Bookworm Adventures Deluxe - ocena

Bookworm Adventures Deluxe je 2D miselna igra z elementi potezne strategije, v kateri igrate knjižnega molja imenovanega Lex, ki se med delom v veliki knjižnici znajde sredi velike pustolovščine. Med prebiranjem ene izmed knjig njegov sodelavec (profesor Codex) odkrije čaroben zapis klica na pomoč, ki prihaja od mitološke prerokinje Cassandre. S pomočjo Codexovega čarobnega peresa, se Lex preseli v knjigo, kjer ga čaka bitka proti kopici literarnih nasprotnikov. Z zgodbo se spoznavate sproti preko mini stripov in dialogov med glavnimi osebami.

Pustolovski način igre Bookworm Adventures Deluxe je razdeljen na tri tematske sekcije, vsaka izmed njih pa vsebuje deset poglavij, v katerih se morate prebiti skozi četverico/peterico nasprotnikov, na koncu pa vas čaka še šefovska bitka. Da poškodujete nasprotnika, morate iz zaloge šestnajstih črkovnih ploščic sestaviti veljavno in primerno dolgo angleško besedo, potem pa je vaše poteze konec in na vrsti je druga stran. Škoda povzročena z napadi ni odvisna le od dolžine besede in redkosti v njej uporabljenih črk, ampak tudi od nasprotnikovih ščitov, odpornosti in kopice drugih modifikatorjev, ki so prisotni v igri.

Najprej so tukaj različna stanja ploščic, na katera lahko vplivate vi ali vaš nasprotnik. Razbite ploščice lahko še vedno uporabite v besedah, ampak ne bodo povzročile škode. Okužene sledijo istemu kopitu kot razbite, pri tem pa še okužijo sosede in se jih je treba čimprej znebiti. Ploščice z dragulji po drugi strani ne povzročijo le več škode, ampak lahko nasprotnika tudi zastrupijo, ožgejo, zamrznejo ali oslabijo, nekatere izmed njih pa vas tudi pozdravijo, zaščitijo ali pa odstranijo vse škodljive ploščice iz igralne površine. Te ploščice dobite, če sestavite dolge besede, s pomočjo mini iger ali pa če nasprotnika uničite s posebno dolgo besedo.

Nato so tu zakladi, ki jih dobite z uspešnim zaključkom določenega poglavja in vam izboljšajo atribute, vas zaščitijo, povzročijo bonus škodo ali pa vam pomagajo pri pridobivanju in uporabi čarobnih napojev/kristalov. Na začetku vsakega poglavja lahko izberete tri zaklade, Lex pa vam namigne, katere bi se splačalo izbrati. Vsake toliko boste pobrali tudi posebne čarobne napoje, ki vam obnovijo življenjske točke, počistijo negativne efekte ali pa vam ojačajo napad. Z napredovanjem skozi Bookworm Adventures Deluxe boste pridobili izkušenjske točke, ki se ob zvišanju stopnje Lexa samodejno pretvorijo v izboljšan napad, zaščito ali pa življenjske točke.

Poleg pustolovskega načina, se med igranjem odklenejo tudi tri mini igre, ki jih lahko preigrate poljubno krat. V načinu Word Master boste morali v omejenem številu poskusov uganiti petčrkovno besedo, pri tem pa vam igra označi, katere črke so napačne ali se zgolj nahajajo na napačnem mestu. Način Letter rip od vas zahteva, da iz daljše besede sestavite vse mogoče krajše anagrame, preden se izteče čas. Zadnji način se imenuje Link n' Spell in od vas zahteva, da v omejenem času s sestavljanjem besed pozlatite vrstice kvadrata iz 5x5 črk. Po zaključku pustolovskega načina se lahko pomerite še v načinu Arena, ki je neke vrste časovno omejen spopad proti šefom iz pustolovskih poglavij.

Vizualna podoba igre Bookworm Adventures Deluxe je dokaj zastarela, a vseeno zadovoljiva, ozadja in animacije napadov so všečni, težko pa bi kaj posebnega očitali zvočni in glasbeni podlagi. Rahlo moteče je, da lahko za nadzor igre uporabljate zgolj miško, čeprav bi bila uporaba tipkovnice zelo na mestu.

Ocena

Zaslonska slika igre Bookworm Adventures Deluxe

Čas igranja:  9 ur

Spletišče

Združljivost

Bookworm Adventures Deluxe deluje skoraj brezhibno na Windows 10. Potrebno je izklopiti 3D pospeševanje, saj slednje zmanjša grafično kakovost, širokozaslonski način pa žal ni podprt.


Zadnja sprememba: | Deli na: