Stara opravila

Včasih se je veliko več delalo ročno kot danes, saj tudi strojev ni bilo toliko kot danes. Veliko opravil je šlo že zdavnaj v pozabo. Da pa se ne bi čisto pozabila jih bom skušal tudi jaz ohraniti pri življenju. Vabljeni ste tudi na Remšnik, kjer včasih priredijo kmečke igre!

Pletenje košev

Pletenje košev - kako nastane pravi pravcati koš - s slikovnim gradivom

Lan

November je bil ponavadi mesec, ko so se začele teritve. To delo je moralo biti opravljeno v suhem in lepem vremenu, ker se je trlo skoraj povsod samo na prostem, zato se s tem ni smelo preveč odlagati.

Ko se je po travniku ali njivi razgrnjeni lan dovolj uležal in to je bilo ponavadi po treh ali štirih tednih, so ga ob suhem vremenu pobrali, povezali v snope in ga zložili pod streho na suho do teritve. Z trenje lanu je potrebno posebno orodje imenovano trlica, za sušenje pa sušilna jama, ki so jo imenovali frnjača. Sušilnica za lan ali frnjača je bila pravokotna jama v tleh, globoka do dva metra in obzidana, navadno kar s kamenjem. Spredaj pri tleh je iz te jame peljala obzidana luknja, pet do šest metrov dolga. Njen sprednji del je bil na prostem, da se je lahko v njem kurilo. Malo pod vrhom sušilnice je bila v zid vdelana redka lesena mreža, kamor se je naložil lan, na tesno, da vroč zrak ni preveč uhajal, ko se je lan sušil.

Teritev lanu so včasih doživljali kot neke vrste kmečki praznik, čeprav so morali terci dokaj pridno in trdo delati ves dan. Ob takih prilikah se ni varčevalo z jedjo in pijačo. Na dan teritve je moral tisti, ki je bil določen za sušilca vstati že zelo zgodaj, da je zakuril in pričel sušiti lan najmanj tri ure pred pričetkom trenja. Ko se je naredil dan in so pričele prihajati terice, je bil tudi lan že suh in pripravljen za trenje. Dobro posušen lan so potem ženske trle na trlicah. Posušena lanena stebla so se zdrobila in odpadla, v rokah pa so ostala le vlakna za predivo. Te so potem razčesavale in čistile, nato pa so jih povezovale v povesma. Od trenja in čiščenja prediva je bilo odvisno, kakšno platno bo lahko tkalec natkal. Za finejše platno pa so morale ženske povesma prediva na posebnem grebenu še enkrat dobro prečesati in zgladiti.

Kolovrat

Nekoč ni smel manjkati kolovrat, ki so ga nujno potrebovali za predenje volne.

Slika kolovrata 1
Slika kolovrata 2
Slika kolovrata 3

Zadnja sprememba: | Deli na: