Dungeon Keeper - ocena

Dungeon Keeper je 3D realnočasovna strategija z akcijskimi elementi, v kateri ne igrate tipičnega dobrega junaka, ampak ste postavljeni v kožo zlobneža. Z vašo skoraj vsemogočno roko nadzirate izgradnjo podzemne temnice, pri tem pa vam pomaga raznolik nabor podložnikov. Osrednji del vašega podzemnega kraljestva predstavlja t.i. Osrčje temnice (Heart of the Dungeon), ki je tudi vaša edina šibka točka in ga morate obvarovati pred nasprotniki. Okrog osrčja s pomočjo služinčadi gradite sobane, kot so zakladnica, valilnica za pridelavo hrane, brlog za prebivanje vaših podložnikov, knjižnica za raziskovanje, delavnica za izdelovanje predmetov ter vadbena soba, v kateri si vojaki nabirajo izkušnje. Nasprotnike lahko tudi zajemate in zaprete v zapore, kjer doživijo bridko smrt, lahko pa jim v mučilnici poskušate iztrgati informacije in jih prisiliti v pristop na vašo stran. V višjih stopnjah so vam na voljo še pokopališče, na katerem se trupla pretvorijo v vampirje; tempelj, v katerem lahko žrtvujete vaša bitja in ustvarite nova; in zakletvena soba, v kateri poskušate sovražnike zakleti, da prestopijo na vašo stran.

Vsako stopnjo začnete zgolj s kopico delavcev, ki za vas gradijo podzemno kraljestvo ter zbirajo finance, njihovi zelo pomembni zmožnosti pa sta krepitev sten temnice ter zavzemanje ozemlja. Po prilastitvi portala in izgradnji primernih soban, bodo v vaše loge zašla tudi druga bitja ter postala vaš ključni obrambni/napadalni člen. Nabor bitij v igri Dungeon Keeper obsega preko 15 različnih vrst, ki jih privabljajo različne kombinacije in velikosti soban, nekatere pa je mogoče ustvariti zgolj posredno preko ječe, mučilnice, pokopališča ali templja. Bitja imajo različne statistike, napade, odpornosti ter količino življenjskih točk, za svoje delo v vaši temnici pa zahtevajo tudi mesečno plačo. S pomočjo sobe za trening jim povišate stopnjo, kar odklene nove vrste napadov in učinkovitost bitja pri delu, seveda pa vas bo to tudi udarilo po denarnici. Ker so podložniki dokaj samosvoji, vam mikroupravljanje ne uide, včasih pa boste morali kakšno območje tudi zakleniti ali pa s selitvijo razrešiti interne spore: nekatera bitja se med sabo ne marajo! Ko je čas za spopad, je zelo pomembno, da primeren odsek vaših sil čimprej premaknete na bojišče, med bojem pa jim pomagate z različnimi čarovnijami.

Osnovni enoigralski način v igri Dungeon Keeper obsega dvajset stopenj, raziskovalci po duši pa lahko najdejo dostope do kopice skritih izzivov. Vsaka izmed stopenj ima določen cilj, katerega morate izpolniti za napredovanje, v večini primerov pa je to nadvlada in odstranitev vseh nasprotnikov. Ogrožali vas bodo slave željni raziskovalci, ki se v temnice odpravljajo v skupinah, ponekod pa se boste morali spoprijeti tudi z drugimi upravitelji temnic, ki se nad vas znajo spraviti tudi ekipno. Ključnega pomena za uspeh je preučitev potencialnih ozkih grl in hitra prisvojitev virov, zelo koristile pa vam bodo tudi številne skrivnosti, ki se nahajajo na mapi. Najdete lahko zakladnice z denarjem in posebnimi predmeti, seveda pa pričakujte, da bodo dobro zastražene in polne pasti. Težavnost večinoma solidno raste, žal pa brez večjih skokov ne gre, da ne govorimo o eksponentnem povečanju zaguljenosti v končnih stopnjah.

Videz igre Dungeon Keeper je že načel čas, je pa treba poudariti, da KeeperFX močno izboljša zadevo. Poleg klasičnega izometričnega pogleda s prosto vrtljivo kamero, vam je na voljo še prvoosebni pogled, v katerem lahko prevzamete nadzor nad katerimkoli bitjem. Pogled skozi njihove oči vsebuje različne filtre, ki sicer prispevajo k realističnosti, a otežkočijo že tako zahtevno navigacijo po podzemlju. Tukaj je treba zelo pohvaliti pregleden zemljevid, ki močno olajša igranje. Glasbena podlaga je temačna in se dobro poda vzdušju, zelo všečen pa je tudi napovedovalec s svojim temnim humorjem.

Ocena

Zaslonska slika igre Dungeon Keeper
Zaslonska slika igre Dungeon Keeper

Čas igranja:  16 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Dungeon Keeper za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox, pri tem pa priporočam, da preklopite v višjo ločljivost s pomočjo bližnjice Alt+R. Alternativno jo lahko poganjate s pomočjo predelave pogona KeeperFX, ki ne prinaša le bolj stabilnega delovanja, ampak tudi širokozaslonsko podporo ter številne druge bonbončke. Za vklop glasbe morate v mapo music kopirati datoteke .ogg in igro nato zagnati s parametrom -nocd


Zadnja sprememba: | Deli na: