Aquaria - ocena

Aquaria je 2D arkadna streljačina z elementi igranja vlog, v kateri igrate morsko deklico imenovano Naija. Slednja živi v majhnem morskem jamskem sistemu, širšega sveta okoli nje pa se ne zaveda, niti nima želje po raziskovanju. Vse pa se spremeni, ko med potovanjem po domačih vodah sreča s skrivnostno senco, ki ji pokaže izseke iz preteklosti, katerih Naija ne razume. Ker se po tem dogodku začne počutiti samotno, se odloči, da bo poskušala raziskati svet izven njenih domačih voda in morda najti bitja podobna njej. Zgodba je izjemno zanimiva, pripoveduje pa se preko vmesnih sekvenc in s pomočjo glasu naše junakinje.

Glas junakinje je tudi ena izmed ključnih mehanik v igri Aquaria, saj lahko ta z njim izvaja uroke, ki ji omogočijo preživetje. Z desnim klikom se odpre priročen meni z osmimi simboli, vsak izmed njih pa ima lastno barvo. S pravilnim zaporedjem simbolov (napevom), ki se ga priučite sproti, se vklopi posebna sposobnost (kot npr. ščit ali poteg predmeta), sedmerica napevov pa preklopi v posebno obliko. V energijski obliki boste lahko streljali nasprotnike, v pošastni obliki plavali proti toku, v ribji obliki se stisnili skozi ozke prehode, itd. Za hitro aktivacijo lahko namesto izvajanja napevov pritisnete numerično tipko, kar pride zelo prav v dramatičnih spopadih.

Svet imenovan Aquaria je zelo pester in razdeljen na več nelinearno povezanih tematskih sekcij, katere se sproti odklepajo (s priučitvijo prave oblike), vsaka izmed njih pa vsebuje različen nabor rastja, živih bitij in ostankov pradavnih civilizacij. Obiskali boste podvodni gozd, potopljeno mesto, zaledeneli jašek, vodnjak, jamski sistem, itd., ne uide pa vam tudi plavanje po temačnih globokomorskih jarkih. Med sekcijami lahko potujete »peš«, za hitro premostitev razdalj pa se lahko usedete na hrbet ene izmed velikanskih želv, ki so taktično razpostavljene po svetu. Za lažjo navigacijo po svetu vam je na voljo priročen zemljevid, na katerem lahko najdete zanimive točke, uporaben pa je tudi mini zemljevid, ki vam ne prikazuje zgolj izhode in shranjevalne točke, temveč lahko s pomočjo njega najdete tudi skrivnosti. Zaradi veliko vračanja, bi si morda želel tudi, da bi lahko na zemljevid dodajal lastne oznake, a te možnosti žal ni.

Med potepanjem po svetu boste naleteli na raznolike nasprotnike, marsikateri pa bo za ugonobljenje zahteval kombinacijo spretnosti oz. oblik in ga ne bo mogoče uničiti zgolj z besnim klikanjem. Tukaj močno izstopajo šefovski nasprotniki, ki jih je obilica, kar nekaj izmed njih pa je večstopenjskih. Za večjo možnost preživetja spopadov vam bodo prišli prav kostumi in mini spremljevalci, ki jih lahko najdete med raziskovanjem, še bolj uporabne pa so jedi. Surovine, ki jih poberete iz rastlin ali živih bitij, lahko namreč kombinirate v jed, ki vas npr. ozdravi, pohitri ali da zaščito. Recepte odkrivate sproti, nič pa vam ne brani, da eksperimentirate, a je zaradi omejenosti virov takšno početje seveda duhamorno.

Vizualna podoba igre Aquaria je izjemno všečna in barvita, še posebej pozitivno izstopajo predeli blizu površja in pa različni grafični učinki. Zvočna podlaga je zelo dobra, saj ima vsaka izmed sekcij zapomnljivo glasbeno podlago, všeč pa so mi bili tudi govorci.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre Aquaria
Zaslonska slika igre Aquaria
Zaslonska slika igre Aquaria

Čas igranja:  15 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Aquaria deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: