And Yet It Moves - ocena

And Yet It Moves je 2D spretnostna ploščadnica s poudarkom na fiziki, v kateri igrate papirnatega možiclja živečega v svetu iz barvnega kartona. Osnovna mehanika igre je rotacija sveta med padanjem, s pomočjo katere dosežete platforme, ki jih z običajnim skokom ne bi mogli. Med padanjem v praznino je treba ohraniti v mislih, da obrat ohrani obstoječo gibalno količino, kar pomeni, da lahko hitrost postane tako velika, da se junak ob udarcu s trdno površino raztrešči. Slednje sicer ni kritično, saj je nadaljevalnih točk obilo, je pa tega veliko, ker lahko že en sam obrat v napačno smer poveča hitrost na usodno, poleg tega pa konsistentnost pristanka ni ravno odlika te igre. Posledično je treba napredovati po polžje, pa še takrat ni nujno, da boste preživeli. Občasno se zadeva tudi ne zdi pravična, saj so določeni deli nastavljeni na tak način, da boste morali večkrat umreti, preden boste ugotovili, kako napredovati. Poleg samega udarca ob trdnino je v igri še obilo drugih načinov za smrt: padec v praznino, premične črne luknje, zmečkanje s strani kamnov ali premičnih delov, ogenj, živali, itd.

Med napredovanjem skozi And Yet It Moves se sproti dodajajo nove igralne mehanike, ki popestrijo stopnje, a bi lahko bile bolj dodelane. Gibljive odskočne deske iz bambusa vas katapultirajo v zrak; z gugalnicami se popeljete na mesto, ki je za padec preveč oddaljeno; nahraniti morate živali, da vas ne napadejo; zanetiti ogenj in si izžgati pot naprej; skakati po izginjajočih oz. spreminjajočih se ploščadih, itd. Ob zaključku se v kasnejših stopnjah ne zgolj prilepite na osnovni list papirja, temveč morate do cilja sočasno privesti junaka in njegov dvojnik, ki zrcali vaše gibe, medtem pa morate biti pozorni na nevarnosti, ki prežijo na oba. Ni čisto jasno, zakaj avtorji niso razširili teh vložkov in dali manj poudarka na padce/skoke, saj bi bila po mojem mnenju tako igra daljša in manj frustrirajoča.

Svet igre And Yet It Moves je razdeljen v tri sekcije s skupno sedemnajst stopnjami, po zaključku igre pa se lahko pomerite še v štirih bonus izzivih (jih odsvetujem, saj so frustrirajoče težki), odklenejo pa se tudi štirje dodatni igralni načini. V časovnem izzivu (Time Trial) tekmujete proti vnaprej določenemu času za vsako nadaljevalno točko; hitro igranje (Speed Run) vam v teoriji omogoča merjenje mišic proti drugim tekmovalcem, a je bil strežnik v času igranja okvarjen; nazadnje pa sta tu še načina omejene rotacije (Limited Rotation) in preživetveni način (Survival) z omejitvijo števila življenj. V vseh načinih sem se preizkusil, a so zaradi že omenjenih pomanjkljivosti primerni le za največje zagreteže.

Grafična podoba And Yet It Moves je domiselna, a jo je že načel zob časa, saj so določene teksture na višjih ločljivostih precej motne. Tudi same animacije premikanja niso tako gladke, kot bi želel, nič pa ne bi imel proti, če rotacija ne bi bila omejena na pravi kot, temveč prosta. Zvočna podlaga je precej psihadelična, k čemur prispevajo govorni zvočni učinki in z njimi začinjena ambientalna podlaga.

Ocena

Zaslonska slika igre And Yet It Moves
Zaslonska slika igre And Yet It Moves
Zaslonska slika igre And Yet It Moves

Čas igranja:  3 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

And Yet It Moves teče brezhibno na Windows 10, podprta pa sta tudi širokozaslonski način in igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: