Prednosti in slabosti protokola IRC

Protokol IRC (Internet Relay Chat) je nastal leta 1988 izpod tipkovnice Finca Jarkka Oikarinena. Vrhunec uporabe IRCa je bil gotovo okrog leta 2000, ko je na njem klepetalo preko milijon uporabnikov, sedaj pa je število uporabnikov krepko upadlo. Analiza mojih znancev bi pokazala, da so najprej prebegnili na MSN Messenger, nato pa obtičali na enem izmed družabnih omrežij (Facebook, Twitter, Google+).

Sam sem MSN Messenger začel uporabljati z večletnim zamikom – takrat, ko so bili kanali IRC, ki sem jih obiskoval, že praktično izpraznjeni. MSN Messenger ni preživel, saj so ga uradno pokopali leta 2012 (me zanima kako dolgo bodo še živela družabna omrežja), IRC pa je še vedno tukaj, boljši kot kadarkoli. Namen tega članka je, da na kratko predstavim današnjo uporabo protokola IRC.

Prednosti protokola IRC

Največja prednost IRCa to, da gre za odprti standard. Omrežje ni v lasti ene korporacije, niti ni samo eno, temveč jih obstaja cel kup, zato je praktično nemogoče, da bi zadeva izginila čez noč. Najbolj priljubljena omrežja so: Freenode, na katerem boste našli večinoma odprtokodne zanesenjake, QuakeNet, ki je posvečen igričarjem ter nespecializiran IRCnet, v katerega je priklopljen tudi Arnesov strežnik za IRC.

Za priklop na katerokoli omrežje potrebujete primerni odjemalec (npr. Quassel ali Konversation), prost vzdevek in že lahko klepetate s praktično komerkoli, katerega vzdevek poznate. Bistvo IRCa pa seveda ni v neposrednih klepetih z uporabniki, temveč v kanalih, na katerih se ti uporabniki zadržujejo. Uporabljate Ubuntu in bi radi klepetali z drugimi uporabniki te distribucije? Pridružite se omrežju Freenode in kanalu #ubuntu (ali #ubuntu-si za kanal s slovensko skupnostjo). Vas zanima igra Quake Live in se želite pridružiti kakemu turnirju? Pridružite se omrežju QuakeNet in kanalu #quakelive.

Kanal lahko ustvari kdorkoli, če le ta ni rezerviran. Ustvaritelj postane skrbnik kanala (t.i. op), ki ima pravico povišati druge uporabnike v skrbnike, izločiti uporabnike, zaščititi kanal pred nepovabljenci in podobno. Kanali, ki niso rezervirani, živijo le, dokler se na njih kdo nahaja, potem pa izginejo in z njimi tudi vse nastavitve. Enako velja za vzdevke.

Slabosti protokola IRC

Največja prednost IRCa je tudi njegova največja slabost. Ker je omrežij IRC toliko, je skupnost razdrobljena. Nekdo, ki je povezan na strežnike IRCNet ne more klepetati z uporabniki, ki so povezani na Freenode. Seveda, večina odjemalcev omogoča hkratne povezave na več omrežij, ampak vseeno ne moremo pričakovati, da bodo pa zdaj vsi povezani na vsa omrežja naenkrat.

Ker lahko kanal ustvari vsak in si izbere poljubni vzdevek, se najdejo ljudje, ki prevzemajo identitete drugih ali pa prevzamejo kanal. Oboje ni nič kaj prijetno, je pa učinkovito rešeno s pomočjo registracije vzdevka in kanala. Omrežje Freenode ima to npr. odlično rešeno in zato najbrž je število uporabnikov omrežja v porastu, medtem ko število uporabnikov na drugih omrežjih pada.

Čeprav ste z uporabo namišljenega vzdevka anonimni, pa je komurkoli, ki pozna vaš vzdevek, na voljo vaš naslov IP, ki ga pridobi s pomočjo ukaza /whois. V času slabših povezav so nekateri uporabniki izvajali ciljane napade DdoS na uporabnike, ki jih niso marali, kar je povzročilo, da je slednjim upočasnilo ali pa celo prekinilo povezavo. Tudi to težava je v modernih časih rešena, saj obstajajo t.i. cloaki, ki zakrijejo IP uporabnika. Tako je ta precej bolj varen na omrežju IRC kot je bil nekoč.

Uporabni ukazi

Moderni odjemalci imajo vse ukaze že vgrajene v grafični vmesnik, ampak vseeno se lahko zgodi, da bi pa ukaz raje vnesli v ukazno vrstico, kot pa ga izbrali z miško. Predstavljam nekaj najbolj uporabnih.

Kanali

/join #kanal
pridruži se na #kanal
/part #kanal
zapusti #kanal
/topic #kanal tema
spremeni temo za #kanal v tema
/kick #kanal vzdevek
brcni vzdevek s kanala #kanal

Spremembe stanja

/nick nov_vzdevek
spremeni vaš vzdevek v nov_vzdevek
/me sporočilo
pove kanalu ali osebam kaj trenutno počnete
/away sporočilo
prestavi vaš vzdevek v odsotnost s sporočilom, ki se prikaže vsem, ki želeli stopiti v stik z vami

Splošni podatki

/list *beseda*
pokaže seznam kanalov, ki vsebujejo besedo beseda
/whois vzdevek
pokaže trenutne podrobnosti o vzdevku
/whowas vzdevek
pokaže pretekle podrobnosti o vzdevku

Uporabni ukazi za omrežje Freenode

/msg NickServ REGISTER
registriraj vzdevek
/msg NickServ SENDPASS
pošlji geslo na e-pošto
/msg NickServ IDENTIFY
vpiši se z registriranim vzdevkom

Zaključek

IRC ni popoln, ima malo uporabnikov, a je odprt, kar mu daje nesluteno prednost. Namestite enega izmed odjemalcev in se pridružite omrežju freenode, kjer me najdete pod vzdevkom R33D3M33R. Z veseljem bom poklepetal z vami :).


Zadnja sprememba: | Deli na: