Velika primerjava slovenskih ugankarskih revij z višjo težavnostjo

Da sem ljubitelj križank (in to težjih), sem v preteklosti že pisal. Takrat sem namreč naletel na skoraj idealni trimesečnik imenovan Ugankarski izziv, ki me je navdušil s svojo raznolikostjo in dokaj dobro težavnostno krivuljo. Žal je avtor slednjega (Jože Berdon) leta 2017 preminil, kar je pomenilo, da je bila revija ukinjena. Škoda.

V želji, da bi našel ustrezno nadomestilo, sem se lotil raziskave slovenskega trga težjih križank in našel štiri primerke, ki so cenovno primerljivi. Med štirinajstdnevnike spadata KIH (~ 2.2 €), ki ga izdajajo pri Večer revije d.o.o. in Kaj veš? (~ 2 €), ki ga izdajajo pri SALOMON, d.o.o. Med dvomesečnike pa spadata Modro Razvedrilo (~ 3 €), ki ga izdaja Dnevnik, d.d in Kaj veš? posebna izdaja (~ 2.5 €), ki ga izdajajo pri SALOMON, d.o.o. Vsako ugankarsko revijo sem analiziral glede kakovosti papirja, števila strani, raznolikosti in pa seveda težavnosti. Vsakemu kriteriju sem poskušal pripisati numerično vrednost, s pomočjo katere bi ugotovil, katera izmed ugankarskih revij mi najbolj ustreza, upam pa, da bo ocena koristila tudi vam.

Raznolikost

Ker se sam zelo hitro naveličam reševanja ene in iste vrste križank, mi raznolikost predstavlja izjemno pomemben faktor pri izboru prave ugankarske revije.

Najbolj raznolika ugankarska revija je gotovo Kaj veš?, saj se v njej nahaja več kot 30 vrst ugank in križank, je pa treba omeniti, da jih je veliko izmed njih manjšega formata. Naslednji dve reviji, KIH in Modro Razvedrilo, sta skoraj za tretjino manj raznoliki, a še vseeno boste v njiju našli nekaj več kot 20 vrst ugank in križank. Najslabšo uvrstitev pa si je prislužila Kaj veš? posebna izdaja, ki vsebuje le nekaj več kot 10 vrst križank, velika večina izmed njih pa so Skandinavke.

Težavnost

Vse križanke sem reševal s pomočjo lastnega uma in prazgodovinske izdaje Atlasa. Težavnost vsake izmed izdaj sem spremljal tako, da sem med reševanjem beležil, kolikokrat sem moral poseči po zunanjih pripomočkih, kot so npr. SSKJ, Wikipedija, besednjak, seznam sopomenk, itd. V statistiko sem zabeležil tudi napake pri reševanju, ki so bile posledica ugibanja. Rezultat sta dve številki, od katerih ena predstavlja kolikokrat sem si moral pomagati s spletnimi zemljevidi, druga pa zajema vse ostale načine pridobivanje informacij.

Na grafih so kot naloženi stolpci prikazane mediane težavnosti za devet najbolj pogostih vrst križank (skandinavska, skrita, verižna, italijanska, ameriška, koordinatna in mešana križanka; križanka iz sredine ter okviri), preostanek pa sem združil v stolpec ostalo. Za mediano sem se odločil zaradi precejšnjih variacij v težavnosti, stranski učinek pa je, da ponekod število ni celoštevilčno.

 

Če pogledamo mediano vseh ugank v revijah, so rezultati zelo primerljivi. Malce presenetljivo vodi Kaj veš? posebna izdaja (mediana pomoči 4), sledita ji izenačena KIH in Modro Razvedrilo (mediana pomoči 3), zadnje mesto pa pripada reviji Kaj veš? (mediana pomoči 2). Z veliko gotovostjo lahko za slednjega trdim, da je za slabšo uvrstitev kriva prisotnost velikega števila manjših ugank, ki jih je precej lažje rešiti kot polnokrvno križanko. Če namesto mediane pogledamo povprečja, še vedno vodi Kaj veš? posebna izdaja (povprečje pomoči okrog 5), preostale revije pa so izenačene okrog povprečja 3.

Obseg strani in kakovost izdelave

Glede števila strani je revija Kaj Veš? posebna izdaja absolutni rekorder, saj ima preko 70 strani, preostale revije pa imajo okrog 40 strani. Najbolj kakovostni papir imata Modro Razvedrilo in KIH, saj je dovolj debel, da se ne vidi skozi, hkrati pa še pobeljen za boljšo vidnost ob uporabi svinčnika. Obe reviji Kaj veš? imata nebeljen papir, ki zna glede debeline precej variirati. V eni izmed revij je bila tako debelina znotraj 15 odstotkov mase zmagovalcev, medtem ko je bila v eni več kot za tretjino tanjša. V slednjem primeru se lahko že zgodi, da se papir ob močnejšem pritisku začne trgati, vsekakor pa se vidi skozi. Pohvalno je, da vse revije uporabljajo nesvetleč papir, izjema so ponekod seveda platnice.

Zaključek

Če rezultate vseh kriterijev zberemo v pregledno tabelo, je rezultat pravzaprav precej presenetljiv, saj so si vse ugankarske revije praktično enakovredne. Rezultat revije Kaj veš? močno poslabša kakovost papirja, medtem ko je Ahilova peta revije Kaj veš? posebna izdaja manjša raznolikost.

Za tiste s tanjšo denarnico sem rezultat normaliziral še glede na ceno izvoda, ki poveča razlike med najboljšo in najslabšo revijo iz 15 % na kar 35 %. Zmagovalec tega kriterija tako postane revija KIH, medtem ko Modro Razvedrilo izpade osmoljenec.

Kriterij/točkeKaj veš?KIHModro RazvedriloKaj veš? posebna izdaja
Raznolikost5442
Težavnost3445
Število strani3335
Kakovost papirja3553
Skupno14161615
Skupno/cena7.07.35.46

In kaj bi izbral sam? Še najbolj uravnotežena se mi zdi revija KIH, kar pokaže tudi končni rezultat, ne bi pa se branil tudi Modrega Razvedrila, kljub relativno visoki ceni. Kaj veš? je izjemno raznolik, a me resnično moti debelina papirja, Kaj veš? posebna izdaja pa je enostavno preveč enolična.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: