Little Nightmares - ocena

Little Nightmares je 3D akcijska ploščadnica, v kateri igrate majhno deklico imenovano Six, ki se prebudi v podvodnem kompleksu imenovanem The Maw. Že kaj kmalu postane jasno, da se Six nahaja v zaporu, ki so ga ustvarili velikani, po njega hodnikih pa mrgoli nevarnosti, ki se jim punčka drugače kot z begom ne more izogniti. Skozi napredovanje boste odkrivali srhljive podrobnosti o tej orjaški podmornici, vse pa se podaja preko videnih prizorov, ki presenetljivo dobro predstavijo zgodbo.

V igri Little Nightmares se boste podili po petih raznolikih lokacijah, pri katerih boste morali uporabiti skakalne, plezalne in miselne spretnosti. Že za odprtje vrat mora junakinja skočiti in se obesiti na kljuko, včasih mora najti težak ključ in ga med skrivanjem pritovoriti do ključavnice, kar nekajkrat pa lahko stikalo aktivira le z metom predmeta. Čaka jo plezanje po rešetkah, predalnikih in verigah, ki ga mora pogosto pospremiti z vratolomnim skokom. Včasih je potrebno zanihati s telesom, potisniti kak predmet, zavrteti kak škripec ali drugače uporabiti fiziko. Kar nekaj je časovno omejenih stikal in dogodkov, pri katerih je treba poseči po teku, potem pa še skočiti ali podrsati po tleh in v filmskem slogu zdrsniti skozi luknjo. Slednje zna biti zaradi občasnih nerodnosti pri nadzoru kar frustrirajoče, a vas rešijo (resda daleč vsaksebi postavljene) nadzorne točke. Tukaj me je močno motilo, da iz samega vmesnika ni mogoče vedeti, kaj je vmesna shranjevalna točka in kaj tista, ki se naloži po izhodu in vrnitvi v igro.

Te spretnostne ovire so pa le del nadlog v igri Little Nightmares, saj v njej ne manjka živih nevarnosti od katerih so krvoločne (a počasne) orjaške pijavke še najmanjša težava. Mimo grotesknih velikanov se boste morali premikati po prstih ter skrivati v sencah, jaških in drugih luknjah, čakati na primeren trenutek in se nato odplaziti za njihovimi hrbti. A vsakič ne gre tako zlahka, saj leseni podi škripajo, predmeti se prevračajo in razbijejo, ali pa so nasprotniki enostavno na napačnem mestu in onemogočajo napredovanje. V slednjem primeru morate namenoma pritegniti pozornost s kakšnim predmetom, včasih pa se to ob aktivaciji kakšne naprave zgodi tudi nepričakovano in takrat se sproži divji lov, ob katerem bo vam srčni utrip gotovo pognalo v višave.

Vizualni slog igre Little Nightmares je izjemen ne le zaradi odličnega osvetljevanja in edinstvenega grafičnega sloga, ki gotovo črpa navdih iz kultnega filma Spirited Away, temveč tudi zaradi postavitev kamere, ki se v določenih primerih za bolj dramatični učinek oddalji. Vse skupaj je podprto z izvrstno glasbeno in zvočno podlago, ki pripomoreta k edinstvenemu vzdušju in najbrž povzročita kar nekatero nočno moro. Škoda je le, da je igra tako kratka, saj bi brez ponavljanja frustrirajočih skokov in z boljšim shranjevalnim sistemom gotovo trajala manj kot tri ure, za kar pa je dvajsetak (kolikor trenutno stane) kar zajetna vsota.

Ocena

Zaslonska slika igre Little Nightmares
Zaslonska slika igre Little Nightmares
Zaslonska slika igre Little Nightmares

Čas igranja:  3 ure 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Little Nightmares deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: