Vse o IRCu

Protokol IRC (Internet Relay Chat) je nastal leta 1988 izpod tipkovnice Finca Jarkka Oikarinena kot razširitev elektronske oglasne deske OuluBox. Prva zmožnost, ki jo je podpiral, je bila klepet v živo, ki je bila navdahnjena s strani sistema klepeta Bitnet Relay. Ko je koda postala prosto dostopna še drugim, se je zadeva bliskovito razširila in že leta 1989 tekla na kar 40 strežnikih.

Vrhunec uporabe IRCa je v začetku tisočletja, ko je na njem sočasno klepetalo več milijonov uporabnikov, večina pa je najbrž uporabljala mIRC. Skozi leta pa je število uporabnikov konstantno padalo in bi jih najbrž zdaj merili zgolj v stotisočih. Začetek osipa se je gotovo začel s pojavom MSN Messengerja 4.6 (ki je bil sicer leta 2012 ukinjen), upadanje pa so pospešila še družabna omrežja.

Vse o IRCu

Kako deluje IRC?

Protokol IRC pošilja/sprejema podatke preko TCP-ja, ki so lahko izbirno šifrirani s pomočjo TLS-ja. Jedro omrežja so strežniki, ki so lahko povezani v omrežje, pri tem pa sledijo drevesni strukturi, v kateri je vsak strežnik osrednje vozlišče za strežnike, s katerimi je povezan. Čeprav sporočila potujejo po le nujnih vejah drevesa, se stanja pošiljajo vsem strežnikom v omrežju, enako pa velja tudi za določene vrste sporočil. Več podrobnosti najdete v RFC 2810.

Zaradi povezanosti v drevesno strukturo in opravljanja vloge osrednjih vozlišč, lahko v primeru težav s povezavo (npr. časovnega preteka zaradi preobremenitve) pride do razdelitve strežnikov (netsplit). Uporabniki, ki so na drugih strežnikih, navidezno zapustijo kanale, kar traja, dokler se povezave ne spet vzpostavijo (netburst). Ostali uporabniki lahko še vedno komunicirajo med sabo, saj se omrežje ob razdelitvi strežnikov ustrezno prilagodi.

Na omrežja se povežete z enim izmed številnih odjemalcev (oglejte si povezave), ponavadi pa se to stori na vratih 6667. Za pridružitev morate vnesti edinstven vzdevek, v določenih primerih pa tudi geslo, če omrežje zahteva registracijo ali imate z geslom zaščiteno uporabniško ime.

Kako delujejo kanali na IRCu?

Kanali na IRCu služijo združevanju uporabnikov v interesne skupine in so osnovne enote omrežja, saj večino klepeta poteka neposredno preko njih. Za prikaz vseh, ki niso skriti ali zasebni, lahko izvedete ukaz LIST v oknu omrežja, marsikateri odjemalec pa ima funkcijo vgrajeno kar v vmesnik. Običajnim kanalom se lahko pridružijo vsi, ostalim pa, če ni dosežena omejitev uporabnikov (način l), če ste povabljeni (način i ali p), če niste blokirani (način b) in/ali če imate ključ kanala (način k).

Na kanalih boste srečali tri vrste uporabnikov: operaterje kanala (channel operators z oznako @), ki lahko nastavljajo vse podrobnosti kanala in se jim ni dobro zameriti, saj vas lahko trajno blokirajo; uporabnike z glasom (voice z oznako +), ki lahko pišejo tudi, če je kanal moderiran (način m) in običajne uporabnike. Ponavadi je zamenjava teme kanala (topic) omejena na operaterje (način t), kanal pa tudi ne sprejema zunanjih sporočil (način n).

Kanali, ki niso rezervirani, živijo le, dokler se na njih kdo nahaja, potem pa izginejo in z njimi tudi vse nastavitve. Vsakdo lahko tako postane operater, če se prvi pridruži kanalu, ki so ga zapustili vsi uporabniki. Pred letom 2000, ko so bili zelo obiskani kanali dragocenosti, so jih zlonamerneži pogosto poskušali prevzeti (IRC channel takeover), tako da so izrabili razdelitev strežnikov in se pridružili zaradi razcepitve praznemu kanalu, kjer so postali operaterji. Ob združitvi kanalov so nato odstranili izvirne operaterje in prevzeli kanal. Druga možnost je bila, da so ob razcepitvi prevzeli vzdevek in ko je prišlo do združitve strežnikov, sta bila oba uporabnika brcnjena (kick) iz omrežja, napadalec pa se je nato poskušal prijaviti pred žrtvijo. Težavi sta bili rešeni z uporabo časovnih žigov, zaradi katerih se ob ponovni združitvi odstrani status operaterja tistim, ki so prišli kasneje oz. ohrani vzdevek tistemu, ki ga je imel prej.

Boti za IRC in bouncerji

Boti za IRC so nabori skript v odjemalcu ali samostojnem strežniku, ki so povezani na kanal in izvajajo avtomatizirane ukaze. Izbranim uporabnikom lahko podelijo status operaterja, shranjujejo statistiko in podatke o uporabnikih na kanalu, omogočajo izvedbe iger, pobirajo podatke o prilepljenih URL-jih, delijo datoteke in še marsikaj. Za skriptiranje se lahko uporabijo različni skriptni jeziki. Npr. zelo priljubljen bot Eggdrop uporablja skriptni jezik Tcl, medtem ko npr. Sopel uporablja Python.

IRC Bouncer ali BNC je program, ki deluje kot trajni posredniški strežnik. Njegova naloga je vzdrževati povezavo z IRC strežnikom in shranjevati vsa sporočila, medtem ko niste povezani v omrežje. Na ta način lahko do sporočil dostopate kadarkoli, brez da bi bili trajno povezani (npr. preko mobilnega omrežja), ohranjate status operaterja tudi na nestabilnih povezavah ali pa si celo delite račun z drugimi uporabniki. Na BNC se lahko povežete preko tunela SSH, lahko pa uporabite tudi kakšen drug način overitve — odvisno od tega kakšen BNC strežnik uporabljate.

Uporabni ukazi za IRC

Moderni odjemalci imajo vse ukaze že vgrajene v grafični vmesnik, ampak vseeno se lahko zgodi, da bi pa ukaz raje vnesli v ukazno vrstico, kot pa ga izbrali z miško. Predstavljam nekaj najbolj uporabnih.

Kanali

 • /join #kanal: pridruži se na #kanal
 • /part #kanal: zapusti #kanal
 • /topic #kanal tema: spremeni temo za #kanal v tema
 • /kick #kanal vzdevek: brcni vzdevek s kanala #kanal

Spremembe stanja

 • /nick nov_vzdevek: spremeni vaš vzdevek v nov_vzdevek
 • /me sporočilo: pove kanalu ali osebam kaj trenutno počnete
 • /away sporočilo: prestavi vaš vzdevek v odsotnost s sporočilom, ki se prikaže vsem, ki želeli stopiti v stik z vami

Splošni podatki

 • /list *beseda*: pokaže seznam kanalov, ki vsebujejo besedo beseda
 • /whois vzdevek: pokaže trenutne podrobnosti o vzdevku
 • /whowas vzdevek: pokaže pretekle podrobnosti o vzdevku

Uporabni ukazi za omrežje Libera.Chat

 • /msg NickServ REGISTER vaše_geslo vaš@epoštni.naslov: registriraj vzdevek z e-poštnim naslovom
 • /msg NickServ IDENTIFY vaš_vzdevek vaše_geslo: vpiši se z registriranim vzdevkom

Pozor: neuporabljena registrirana uporabniška imena potečejo po določenem času neaktivnosti. Trenutno je to 20 tednov, s tem da morate v prvih dveh tednih imeti vsaj 2 uri aktivnosti.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: