FEZ - ocena

FEZ je 2D miselna ploščadnica, ki je postavljena v skrivnosten tridimenzionalni svet. Igrate človeku podobno bitje imenovano Gomez, ki se mu življenje obrne na glavo, ko od sokrajana prejme rdeč fes in odkrije, da v njegovem ploščatem svetu obstaja še dodatna dimenzija. Naš junak se tako odpravi na raziskovalni pohod brez jasno definiranih ciljev, kar je ena izmed največjih pomanjkljivosti te igre.

Svet igre FEZ je v grobem razdeljen v več tematskih sekcij, ki so med sabo povezane tako preko centralnega vozlišča kot tudi portalov in skrivnih prehodov, vsaka izmed sekcij pa je razvejana na posamezne stopnje. Slednje so sestavljene iz plezalnih in skakalnih izzivov, ki bodo od vas zahtevali spretnost ter sposobnost predvidevanja, ko boste spreminjali perspektivo. Sovražnikov (razen statičnih črnih lukenj) ni. Kazen za smrt ne obstaja, saj se vaš junak enostavno znova pojavi na zadnji stabilni platformi. Drugi del stopenj so uganke, ki so večinoma zanimive in precej zabavne, kar nekaj izmed njih pa trpi za absurdno težavnostjo (a je igro pred izidom preizkusil še kdo razen razvijalcev?). Zadeva je celo tako obskurna, da določenih izmed njih ne morete rešiti, dokler ne igre znova preigrate v načinu New Game+ in odklenete prvoosebni način. Zaradi odprte narave igre se boste morali kar nekajkrat vračati na že obiskana območja, navigacijo po labirintu soban pa olajša zemljevid, ki z zlato obrobo označi, če ste določeno stopnjo rešili v celoti.

Tekom igranja pobirate rumene fragmente in jih sestavljate v polne kocke, kot nagrado za težje uganke pa boste lahko pobrali tudi anti-kocke in izjemno redke rdeče heksaedre. Kocke ne služijo zgolj zapolnitvi praznin v vašem inventarju, ampak so nujno potrebne za napredovanje skozi določena zaklenjena vrata. Do enega izmed koncev igre FEZ lahko pridete samo z 32 pobranimi kockami, za odklep srečnega konca pa boste morali zbrati vse rumene in anti-kocke. Dodatne ovire pri napredovanju predstavljajo vrata zaklenjena s ključi, ki jih je mogoče najti v posebnih skrinjah. Poleg ključev boste v slednjih našli še artefakte in zemljevide do zakladov, ki so skoraj nujni, da lahko dosežete nekatere dele stopenj.

Vizualni del igre FEZ je izjemno očem prijazen. Ne le zaradi svojevrstnega retro sloga in gladkih animacij, ampak tudi zaradi živih bitij, ki popestrijo statično okolico, v nekaterih primerih pa celo pripomorejo k rešitvi uganke (huhú ;). Menjavanje dneva in noči ter vremenski pojavi ponekod niso le všečen kozmetični dodatek, ampak razkrijejo skrivnosti. Izjemno mi je bilo všeč tudi, kako se z rotacijo preoblikujejo stopnje. Prekinjene lestve in pasovi bršljana se povežejo, platforme se približajo, okolica se predrugači in omogoči napredovanje. Zvočna plat igre mi je vzbudila mešane občutke, saj je ponekod glasbena podlaga odlična, spet drugje pa človek dobi občutek, da je z igro nekaj narobe.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre FEZ

Čas igranja:  8 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

FEZ deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: