Ocena iger Warcraft III: Reign of Chaos in Frozen Throne

Warcraft III: Reign of Chaos je izšel leta 2002, leto kasneje pa mu je sledila razširitev Frozen Throne. Ker so pri Blizzardu znani po tem, da igre pilijo do onemoglosti, je bila tudi igra Warcraft III skupaj z dodatkom za tiste čase prava mojstrovina. Imela je odličen enoigralski način ter neverjetno igralen večigralski način. Ena izmed modifikacij, DoTA (Defense of the Ancients), je bila celo tako priljubljena, da je izšel tudi njen drugi del kot samostojna igra. Ampak dosti o zgodovini, posvetimo se igri sami.

Igranje in zgodba

V igri igrate štiri rase: ljudi, orke, nočne viline in nemrtve, dodatek pa vsebuje dve novi rasi: naga in krvave viline. Vsaka izmed ras ima svoje enote, zgradbe in junake, a so kljub temu povsem enakovredne. Ko sem prvič igral, so bili nemrtvi sicer premočni, a se je kasneje s popravki igra odlično uravnotežila (mimogrede, 10 let po izidu igre ta še vedno dobiva popravke!). Igra je v osnovi strategija, kar pomeni, da postavljate bazo, sekate gozd in kopljete zlato. Ustvarite lahko vrsto vojakov, od letečih pa do pešakov (v razširitvi pa tudi vodne enote) pri tem pa se jurišni pristop ne obnese.

Najprej je število vojakov omejeno s tako imenovanim »Upkeepom«. Tega lahko povečate do določene meje s postavljanjem hišk, a vam bo vsaka enota nad eno izmed dveh mej prinesla slabši izkoristek pridobivanja virov. V nizkem območju boste tako pridobivali 100 % virov, v visokem območju pa le 40 %. Poleg napadalcev pa boste morali nujno tudi poskrbeti za podporne enote, ki bodo vojake zdravile, odstranjevale uroke ali pa jim dodale dodatne zmožnosti. Vsekakor pa ne smete pozabiti na pridno nadgrajevanje zaščite in napada, ki bosta tudi majhni nadgrajeni vojski omogočila, da premaga nenadgrajeno večjo vojsko.

Bistvene enote pa bodo gotovo junaki. Kot v običajnih igrah igranja vlog, tudi tukaj junaki pridobivajo stopnje in nove zmožnosti imajo pa tudi inventar. Junaki so ključne enote, saj lahko z svojo prisotnostjo povsem preobrnejo potek boja. Nekateri imajo avre, ki zavezniškim enotam dodajo raznorazne bonuse, drugi lahko zdravijo enote, tretji lahko prikličejo naravne katastrofe, ki poškodujejo široka območja, spet četrti lahko oživijo mrtve ... možnosti je še in še in vsak junak se igra drugače. V igri jih lahko nadzirate več, ampak morate biti vešči preklapljanja med njimi in se naučiti hitrih tipk za hitro izbiranje zmožnosti, saj boste drugače kaj hitro klavrno končali.

Naloge so dokaj raznolike. Ni vse le: ustvari bazo in pobij nasprotnika. Pogosto boste morali igrati ločene ekipe, nekajkrat tudi brez možnosti grajenja baze. Z izpolnjevanjem pomožnih nalog boste lahko dobili priboljške, ki vam bodo olajšali igranje ali pa si zagotovili pomočnika. V Frozen Throne obstaja celo bonus kampanja, ki je izključno tipa igranja vlog, skoraj povsem brez drugih enot kot najemnikov. Tako igra postane zanimivejša in morali boste igrati bolj preudarno. Večina misij je časovno neomejenih, nekajkrat pa se boste morali tudi podvizati ali pa braniti bazo za določen čas. Vse to pripomore k zabavnejšemu igranju.

Ranjene enote se ščasoma same zdravijo, a je ta hitrost za navadne enote zanemarljiva, če pa dodate junaka z bonus avro ali pa če so nemrtvi recimo na pravih tleh, pa se ta hitro poveča. Junaki se zdravijo precej hitreje, stopnja zdravljenja je odvisna od njihove moči. Tudi mehanske enote se zdravijo, za stavbe pa to ne velja, zato jih boste morali popraviti s pomočjo delavcev. Na mapah so taktično postavljeni tudi zdravilni vodnjaki in vodnjaki, ki regenerirajo mano. Zavzetje teh točk, bo pogosto preobrnilo potek igre.

Grafična podoba in zvok

Čeprav je igra že zastarela, kar se kaže na pomanjkanju poligonov in motnih teksturah, pa je zaradi risankastega stila še vedno všečna. Pokrajine so raznolike in pokrite z nepredirno meglo, ki na še na neraziskanem terenu skriva tako pokrajino kot enote, na že raziskanem terenu pa se nasprotne enote vidijo le, če ste v bližini. Vidno polje enot je odvisno od časa dneva. Podnevi enote vidijo dlje kot ponoči, hkrati pa se lahko recimo vilini ponoči povsem skrijejo in ostanejo neopaženi, če seveda ne izzovejo napada.

Vmesne sekvence so izrisane s pomočjo grafičnega pogona, na koncu zgodb pa ponavadi sledi še zrenderirana sekvenca, ki je prava paša za oči. Skozi sekvence igra podaja zgodbo, ki je zanimiva in napeta. Všečen je tudi izgled vmesnika, ki je za vsako raso drugačen, pri Blizzardu so se res potrudili.

Glasbe v ozadju je kar nekaj, govorijo tudi enote, ko jih kliknete ali ko izvršite ukaz za premik. Slednje zna biti precej nadležno, saj je število izgovorjenih stavkov omejeno na štiri, kar pomeni, da se bodo začeli hitro ponavljati, če veliko klikate.

Hrošči

Warcraft III: Frozen Throne: hrošč
Kljub številnim popravkom, hrošči še vedno obstajajo. Sodeč po tem sem stransko nalogo opravil kar petkrat! :)

Zaključek

V Warcraft III: Reign of Chaos in Frozen Throne bo užival vsak ljubitelj strategij in iger igranja vlog. Zgodba je res enkratna in sestavlja skupno 50 ur igranja. Od tega odpade približno 22 ur na izvirno igro in kar 28 ur na dodatek, da o večigralskem potencialu igre sploh ne govorimo. Priporočam nakup!

Hitre tipke

Tabulator
Menja med podskupinami v označeni skupini
Ctrl+številka
označene enote postavi v skupino do katere zatem dostopate s številko
F1 - F3
izbor junaka
Alt + F
z njim prekličete ali vklopite gibanje v formaciji, formacije so uporabnejše v boju, pri premikanju v svetu pa upočasnijo gibanje skupine na najpočasnejši člen v skupini

Kode

Med igranjem pritisnite Enter, da se prikaže polje za vnos. Vtipkajte kodo in potrdite z Enter, če bo pravilna, se bo pokazalo sporočilo Cheat Enabled.

iseedeadpeople
razkrije mapo in okolico
allyourbasearebelongtous
zmaga
somebodysetupusthebomb
poraz
thereisnospoon
neomejena mana
whosyourdaddy
neranljivost
greedisgood
dobi 500 zlata in lesa
greedisgood #
dobi # zlata in lesa
keysersoze
dobi 500 zlata
keysersoze #
dobi # zlata
leafittome
dobi 500 lesa
leafittome #
dobi # lesa
pointbreak
odstrani food limit
warpten
pohitri gradnjo
whoisjohngalt
hitro raziskovanje
sharpandshiny
razišči nadgradnje
synergy
onemogoči zahteve tehnološkega dreves
riseandshine
prestavi uro na dan
lightsout
prestavi uro na temo
daylightsavings
ustavi uro
motherland
izberi sobo

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
400 MHz Pentium II ali enakovreden AMD
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in najmanj 8 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
700 MB
Ostalo
z DirectX združljiva 16-bitna zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
600 MHz procesor
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in najmanj 32 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
256 MB RAM
Prostor na disku
700 MB
Ostalo
z DirectX združljiva 16-bitna zvočna kartica

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: