirane rastline namenjene za določeno vrsto stopnje, njihova uporaba drugje pa je omejena. Dnevne za rast potrebujejo veliko sonca in so specializirane za ravne površine; nočne so kar se tiče sonca praktično zastonj, a so podnevi brez uporabe kave neuporabne, saj spijo; vodne so uporabne zgolj v bazenih, nekatere izmed njih pa služijo kot nosilci za kopenske rastline. Strešne rastline so edina univerzalna vrsta, ki je splošno uporabna, izjemo pa zaradi stroškov predstavljajo nočne stopnje. Osnovno ogrodje vaše zaščite v igri Plants vs. Zombies predstavljajo sončnice in sončne gobe, potem so tukaj različni strelci, ki poškodujejo ali upočasnijo zombije, metalci granat, mečkalci, mine, jedci, eksplozivi ter več vrst ščitov. Kot zombiji, so tudi rastline zelo dobro predstavljene v priročniku. Osem rastlin je nadgradenj, ki jih kupite z nabranimi kovanci, uporabiti pa jih je mogoče zgolj s postavitvijo na osnovno rastlino.

Pustolovski način pa je zgolj eden izmed načinov, kako preživeti čas v igri Plants vs. Zombies, saj je na voljo še cel kup zanimivih mini iger, ter brezkončni preživetveni način, ljubitelji vrtnarjenja pa boste lahko vzdrževali tudi svoj virtualni vrt. Kljub pomanjkanju višjih ločljivosti, je vizualna podoba igre izjemno všečna, ušesom prijetna pa je tudi glasbena podlaga.

Ocena

Zaslonska slika igre Plants vs. Zombies GOTY Edition

Čas igranja:  12 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Plants vs. Zombies deluje brezhibno na Windows 10, žal pa ni podprt širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: