Domače omrežje med računalniki z Windowsi

Zagotovo si marsikdo želi povezati dva računalnika v omrežje. Če ne zaradi drugega, že zaradi tega, da lahko igra igre preko omrežja, prenaša podatke ali pa na enem računalniku hrani varnostne kopije.

Tudi sam imam doma domače omrežje in sicer imam povezan računalnik z Windows 98 SE (Pentium 486) in računalnik z Windows XP (Athlon). Vse skupaj me je stalo le par tisočakov, saj lahko dandanes dobite hitre mrežne kartice za malo denarja pa tudi 5 metrov UTP kabla je precej poceni.

Strojne zahteve in namestitev strojne opreme

Potrebujete:

  • dva računalnika z operacijskim sistemom Windows 95/98/ME/NT/XP
  • dve omrežni kartici s hitrostjo 10 ali 100 MBit/s - omrežje bo delovalo s hitrostjo najpočasnejše!
  • UTP cross-over kabel (priključki na tem kablu so zelo podobni telefonskim, le da so malce večji)

Če mrežnih kartic nimate vgrajenih na osnovnih ploščah, lahko za zelo malo denarja dobite vgradne kartice. Naj vam vgradnjo izvedejo na servisu, če niste tehnični tip ali pa nočete izgubiti garancije. Za malo bolj spretne je vgradnja enostavna: pri ugasnjenem računalniku je treba kartico vtakniti v režo PCI ali ISA in jo privijačiti. Če ste v dvomih katera reža je PCI oz. ISA si oglejte priročnik za osnovno ploščo.

Prižgite računalnik in če bo vse v redu, bo operacijski sistem pri zagonu spoznal novo strojno opremo - omrežno kartico. V primeru, da vam piska PC zvočnik, kartice niste dobro vgradili, preverite ali je dovolj potisnjena v režo. Namestite gonilnike s CD-ja z operacijskim sistemom ali s CD-ja oz. diskete, ki ste jo dobili ob nakupu kartice. Če so na karticah tudi kakšne diode, bodo ob priklopu kabla v oba računalnika pričele svetiti/utripati.

Nastavitev programske opreme

Sedaj pa pride nastavljanje, da bo zadeva sploh delovala. Bodite pozorni na to, da se nastavitve pri obeh računalnikih malenkostno, a pomembno razlikujejo.

V obeh računalnikih pojdite v nadzorno ploščo (Meni Start » Nastavitve (Settings) » Nadzorna plošča (Control Panel). Dvokliknite ikono Omrežja (Network and Internet Connections). Kliknite jeziček Osebna izkaznica in dajte vsakemu računalniku edinstveno ime. Delovna skupina obeh računalnikov mora biti obvezno enaka (LAN, Doma itd.). Po želji lahko vpišete tudi opombo.

Sedaj pri obeh računalnikih kliknite jeziček Konfiguracija. Tu zna priti do zelo velikih razlik glede nameščenih odjemalcev, protokolov itd. pri različnih računalnikih, zato je v spodnjem seznamu navedeno, kaj naj bo nameščeno, vi pa nato ustrezne komponente dodajte. Omrežje bo po vsej verjetnosti delovalo tudi, če bo nameščeno še kaj drugega.

  • Odjemalec za omrežje Microsoft
  • Ime omrežne kartice
  • Gonilnik za omrežje na klic
  • TCP/IP »Ime omrežne kartice« (ime bo zamenjano z modelom kartice)
  • TCP/IP Gonilnik za omrežje na klic
  • Skupna raba datotek in tiskalnikov v omrežjih Microsoft

Vsaki izmed zgoraj naštetih komponent lahko spreminjate lastnosti. Pri prvih treh (Odjemalec za omrežje Microsoft, Ime omrežne kartice in Gonilnik za omrežje na klic) ne spreminjajte ničesar. Enako velja za zadnjo komponento (Skupna raba datotek in tiskalnikov v omrežjih Windows).

Nekatere nastavitve bo potrebno spremeniti pri TCP/IP Ime omrežne kartice in TCP/IP Gonilnik za omrežje na klic. Zaradi lažjega razumevanja so za oba računalnika v dveh stolpcih navedeni koraki, ki jih morate narediti. Namig: Če zapeljete z miško čez slovenska imena, se ponekod prikažejo angleška.

Najprej nastavite lastnosti TCP/IP Ime omrežne kartice:

Lastnost1. računalnik2. računalnik
Naslov IP193.2.70.100193.2.70.101
Maska podomrežja255.255.255.0255.255.255.0
Konfiguracija WINSOnemogoči WINSOnemogoči WINS
PrehodNe spreminjajteNe spreminjajte
VeziNe spreminjajteNe spreminjajte
DodatnoSpodaj neobkljukanoSpodaj neobkljukano
Net BIOSNe spreminjajteNe spreminjajte
Konfiguracija DNSonemogoči DNSomogoči DNS

Sedaj nastavite lastnosti TCP/IP Gonilnik za omrežje na klic:

Lastnost1. računalnik2. računalnik
Naslov IPsamodejno dobi naslov IPsamodejno dobi naslov IP
Konfiguracija WINSOnemogoči WINSOnemogoči WINS
PrehodNe spreminjajteNe spreminjajte
VeziNe spreminjajteNe spreminjajte
DodatnoSpodaj obkljukano (Ta protokol ...)Spodaj obkljukano (Ta protokol ...)
Net BIOSNe spreminjajteNe spreminjajte
Konfiguracija DNSonemogoči DNSomogoči DNS

Ko končate, klikajte V redu, dokler vas računalnik ne bo vprašal, če želite ponovno zagnati računalnik, da bi uveljavili narejene spremembe. Ubogajte ga! Če bo vse v redu, ob ponovnem zagonu vpišite uporabniško ime in geslo (če tega okenčka pred namestitvijo mreže niste videli!). Seveda morate vpisati pravilno geslo (če ga pišete prvič, ga boste morali zaradi potrditve vpisati dvakrat!).

Po vzpostavitvi sistema morate na namizju videti ikono Omrežna soseščina. Dvokliknite jo! Videti bi morali tri ikone: Celotno omrežje, ime prvega računalnika in ime drugega računalnika oz. nekaj podobnega. To je znamenje, da mreža deluje! Če imate počasen računalnik, bo morda trajalo nekaj časa, da se omrežje uskladi in vzpostavi, zato ne zgubite živcev, če se par minut ne boste mogli povezati s sosednjim računalnikom!

Da pa boste sploh lahko dostopali do map in diskov, jih morate dati v skupno rabo! V Raziskovalcu na levi strani kliknite disk ali mapo z desno miškino tipko, izberite Skupna raba (Sharing) in določite geslo za dostop. To je vse! V Windows XP lahko vse te korake enostavno opravite preko vgrajenega čarovnika. Spremeniti morate le naslov IP in masko podomrežja (Subnet mask).


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pomoč v slikah

Lastnosti omrežne kartice
Tako morajo zgledati lastnosti omrežne kartice v Windows XP.
TCP/IP lastnosti
Kako morajo biti nastavljene TCP/IP lastnosti v XPjih.
Ime računalnika
Ime računalnika lahko spremenite tudi iz sistemskih lastnosti ...
Delovna skupina
... ali pa mu še spremenite delovno skupino
Mape v skupni rabi
Ne pozabite nastaviti map v skupno rabo.
Poziv za geslo
Ob dostopu na drugi računalnik vas bo sistem pozval za geslo, če ga imate nastavljeno.
Prijavno okno
Ob zagonu Windows se naj bi pokazalo takole prijavno okno.
Win98 Lastnosti
Na Win 98 izgledajo lastnosti nekako takole.
IP in maska podomrežja
Tu v Win 98 nastavite IP in masko podomrežja.