Senca Temnega coprnika

Senca Temnega Coprnika je daljši fantazijski roman, ki se odvija v izmišljenem zgodnjesrednjeveškem svetu, katerega po velikem spopadu čarovnikov obdaja neprehoden energijski ščit. Številne majhne deželice znotraj ščita so na robu spopada, ko se od nikoder pojavi skrivnosten tujec, ki se (priročno) ne spomni niti kako mu je ime, niti ne ve od kod prihaja, vsekakor pa je jasno, da v ta svet ne spada. Njegova moderna doba polna tehnologije je bila zamenjana s časi, ki jih je poznal zgolj iz pravljic in legend, na vsakem koraku pa nanj prežijo številne nevarnosti. Skočite v kožo skrivnostneža in ugotovite, ali mu bo uspelo preživeti v svetu, v katerem je zabrisana meja med resničnostjo in sanjami.

Knjiga se odvija v prostoru podobnemu slovenskemu, zato boste morda prepoznali imena krajev, izseke zgodovine, legende in še kaj drugega. Vsaka podobnost s trenutno živečimi osebami je zgolj naključna.

Predgovor

Cenjeni bralec, bralka!

Osnutek te knjige sem začel pisati že davnega leta 2006 pod imenom Zgodba in ga sproti objavljati na spletu. Ideja je bila, da bi šlo za nekakšno brezkončno knjigo, ki bi jo pisal v prostem času, zaplete pa bi si izmišljal sproti. Ta pristop je imel ogromne pomanjkljivosti, katere so najbolj do izraza prišle v kasnejših poglavjih, ko sem se moral prilagajati predhodni vsebini, saj jih zavoljo bralcev, ki so jih že prebrali, nisem mogel kar tako spremeniti. Druga neumnost je bila prisiljena podreditev fantazijskim knjigam, filmom in igram, saj sem najbrž podzavestno stremel k temu, da bi zadeva ugajala čim večjemu naboru bralcev. Ogromna težava je bila tudi počasnost pisanja, saj so bili premori med določenimi poglavji naravnost orjaški, tako da sem Zgodbo zaključil šele po petih letih!

Odločitev, da knjigo nekoč dodelam/predelam, sem sprejel že kmalu po zadnjem poglavju, saj sem imel še kopico idej za Epilog, k dejanju pa so me vzpodbudile druge knjige. Ob njih sem se začel zavedati, kakšen potencial bi imel osnutek, če bi se osredotočil na edinstvene dele in bi razvil popolnoma svoj svet. V začetku leta 2019 sem tako začel pisati časovnico, v kateri sem datiral vse dogajanje v glavnem svetu Zgodbe od njega nastanka pa do sedanjosti, nekje tam pa sem izbral tudi novo ime za knjigo. Preuredil sem tudi zemljevid in ga napravil bolj realističnega, pri tem pa sem uporabil bolj zapomnljiva imena.

S pisanjem sem zatem začel pri zadnjemu poglavju, nato pa se prestavil na začetek in začel popravljati obstoječa besedila. Že kmalu je postalo jasno, da bo bolje, če si obstoječe poglavje samo preberem, nato pa novega spišem iz ničle. Na ta način je rdeča nit iz Zgodbe sicer ostala, ampak če povem po pravici, gre praktično za popolnoma novo vsebino (in tako pravzaprav novo knjigo), saj sem ohranil zgolj kakšnih deset odstotkov izvirnika. Bistveno sem tudi izboljšal slovnico, saj je bila ta v osnutku katastrofalna, in se potrudil, da sem podrobneje opisoval okolico. Slednje sem v Zgodbi namensko opuščal, saj se mi je tako zadeva zdela bolj realistična, poleg tega pa ne maram dolgovezenja, ki se ga avtorji fantazijskih knjig tako radi poslužujejo. V novi knjigi je tudi bistveno več grozljivih ter znanstvenofantastičnih elementov, saj sem tu videl ogromen potencial za izboljšave.

Senca Temnega Coprnika tudi v tej iteraciji ni videla lektorja, zato se za napake že vnaprej opravičujem.

P.S: če vam je knjiga všeč, se ne bojte vpisati v knjigo gostov in jo deliti z vašimi prijatelji/prijateljicami ;)

Zahvale

Knjigo posvečam moji družini, ki mi je tekom pisanja stala ob strani, predvsem pa Vesni, ki je del Zgodbe tudi pogledala in popravila; bratu Mateju, ki je v mojem otroštvu domov vlačil preštevilne debele knjige in sva jih potem družno brala, namesto da bi delala kaj koristnejšega :); staršem, ki so to prenašali :); starim staršem, ki so me založili s preštevilnimi legendami in pripovedmi; ter maminem stricu Otu, ki me je naučil brati in pisati, še preden sem sploh stopil v vrtec.

Pri ustvarjanju knjige sem uporabil naslednjo odprtokodno programsko opremo, za katero se avtorjem najlepše zahvaljujem:

Mnenja bralcev Zgodbe

Pyr0Beast:

Khh. Kar zanimiv začetek zgodbic. Mogoče bi bilo v redu, da bi stvarco še malce začinil z datumom. Sama slovnica sploh ne zgleda tako škodljiva za zdravje. :P

M:

andro, zdaj sem prvič zasledil tvojo 'zgodbo', nevedoč sem bral le blog in vidim da res veliko sanjaš;) mi je všeč - tak stil Hemingwaya, pa malo osebe izpovedi Werterja, pa potem malo odfukanosti Kafke, vse skupaj pa zabrišeš v svet Gospodarja prstanov...pa sem prevral samo prva štiri poglavja:)

podganica:

Živjo! Včeraj sem odkrila tvojo zgodbo, ki je fantastična. Brala sem jo preko mobilnika, kar mi je vzelo več časa kot če bi jo na računalniku, a mi ni žal. Komaj čakam nadaljevanje. Kdaj ga lahko pričakujemo? lp

Sauron:

Ful fajn stran, še posebej mi je všeč tvoja zgodba, kar tako naprej XD Lp Nina

Poni:

Dragi Andrej Sem prebral ta čisto nova poglavja do 70. Zelo si priden. Zgodba je napeta kot strune na vijolini. Le tako naprej, dokler je še vetra kej.

Zadnja sprememba: | Deli na: