Amnesia: The Dark Descent - ocena

Amnesia: The Dark Descent je grozljiva 3D pustolovščina, ki se odvija sredi devetnajstega stoletja v Pruski graščini imenovani Brennenburg. Igrate mladeniča imenovanega Daniel, ki se zbudi s precejšnjim pomanjkanjem spominov na svojo preteklost, globoko v sebi pa čuti, da ga lovi nekaj temačnega. V pisemcu, ki ga najde, prebere, da si je namerno izbrisal spomin s pomočjo napoja imenovanega amnesia in da mora nujno ubiti graščaka Aleksandra, ki se je zabarikadiral v notranje svetišče. Na poti do osrčja gradu Daniel ob branju dnevnikov in določenih dogodkih doživlja flashbacke, ki razkrivajo presenetljivo zanimivo in pretresljivo zgodbo.

Kot naslednik serije Penumbra, se tudi Amnesia močno naslanja na uganke rešljive s fizikalnim pogonom. Z vašo navidezno roko boste odpirali vrata in predale, pretikali stikala, vrteli ventile, popravljali stroje, odstranjevali ovire in še marsikaj. Sistem deluje izjemno dobro, če roko upravljate z miško, podprti pa so tudi igralni ploščki. Kombiniranja predmetov znotraj inventarja je komaj kaj, večino interakcije znotraj njega bo predstavljalo ponovno nalivanje olja v petrolejko. Uganke so relativno enostavne, še posebej za tiste, ki so že preigrali serijo Penumbra podolgem in počez.

Tisto, kar napravi igro za izjemno, pa je vzdušje. Avtorji so v igro vgradili poseben sistem blaznosti, ki se povečuje, če se predolgo zadržujete v temi, ste priča neprijetnim dogodkom ali pa enostavno uzrete pošast. Višja kot je stopnja blaznosti, večji efekt ima na samo igralnost. Danielu se zamegli pogled, začenja imeti prisluhe, razbija mu srce in trepeta. Zdravo pamet si lahko povrne z napredovanjem skozi stopnje in s pomočjo virov svetlobe, ki pa so v igri dokaj redki. Tekom igranja pobirate kresila za enkratno uporabo, s katerimi lahko prižigate sveče in bakle, ter gorivo za vašo petrolejko. Oboji so precej redki, zato morate varčevati, da ne boste v ključnem trenutku ostali v temi.

Od premičnih sovražnikov sta v igri le dve vrsti, a je to dovolj, da vam bo ob pogledu nanje zaledenela kri. Daniel namreč nima nobene oborožitve, zato mora uporabiti svoje spretnosti izmikanja in bega, da se izogne smrti. Prvi nasprotnik so Alexandrovi služabniki, ki se potikajo po hodnikih in zaženejo zlovešč vrišč, ko vas zagledajo. Pogosto se bodo spravili na vrata sob, v katerih se nahajate, in jih razsuli, zato si zapomnite, da niste nikjer povsem varni :). Drugo zvrst sovragov boste srečali le v vodi in je nevidna, izdaja jo le čofotanje - enako pa velja tudi za vas :).

Sama struktura stopenj je v primerjavi s prehodniki za več faktorjev boljša in precej bolj raznolika. Potikali se boste po sobanah za goste, knjižnicah, poplavljenih temnicah in mučilnicah, ki jim redke bakle in meglice v zraku dajejo prav poseben videz. Vse skupaj je pospremljeno s zloveščo glasbeno podlago, ki je oplemenitena s kriki trpečih nesrečnikov in drugimi nadnaravnimi zvoki. Tudi šok momentov ne manjka, a jih je še ravno prav, da se nanje ne preveč navadite.

Osnovna igra je dolga sedem ur in ima tri konce, za dodatno uro strahu pa poskrbi brezplačen dodatek (DLC) imenovan Amnesia: Justine, ki vsebuje tudi malo težje uganke.

Ocena

Zaslonska slika igre Amnesia: The Dark Descent

Čas igranja:  8 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Igra deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: