Penumbra: Overture - ocena

Penumbra: Overture je 3D pustolovščina z obilico strašljivih elementov, ki se odvija v rudniku nekje v Grenlandiji. Igrate učitelja fizike imenovanega Philip, ki ga na Grenlandijo povleče skrivnostno pismo že več kot trideset let mrtvega očeta. Ob vstopu v rudnik kmalu postane jasno, da bi bilo bolje, če bi poslušal očeta in zažgal dokumentacijo, ki jo je ta zapustil v trezorju. Rudnik je namreč zapuščen, po njegovih hodnikih pa blodijo pošasti, ob katerih vam zaledeni kri v žilah. A vrnitev ni mogoča, zato se mora Philip hočeš nočeš podati globlje v temo.

Hodniki so si zelo podobni in prepleteni, kar bi oteževalo iskanje poti, če ne bi bili povsod razobešeni kažipoti in zemljevidi. Po hodnikih in rovih blodijo mrtvi psi, ki jih sicer lahko ujamete v past ali ubijete, a je početje tako tvegano, da se jim je bolje izogniti. Prihulite se lahko v temo in se izogibate očesnemu stiku. Izkušnja, ko meter od vas vohlja pobesnelo ščene, vi pa s strahom buljite v kot, je izjemna. Tudi rovi niso brez nevarnosti, saj se v njih nahajajo hitri in strupeni pajki, proti katerim ste skoraj nemočni. Ta občutek nemoči je tisti, ki močno ojača strašljivost igre.

V igri napredujete tako, da na določenem območju, ki je sestavljeno iz povezovalnih hodnikov in sob, razrešite vse uganke. Vrnitev nazaj ni mogoča, niti ni potrebna, saj ne morete napredovati brez nujnih predmetov. Kar nekaj ugank lahko rešite s pomočjo lističev z namigi in knjig, ki jih najdete med raziskovanjem, veliko ugank pa temelji na fizikalnem pogonu. Philip za interakcijo z okoljem uporablja roko, s katero lahko prime določene predmete in jih nato premika z gibanjem miške. Z njo lahko odpirate tudi vrata in predale in po tleh potiskate težje predmete. Na podoben način delujejo tudi orodja, s katerimi lahko razbijate ovire, zna pa biti v paniki ta sistem precej neroden.

Igra samodejno shranjuje napredek, vsake toliko pa vam na voljo da tudi ročno shranjevanje. Sistem je nastavljen na ravno pravo mero, saj igranje kljub pogostemu umiranju ni frustrirajoče. Videz igre je kljub starosti relativno dober, zvočna podlaga pa je tista, ki vzdušje povzdigne na višji nivo.

Ocena

Zaslonska slika igre Penumbra: Overture

Čas igranja:  5 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Igra deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: