Ocena igre Unreal 2: The Awakening

Prvi Unreal je bil epski, kako le ne bi bil, saj so ga izdelali v Epic Megagames :). V različici Gold je vseboval tudi soliden dodatek Return to Na Pali, ki so ga izdelali pri Legend Entertainment, studiu, ki je imel izkušnje le z grafičnimi pustolovščinami. Dodatek ni bil slab, zato so jim najbrž tudi zaupali izdelavo drugega Unreala imenovanega Unreal II: The Awakening. Pa jim je uspelo izdelati dostojno nadaljevanje?

Igranje in zgodba

V dvojici igrate nekdanjega marinca, katerega naloga je patruljirati po dolgočasnih področjih vesolja in vzdrževati red. Vse poteka v običajnem dolgočasnem ritmu in prošnje po vnovičnem sprejemu med marince vam vztrajno zavračajo, dokler ne do vas prispe sporočilo o napadu nezemljanov (Skaarj) na enega izmed rudnikov. Na reševalni misiji pa naletite na skrivnostni artefakt, ki napoveduje, da se bo zadeva kmalu precej zakomplicirala.

Celotna igra deluje kot kak poceni B-film, saj klišejev kar mrgoli. Izzivalno oblečena superinteligentna lepotica (kljukica), strokovnjak za orožja zapit do amena (kljukica), odličen nezemeljski pilot, ki ima težave z govorom (kljukica), propadli marinec, ki bi rad popravil stare grehe (kljukica), poceni humor (kljukica), skrivnostni neuničljivi artefakti stari tisočletja (kljukica), itd. Sploh ne bom več našteval, ker nima smisla. Nasploh je zgodba v igri luknjasta, težko ji je slediti in po pravici povedano sem se ob nekaterih dogodkih spraševal: »Zakaj me sploh napadajo?« S prvim Unrealom ima bore malo skupnega, razen seveda Skaarj, ki očitno radi pustošijo po širni galaksiji.

Največja težava igre je počasnost dogajanja. Če je imel prvi Unreal absurdno hiter tempo, je dogajanje v tej igri podobno hitro kot partija šaha, ki jo igrata dva stoletnika. Junak se z vklopljenim tekom premika tako hitro kot pa ste v enici hodili, v načinu hoje pa praktično stoji na mestu. Enako velja tudi za dvigala, ki so patetično počasna in vrata, ki se odpirajo po polžje.

Med skoraj vsako misijo se znajdete na svoji ladji, Atlantis, kjer morate iti skozi obupno dolgočasno podajanje naloge s strani izzivalno oblečene Aide. Temu se ni mogoče izogniti, njenega govora ne morete preskočiti, povrhu tega pa so vrata med njeno razlago zaklenjena, zato ne morete iti drugam. Norost! Češnja na tortici so vmesne sekvence, ki jih ni mogoče prekiniti, niti če ste jih že pogledali, kar pomeni, da si po sekvenci nujno shranite! Seveda, da te avtorji še bolj zamorijo, pa po smrti ni mogoče takoj hitro naložiti, temveč je treba počakati pet sekund, da se pokaže meni za nalaganje. Absurd!

Igranje je izjemno linearno, o kakšni raznolikosti in stranpoteh večinoma ni duha ne sluha. Igra pozna dve vrsti misij: premakni se od točke A do B in pri tem pobij vse, ki ti nasprotujejo ter brani točko C. Branilne misije so kar zanimiva ideja. Računalnik nad vas pošilja valove sovražnikov, vi pa imate na voljo električne ograje in samodejne strojnice, ki jih postavite na taktičnih mestih, v nekaterih misijah pa celo človeške spremljevalce. Žal nasprotniki nad vas prihajajo v valovih, kar uniči napetost in zadevo naredi povsem rutinsko ter predvidljivo.

Mape so majhne in izjemno enostavne, a imajo kar nekaj dolgih odsekov, kjer ni duha in sluha o sovragih. Polževo lazenje po takih območjih je brezmejno dolgočasno, lahko pa si ga popestrite, tako da vklopite dodge jump. S hitrim dvakratnim pritiskom na tipko namreč junak skoči in komaj takrat postane hitrost premikanja dovolj znosna.

Krepel je kar nekaj, a so tumpasto združena v le štiri kategorije (dodatna kategorija je za ograje in strojnice), kar pomeni, da morate za izbor določenega orožja iz skupine večkrat pritisniti na neko tipko. Tipično konzolsko poneumljanje. Večina orožij ima dvoje načinov streljanja, kar je pohvalno, vendar je metkov za močna orožja toliko, da boste šibkejša uporabili le redko. Poleg klasičnih zemeljskih pušketin kot je šibrenica, lahko poberete še nekatera nezemeljska orožja kot je npr. laser, ki pa sploh niso slaba.

Z izjemno Skaarj, ki znajo poleg trikov iz enice sedaj še blokirati izstrelke, trdovratnih težko oklepljenih vojakov in nezemeljskih robotov, ki se sproti regenerirajo, so drugi sovragi dolgočasni in preenostavni za pospraviti. Znajo pa večinoma menjati orožja, kar občasno popestri boj.

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba je glede enice definitivno močno napredovala, saj je unrealov pogon druge generacije neverjetno izboljšan. Ostrejše so teksture, več je rastlinja, mape so bolj raznolike, več pa je tudi učinkov. Žal pa od povsod zeva praznina, kar v enici ni bil problem, ker ste se lahko premikali hitro, tu pa seveda po polžje. Kakšen izgubljen potencial. Drugače so mape glede enice mizerno majhne.

Glasbena podlaga je ponekod solidna, a je daleč od enice. Eden izmed komadov je bil fantastičen, ostalo je pa bilo precej razočarajoče in ni popolnoma nič prispevalo k vzdušju. Podobne sorte je tudi govor likov. Ponekod so pogovori izvedeni solidno, drugod pa so naravnost katastrofa. Govorci se ne prilagodijo predhodno izgovorjenemu stavku in vse skupaj izpade izjemno ceneno.

Zaključek

Unreal II je razočaranje v skoraj vseh pogledih. Edina plusa sta grafična podoba in naprednejši bojevniki Skaarj, vse ostalo pa je blizu dna. Igra traja med 6 in 7 ur, kar je nezaslišano (menda so razvijalci enostavno izrezali polovico igre). Nakupa same igre ne priporočam, če pa vas že mika, jo pa nabavite v paketu Unreal Anthology.

Hitre tipke

F4
pokaže naloge
F5
hitro shrani
F9
hitro naloži
F
uporabi

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
Intel Pentium III ali AMD Athlon 733 MHz
Grafična kartica
32 MB NVIDIA GeForce2 MX ali enakovreden Ati Radeon
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3 GB
Ostalo
DirectX 8.1

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
Pentium III ali AMD Athlon 1.2 GHz
Grafična kartica
64MB NVIDIA GeForce3 ali ATI Radeon 8500
Pomnilnik RAM
384 MB
Prostor na disku
3 GB
Ostalo
DirectX 8.1

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: