Janosik - Highlander Precision Platformer - ocena

Janosik - Highlander Precision Platformer je 2D ploščadnica, v slogu iger Metroidvania. V njej igrate Juraja Janošika — nekakšno slovaško različico Robina Hooda. Vaše pajdaše je zajel zlobni grof Von Zur, na vas pa je, da jih sedaj najdete in rešite iz zapora.

Janosik se igra kot klasična retro ploščadnica z izjemno natančnim nadzorom, katere največji adut je gotovo progresivno odklepanje poti z možnostjo vračanja na že obiskane lokacije. Vsaka izmed map je razdeljena na dokaj zapletene sekcije, ki so med sabo ločene bodisi z zaklenjenimi vrati, za katere potrebujete ključe, bodisi vrati, ki jih lahko odprete zgolj z ene smeri. Po mapi so (pre)gosto raztresene tudi shranjevalne točke, ki vam omogočijo, da ob smrti oživite s tremi življenjskimi točkami, ogromno pa je tudi skrivnosti. Pri iskanju slednjih vam lahko pomaga priročna mapa, ki pa jo morate najprej najti.

Podili se boste po travnatih in hribovitih zunanjih območjih, se podali v hiše in gradove, lezli po podzemnih rovih in se potapljali. Na vas bodo prežale številne nevarnosti, kot so cirkularke, premične bodice, lava, izstreljevalniki ognja in energije, da o živih nasprotnikih, ki se vas lotijo od daleč ali od blizu sploh ne govorim. V določenih območjih bodo na vas prežali šefovski nasprotniki s kopico življenjskih točk in posebnimi napadi, a so po mojem mnenju premalo zaguljeni, saj se jih lahko znebite zgolj z mikastenjem tipk ter lokanjem zdravilnih napojev.

Da bi se zoperstavili tej pestri paleti sovražnikov, je Janosik oborožen z mečem, kasneje pa lahko kupi pištolo ter bombe, spretneži pa se boste lahko tudi umaknili. Z napredovanjem skozi igro se količina nevarnosti povečuje, a napreduje tudi naš junak, saj lahko s pobranimi cekini kupite nadgradnje, kot sta dvojni skok in metanje sekire, vsake toliko pa najdete tudi povečanje življenjskih točk. Čeprav je takšna možnost izboljševanja dobrodošla, pa postane igra posledično prelahka in v njej nisem tako užival, kot bi lahko.

Videz igre Janosik - Highlander Precision Platformer je retro pikslast in mi je bil osebno zelo všečen, dobro pa se mu prilega tudi glasbena podlaga. Igra je popolnoma brezplačna, zato ni razloga, da je ne bi preigrali.

Ocena

Zaslonska slika igre Janosik - Highlander Precision Platformer
Zaslonska slika igre Janosik - Highlander Precision Platformer
Zaslonska slika igre Janosik - Highlander Precision Platformer

Čas igranja:  3 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

Janosik - Highlander Precision Platformer deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: