Cave Story+ - ocena

Cave Story+ je izboljšana različica istoimenske (in brezplačne) 2D ploščadne streljačine Daisuke Amaye, v kateri igrate vojaškega robota imenovanega Quote. Ta se nekega dne zbudi z okvaro spomina v neznani jami, nato pa med pohajkovanjem pristane v vasici človeku podobnih zajcev imenovanih Mimiga. Mimige mu povedo, da jih ugrablja zlobnež imenovan Doctor, že kmalu zatem pa je naš junak priča novi ugrabitvi. Zgodba je zanimiva in se odkriva preko pogovorov ter vmesnih sekvenc, kjer igra prevzame nadzor, nekaj pa je lahko preberete tudi ob interakciji s predmeti.

Kampanja v Cave Story+ je razdeljena na preko deset raznolikih lokacij, ki se sproti odklepajo, skoraj vedno pa pot nazaj ostaja odprta, potovanje pa lahko pospešite s pomočjo teleporterjev. Vračati se morate, da odklenete pot naprej v slogu pustolovščin, včasih pa boste to storili, da poberete kakšen predmet, ki prej ni bil dostopen. Posamezne mape so sestavljene iz razgibanih sekcij, med katerimi je tudi kar nekaj ploščadi, ki od vas zahtevajo spretno skakanje, tukaj pa so tudi vodna območja, ki lahko vsebujejo nevarne tokove. V pomoč pri premagovanju ovir boste lahko izkoristili dvigala in ventilatorje, kasneje pa lahko dobite tudi posebne čevlje za izboljšan skok, ki jih skupaj z drugimi predmeti shranjujete v inventar. Za lažjo navigacijo lahko uporabite tudi vgrajeno mapo, ki pa jo je treba pobrati iz ene izmed skrinj. Raziskovanje se vsekakor splača, saj lahko najdete številne skrivnosti, ki izboljšajo možnosti za vaše preživetje.

Med neživimi nevarnostmi na mapah prednjačijo številne bodice, od katerih vas lahko nekatere smrtno poškodujejo, nato s stropa padajoči kapniki, potem so pa tukaj še raznovrstne škodljive tekočine. Tu in tam so postavljene shranjevalna mesta, ponekod pa tudi možnosti za obnovitev življenjskih točk in slednje boste v Cave Story+ vsekakor potrebovali, saj tudi živih nevarnosti v igri kar mrgoli. Vsako območje ima sovražnike, ki so specifični zanj, in segajo vse od živalic kot so npr. netopirji in ose, do malo večjih žab in meduz, potem pa preko zmajev in velikanov do orjaških šefov. Kar petdeset vrstam različnih sovražnikov, ki vas napadajo od daleč ali blizu in ob vstopu v sekcijo znova oživijo, se tako pridruži dvajset šefov, od katerih so nekateri večstopenjski, za njih ugonobitev pa sicer ne potrebujete posebnega tuhtanja, ampak zgolj spretnost. Težavnost lepo raste, so me pa zmotila pomanjkanja shranjevalnih točk pred določenimi boji in pa eksponentni skok na koncu.

Temu bogatemu naboru nasprotnikov se boste lahko zoperstavili s pomočjo deveterice orožij, ki jih sproti dobivate oziroma lahko tekom napredovanja celo zamenjate za druge. Tukaj je treba poudariti, da lahko ob menjavi določenega orožja izgubite možnost za pridobitev drugega, kar pomeni, da nikoli ne boste mogli vihteti vseh naenkrat. Vsako izmed orožij ima tri izkušenjske stopnje, ki se napolnijo s pobiranjem točk padlih sovražnikov, stopnje nekaterih pa se polnijo z držanjem gumba za strel. V večini primerov nagradnje izboljšajo napad orožij in dodajo posebne bonuse, pri nekaterih pa se lahko zgodi tudi obratno. Osnovni pištolici se tako podvojuje povzročena škoda, pihalnik mehurčkov bo okrog vas napravil zaščitni ovoj, raketomet bo izstrelil več raket naenkrat, kača bo streljala skozi stene, itd. Z izjemo raketometa, ki ima omejeno število metkov in jih morate sproti obnavljati s trupel padlih sovražnikov, imajo druga orožja v Cave Story+ neomejeno strelivo, ki ga pri močnejših orožjih uravnovesi počasnejše polnjenje.

Videz igre Cave Story+ je retro pikslast in ni slab, bi se pa lahko nekateri vzorci mogoče malo manj ponavljali. Okolja so precej raznolika, enako pa velja tudi za sovražnike. Efekti orožij so všečni, dobro izvedena pa se mi je zdela tudi fizika, moti pa, da založnik Nicalis ni poskrbel za prenos različice Nintendo Switch na druge platforme. Slednja je namreč vizualno močno izboljšana kar se tiče osvetljevanja, pokorava pa se tudi širokozaslonskim ločljivostim. Ušesom prijetna je tudi glasbena podlaga, ki je za vsako območje drugačna, za šefovske bitke pa preklopi v višjo prestavo.

Ocena

Zaslonska slika igre Cave Story+
Zaslonska slika igre Cave Story+
Zaslonska slika igre Cave Story+

Čas igranja:  9 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Cave Story+ deluje brezhibno na Windows 10, žal pa ni podprt širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: