Ocena igre Unreal Tournament 3

Unreal 2: The Awakening me ni navdušil, zato me tudi ni presenetilo, da so se pri Epicu odločili Unreal 3 enostavno preskočiti ter kot predstavitev novega pogona Unreal Engine 3 splaviti popolnoma novo serijo Gears of War. Ljubiteljev UT-ja kljub temu skoku niso pozabili in leta 2007 izdali Unreal Tournament 3. UT 2004 je bil zelo zabaven, še posebej zanimive so bile mape z vozili, ki pa še niso bile izpiljene in morda tudi zato še niso bile del enoigralskega načina. Marsikdo je pričakoval, da bodo v nasledniku te pomanjkljivosti odpravili in ustvarili nepozabno arensko igralno izkušnjo. Pa so jo res?

Igranje in zgodba

Kaaaaj? O_o

Ne, to ni prvoaprilska šala, ampak resnica. Zgodba se prične, ko neko neznano kolonijo napadejo živi mrtveci Necris (v predhodnikih znani pod imenom Črna legija) in jo zradirajo s pomočjo podložnikov imenovanih Krall. Ekipa našega glavnega junaka z vzdevkom Reaper (žanjec) želi domači koloniji pomagati, a Reaperja pokosijo (he he :) z raketometom. Zbudi se v bazi korporacije Izanagi, v kateri kraljuje naš stari znanec Malcolm, ki smo mu morali v predhodniku izprašiti rit. Srboritež Reaper se želi maščevati klavcem njegovih so-kolonistov, a Malcolm noče o tem slišati nič. Najprej se želi polastiti vozil korporacije Axon, zato hoče, da se borci iz ekipe Ronin najprej dokažejo proti Lauren in njenim pajdašem iz Iron Guarda.

Zgodba je plehka, polna klišejev in butastih razlag. Med igranjem vas bo poskušala na vsak način prepričati, da igrate na nekem bojišču, ki je pokrito s prenosnimi obnavljalniki življenj. Ti imajo omejeno število obnovitev, zato po določenem številu smrti vas in soborcev zmaga nasprotna ekipa (Deathmatch). V načinu Capture the Flag (CTF) imate namesto prenosnih obnavljalnikov stacionarne obnavljalnike v obliki zastavic (Field Latis Generators - FLaGs), ki jih mora nasprotna ekipa ukrasti in uničiti v lastni bazi. Ko nasprotnik uniči dovolj zastavic, zmaga. Zadnji način je Warfare (WAR), ki je nastal kot združitev načinov Assault in Onslaught iz predhodnika. Zgraditi morate povezavo vozlišč do nasprotnikove baze in jo sesuti, pri tem pa si lahko pomagate s posebnimi energijskimi kroglami, ki takoj prevzamejo vozlišče ali pa ga zaščitijo. Nekatera vozlišča niso nujna, boste pa z njihovim prevzetjem dobili številne bonuse.

Načine tokrat ni mogoče svobodno izbirati, ampak sledijo neki vnaprej določeni poti z možnostjo izbire na nekaterih razvejitvah. Začnete s klasičnim Deathmatchom, nato se v izbor map vključijo CTF, Warfare in nazadnje še CTF z vozili. Vsake toliko lahko z zmago odklenete kampanjsko karto, ki za katerokoli naslednjo mapo omogoča nek bonus. Kart je šest in za eno bitko omogočajo zmanjšanje števila nasprotnikov za dva, okrepitev lastne ekipe za dva igralca, nadgradnjo oklepa vozil, nadgradnjo življenjskih točk ter igro v načinu Instant Gib (takojšnja smrt). Naenkrat lahko uporabite le eno karto, se pa ta ne porabi, če v bitki izgubite.

Težavnosti kampanje so zelo slabo razporejene. Od številnih stopenj v predhodnikih so ostale na voljo le štiri. Težavnost Normal bo za vsakogar, ki je preigral oba predhodnika na spodobni težavnosti, bistveno prelahka, po drugi strani pa je težavnost Hard nesorazmerno težja. Ne toliko zaradi same sposobnosti nasprotnikov kot zaradi nesposobnosti soborcev. Vaši soborci namreč z dvigom težavnosti ne postanejo nič kaj pametnejši, zato niso dorasli nasprotnikom. Neprestano jih je treba nadzirati in jim ukazovati (tipka V), saj drugače počnejo neumnosti, da o tem, kako se nabašejo v vozilo in potem praskajo po riti, sploh ne govorim (oglejte si video med hrošči).

Kampanja na Hard je zato zelo stresna, saj moraš vse narediti sam. No, saj tudi na Normal narediš vse sam, ker je umetna pamet tako počasna, nenatančna in butasta. Na srečo lahko težavnost med kampanjo sproti prilagajate, še boljša rešitev pa je kooperativni način, v katerem kampanjo preigravate s človeškimi prijatelji in upate, da ne bodo počeli neumnosti :).

Veliko bolj zabavni način za hitro igro je Instant Action, v katerem lahko fino nastavljate težavnosti, število botov, mutatorje in mape. Poleg načinov iz kampanje lahko tukaj igrate še dva dodatna načina Betrayal in Greed, ki ju je prinesel t.i. Titan patch. Greed je še posebej zanimiv, a je pravzaprav skoraj kopija načina Harvester iz Quake Team Arena, zato bi ga težko koval v zvezde.

Vozila so ena izmed ključnih adutov Unreal Tournament 3 in so razdeljena v dve kategoriji. Tiste iz korporacije Axon poznamo že iz UT 2004, korporacija Necris pa prinese kup novosti. Večino vozil je mogoče uporabiti za mečkanje pešakov, pri nekaterih lahko vklopite samouničenje, ki poškoduje cilj, vsa pa lahko pozdravite z Link Gunom. Oglejmo si najprej kaj lahko ponudi Axon:

 • Scorpion je hiter štirikolesnik, ki strelja nekakšne topovske krogle in zmore precejšnje pospeške v turbo načinu
 • v Hellbender se lahko stlačita dva igralca in mesarita z energijskimi pulzi
 • Manta je hitro lebdeče vozilo, ki je specializirano za mečkanje pešakov
 • Raptor je visokoleteči okretni frčoplan, ki zmore zakleniti raketo na tarčo
 • Cicada je večja bojna ladja, ki omogoča obstreljevanje z raketami
 • Hellfire SPMA je namenjen taktičnem obstreljevanju
 • Goliath je tank, v katerem eden izmed igralcev nadzira vozilo in top, drugi pa vgrajeno brzostrelko
 • Leviathan je počasno, a uničevalno vozilo, v katerega se lahko stlači kup soborcev. Umetna pamet ponavadi nima pojma kako ga upravljati, zato bo to poskrbelo za marsikateri izbruh jeze

Necris imajo na voljo manj vozil, a jih zna umetna pamet precej bolje izkoristiti.

 • Viper je lebdeči ekvivalent Scorpiona, namesto topovskih krogel strelja manjše izstrelke
 • Nightshade je nevidni odgovor na Hellbenderja, vozilo je specializirano za postavljanje pasti in popravilo drugih vozil
 • Scavenger je ekvivalent Manti, na nasprotnika spusti robotka, lahko pa zloži lovke in mečka pešake v načinu hitre, kotaleče se, krogle
 • Fury je protiutež Raptorju oz. Cicadi, s svojimi lovkami pa je smrtonosen tudi za kopenske enote
 • Nemesis je tank podoben Goliathu, v katerem lahko z laserji strašita do dva borca
 • Darkwalker je superorožje za dva borca, lovkaste noge omogočajo hojo praktično po kakršnemkoli terenu, sekundarni način iz manjših bližnjih vozil izvrže borce, pešake pa pomeče po tleh

Posebna vrsta prevoza je lebdeča rolka (Hoverboard), ki v mapah z vozili nadomesti osebni teleporter. Vsak igralec lahko kadarkoli s pritiskom na tipko Q izvleče rolko in tako pospeši svoje premikanje. Lebdeča rolka omogoča tudi nošnjo zastavic ter energijskih krogel, kot bonus pa se lahko pripnete na katerokoli prijateljsko vozilo, da vas odvleče do cilja! Tudi umetna pamet se zna pripeti ob pravem trenutku, kar je zelo pohvalno. Minus rolke je njena občutljivost na kakršnikoli izstrelek. Ob zadetku vas namreč vrže po tleh, izgubite nošeno zastavo ali kroglo, lik pa se kar nekaj časa pobira.

Kar se orožij in priboljškov tiče, je Unreal Tournament 3 nekakšen hibrid med UT 1999 in UT 2004, s tem, da je bila večina sprememb narejena v prid prvega. Od UT 2004 so ostali le raketomet proti vozilom (Longbow AVRiL), polagalec pajkovskih min in spremenjen protipehotni raketomet. Namesto brzostrelke, smo dobili Stingerja iz izvirnega Unreala. Impact Hammerjev sekundarni udarec lahko sedaj onesposobi vozila, uporabite pa ga lahko tudi za odstranitev priboljškov ter ščitov z nasprotnikov.

Med priboljške se je vrnilo kar nekaj predmetov iz UT 1999 npr. skakalni čevlji, ki jih tokrat aktivirate z dvojnim skokom. Adrenalina več ni, je pa res, da so sedaj na voljo kar priboljški, ki jih sproti poberete. Kot v ID-jevih igrah, priboljški ob smrti sedaj padejo na tla in se ne uničijo, lahko pa uporabite že omenjeni Impact Hammer, da jih na silo odstranite.

Grafična podoba in zvok

Kot je za Epicove pogone značilno, je tudi pogon tretje generacije napravil ogromen preskok, lahko bi rekli kar epski :). Nadgrajeni so bili prav vsi deli pogona, tako fizikalni del kot tudi vizualni del. Izstrelki se obnašajo kot spodobi, eksplozije premetavajo trupla, ob premikanju pa plapolajo tudi oblačila na igralcih. Na nekaterih mapah igra preklaplja med težnostjo in zadeva je napravljena izjemno impresivno. Upočasnitveno polje za tistega, ki se v njem nahaja, upočasni premikanje, da izgleda kot bi bil v počasnem posnetku. Za izris tako pogon uporablja model senčilnikov 3.0 knjižnice Direct3D, razširjeno paleto barv (HDR) ter dinamično osvetljevanje in sence. Sekvence med poglavji in pred nekaterimi načini iger so ravno tako izrisane s pomočjo pogona in treba je priznati, da so precej impresivne. Mape v vesolju in nekateri notranji deli map so prava paša za oči, je pa res, da podobo precej uničijo sprane barve.

Poleg spranosti je splošna značilnost podobe igre tudi masivnost večine premičnih stvari. Orožja so orjaška, nabita z oklepom, in zavzemajo precejšen del zaslona, se jih pa da zmanjšati v nastavitvah. Večina moških borcev je padla v ogromni lonec napolnjen s steroidi, zato izgledajo kot bi jih kdo napihnil s kompresorjem. V UT 2004 smo sicer imeli čokateže (džugernavte), a je bilo med igralci tudi dosti suhcev in povprečnežev.

Kar se zvočnega dela igre tiče vsebuje igra kar nekaj remiksov glasbe iz predhodnikov, preostanek pa so večinoma elektronske skladbe. Botom ni mogoče več ukazovati preko glasu, je pa res, da še vedno veliko klepetajo. Tokrat ne zgolj ob določenih dogodkih, temveč tudi, da pojasnjujejo potek igre. Ob nalaganju vsake mape svoje razlage prispeva tudi Reaper, a zadeva izpade precej smešno, ker se določene mape ponavljajo in tako se ponovijo tudi njegove izjave.

Hrošči

Zaključek

Unreal Tournament 3 je nekakšen hibrid med Unrealom in Tournamentom. Igra navduši z grafiko, fiziko, vozili in dinamičnimi mapami, a po drugi strani razočara s slabo kampanjo, še posebej pa z butastimi soborci. Precej bolj zabaven je način Instant Action, ki v kombinaciji z ljubiteljskimi arenami ponuja kar nekaj igralnega časa.

Hitre tipke

F1
prikaži stanje
Tab
odpri mini konzolo
J, K
prikaži kretnjo
T
pošlji sporočilo vsem
Q
izberi osebni teleporter ali lebdečo rolko
V
daj ukaze svoji ekipi
E
uporabi

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP2/Windows Vista
Procesor
2.0 GHz enojedrni procesor
Grafična kartica
NVIDIA 6200+ ali ATI Radeon 9600+
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
8 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP SP2/Windows Vista
Procesor
2.4 GHz dvojedrni procesor
Grafična kartica
NVIDIA 7800GTX+ ali ATI Radeon X1300+
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
8 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: