Bejeweled 3 - ocena

Bejeweled 3 je 2D miselna igra, v kateri poskušate z zamenjavo dveh sosednjih dragocenih kamnov ustvariti vrsto treh ali več enakih. Takrat vrstica izgine, preostanek draguljev se pomakne navzdol, praznino pa zapolnijo naključno ustvarjeni novi. Daljše vrste ne prinašajo zgolj večje količine točk, ampak se pri tem ustvarijo dragulji s posebnimi močmi. Štiri dragulji v vrsto tvorijo ognjeni priboljšek, ki ob uporabi eksplodira in uniči sosede; pet draguljev v vrsti se pretvori v hiperkocko, ki ob uporabi iz igralne površine počisti vse predmete določene vrste; če pa jih pet postavite v obliko črk T ali L, se ustvari zvezdni priboljšek, ki uniči celotno vrstico in stolpec, v katerih se nahaja. Najredkejša vrsta so supernove, ki jih lahko ustvarite s pomočjo ustvarjanja novih kombinacij med posameznimi potezami, njihov učinek pa je kombinacija ognjenega in zvezdnega priboljška. Te osnovne mehanike so razvijalci uspeli zapakirati v kar osem glavnih načinov in še več kot enkrat toliko mini iger.

V načinu Classic z ustvarjanjem kombinacij napredujete po stopnjah, igra se konča, ko zmanjka potez. Zen je variacija klasičnega načina, ki se nikoli ne konča, med igranjem pa vam Bejeweled 3 ob kliku na gumb pomaga pri sproščanju. Lightning je časovno omejen način, v katerem imate na voljo eno minuto, da zberete čim več točk ter posebnih časovnih draguljev. Ob izteku časa se vam časovni dragulji prištejejo k časomeru (največ ena minuta), nato pa se znova sproži odštevanje, to pa se nadaljuje, dokler ne časomer obstane na ničli. V načinu Poker z vsako potezo zaznamujete eno izmed petih praznih kart, ob izpolnitvi vseh pa se vaš rezultat oceni glede na točkovno lestvico. Nižji dobitki se sproti deaktivirajo in če dosežete enega izmed njih, o vaši usodi odloča met kovanca. Ice Storm je način, v katerem stolpci sproti ledenijo, znižajo (ali uničijo) pa jih sestavljene vrste (stolpci). Igre je konec, ko vsaj eden izmed stolpcev trajno zamrzne. V Butterflies morate odstranjevati premikajoče se metuljčke, preden katerikoli izmed njih doseže pajka na vrhu. V Diamond Mine s sestavljanjem nizov draguljev kopljete v zemljo in odkrivate zaklade. Za izkop vsega materiala pod črto izkopa imate 90 sekund, nato pa se črta premakne globlje in vajo morate ponoviti znova. Zadnji večji način je Quest, ki je sestavljen iz manjših unikatnih, a zelo zanimivih podnalog, za katere bi si želel, da bi jih pretvorili v glavne.

Igra Bejeweled 3 je kljub preprostosti zelo očem prijazna, saj so razvijalci vgradili številne vizualne bonbončke, polno podprte pa so tudi višje ločljivosti. Zelo všeč mi je bila tudi glasbena podlaga, ki se prilagaja dogajanju na zaslonu, ne smemo pa pozabiti tudi robotiziranega govorca, ki je kot nekakšna zaščitna znamka serije.

Ocena

Zaslonska slika igre Bejeweled 3

Čas igranja:  4 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

Bejeweled 3 deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: