Slovenski prevod Opere

Junija 2009 sva se s težavno nalogo dopolnitve in poenotenja prevoda spoprijela uporabnik CrazyLemon (ubuntu.si ekipa) in jaz. Uporabila sva dele prevoda Jožeta Horvata, ki je v prevodu tudi omenjen. Za pomoč pri prevajanju EXIF podatkov sem zaprosil na 3Delavnici in so mi tudi pomagali! Hvala!

Zadnja različica je primerna za Opero 12.15 in nižje različice za operacijske sisteme Windows, GNU/Linux in MAC. Če vam aktualna različica slučajno ne deluje na vaši Operi, si prenesite arhivsko datoteko za starejšo različico.

S prevodom 10.70 sem napravil korenite spremembe. Ker Opera iz neznanega razloga ne vključuje več jezikovnih datotek z opombami (zaradi tega postaje prevajanje prava loterija), so odslej na voljo prevodi brez opomb. Celoten prevod je bil preveden iz ničle. Bilo je najdenih veliko napak, čudi me le, da me nihče nanje ni opozoril. Prevod je bil usklajen z Lugosovim pojmovnikom in drugimi odprtokodnimi projekti (preko Open-tran.eu). Povrnitev na stare različice ni več mogoča, hvala za razumevanje!

Arhiv prevodov

Za odpiranje arhiva potrebujete enega izmed programov, ki obvladajo arhive .zip. Recimo brezplačni 7-zip

Namestitev - Windows

 • Prenesite .lng datoteko Opera v slovenščini tako, da kliknete nanjo z desno miškino tipko in izberite Save linked content as
 • Sedaj prebrskajte do mape, kjer imate nameščeno Opero (privzeto C:\Program Files\Opera\locale) in datoteko shranite
 • Izberite Tools » Preferences in pod Select your preferred language for Opera and Web pages izberite Details
 • V primeru, da menija ne vidite, kliknite velik rdeči gumb zgoraj levo in izberite Settings » Preferences in pod Select your preferred language for Opera and Web pages izberite Details
 • Pod User interface language izberite Choose in prebrskajte do datoteke s slovenščino ali pa vpišite naslov neposredno (če je namestitev privzeta in ste upoštevali navodila, prilepite C:\Program Files\Opera\locale\sl.lng)

Namestitev - Linux

Iz neznanih razlogov, novejše različice Opere ne uporabijo več jezikovne datoteke, če je shranjena v mapi /home/uporabnik/.opera/, zato shranite datoteko drugam.

 • Prenesite .lng datoteko Opera v slovenščini tako, da kliknete nanjo z desno miškino tipko in izberite Save linked content as
 • (Izbirno) Ko datoteko shranite, jo kot skrbnik skopirajte v /usr/share/opera/locale/.
 • Izberite Tools » Preferences in pod Select your preferred language for Opera and Web pages izberite Details
 • Pod User interface language izberite Choose in prebrskajte do datoteke s slovenščino ali pa vpišite naslov neposredno (če ste upoštevali navodila, prilepite /usr/share/opera/locale/sl.lng)

Namestitev slovarja

 1. Najprej prebrskajte na poljubno stran z vnosnim poljem, vanj kliknite z desno in izberite Slovarji -> Dodaj/odstrani slovarje
  Opera - dodaj slovar
 2. Med jeziki izberite slovenščino in kliknite naprej.
  Opera - izberite slovenščino
 3. Sprejmite licenčne pogoje. Počakajte, da se slovar prenese s spleta.
  Opera - sprejmite licenčne pogoje
 4. Izberite privzeti slovar.
  Opera - izberite privzeti slovar
 5. Poskrbite, da boste imeli vklopljeno Preveri črkovanje
  Opera - imejte vklopljeno preveri črkovanje

Predlogi in pripombe zaželjene. Upam, da bo prevod kmalu postal uraden, saj brez slovenščine Opera nima možnosti, da bi postala bolj priljubljena med slovenskimi obiskovalci spleta.


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: