Lux Delux - ocena

Lux Delux je dvojnik 2D potezne strategije Risk, ki pa svojega vzornika ne le zgolj kopira, temveč ga močno razširi z novimi funkcionalnostmi. Na stotinah zemljevidov, ki jih lahko brezplačno prenesete preko vgrajenega namestilnika, se lahko pomeri do šest generalov, ki s svojimi vojskami poskušajo uničiti vse nasprotnike. Vsak izmed zemljevidov je razdeljen na sekcije, ki so med sabo večinoma povezane z neposrednim stikom mej, določeni avtorji pa so vdelali tudi povezave, ki lahko štrlijo na drugo stran zaslona ali pa celo v manjše sekcije z mini-zemljevidi. Vojske so lahko na sekcije zemljevida postavljene v skladu z željami avtorja (način scenarija), ob zagonu igre pa lahko izberete tudi naključno razporeditev. Dodatna zanimiva funkcionalnost je način Biohazard, v katerem se naključna območja označijo za neosvojljiva in lahko tako popolnoma spremenijo potek igre.

Generali izmenično postavljajo okrepitve v poljubne države, nato pa začnejo z napadi, lahko pa seveda potezo predajo naprej ali zgolj prerazporedijo razpoložljive sile. Količina okrepitev je ponavadi odvisna od velikosti teritorija, ki si ga lastite, večina zemljevidov pa bonuse ponuja tudi za obvladovanje zaključenih celot teritorijev (celin) ali posebnih nadzornih točk. Ne le to, ob začetku poteze lahko unovčite 3 karte, ki jih zbirate s prevzemi sovražnih sekcij, ali poberete ob uničenju nasprotnika. Vsako unovčenje kart poveča vrednost izkupička za vse naslednje igralce, tekom igranja pa se povečujejo tudi bonusi teritorijev. Pri napadanju in razporejanju sil zelo prav pridejo številne tipkovne bližnjice, s pomočjo katerih lahko zmanjšate število potrebnih klikov.

V enoigralskem načinu igre Lux Delux je na voljo preko deset umetnih inteligenc, ki se razprostirajo vse od lahkih pa do težjih, preko upravljalnika vtičnikov pa lahko namestite še dodatne. Njihove strategije se precej razlikujejo in se lahko celo sproti prilagajajo preko okenca za klepet. Nekateri se združijo proti človeškemu igralcu, drugi se spravijo na šibkejše, tretji zbirajo mogočne vojske in čakajo na svoj trenutek, spet četrti neprestano mrcvarijo sosede. Igranje z začetnimi scenariji in naključnimi težkimi nasprotniki je tako vsakič sveža izkušnja, ki napravi igro za precej raznoliko. Alternativna možnost je spletno igranje proti človeškim nasprotnikom, v katerem se vodi tudi spletna lestvica.

Vizualna podoba igre Lux Delux je zadovoljiva, nekateri zemljevidi pa so naravnost odlični. Zvočni učinki so skromni, so pa popestreni s poslušljivo glasbeno podlago. Moti tehnična zahtevnost igre, ki ni prilagojena večnitenju, kar se lahko odrazi v zatikanju na slabših računalnikih.

Ocena

Zaslonska slika igre Lux Delux
Zaslonska slika igre Lux Delux

Čas igranja:  21 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Lux Delux deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi celozaslonski način. Vsebuje tudi uraden slovenski prevod.


Zadnja sprememba: | Deli na: