Ocena igre The Longest Journey

The Longest Journey je pustolovščina izpod rok norveškega razvijalskega studia imenovanega Funcom. V njej spremljamo protagonistko April Ryan, ki naj bi bila po mnenju mnogih ena izmed najbolj zapomljivih ženskih glavnih junakinj. Igra je izšla leta 2000, kar pomeni, da je za čas pisanja te ocene že pošteno stara. Če uspešno kljubuje zobu časa pa boste izvedeli v spodnji oceni.

Igranje in zgodba

Zgodba se odvija v 23. stoletju na planetu, ki zelo močno spominja na Zemljo in morda to tudi je. April ima težave s spanjem, saj jo mučijo nočne more, v katerih se nahaja v neznanih fantazijskih svetovih. Da morda to niso le sanje, ji razkrije Cortez, čudaški samotar, ki jo poskuša prepričati, da je sposobna prehajati med dvema svetovoma. Ta, v katerem živi, se imenuje Stark, v njem prevladuje tehnologija, obstaja pa še eden, ki se imenuje Arcadia, v njem pa prevladuje magija. April mu spočetka seveda noče verjeti, a splet dogodkov jo prepriča drugače.

Zgodba je kompleksna, saj je skakanja med svetovoma kar nekaj. Večina NPC-jev, ki jih srečate je zelo zapomnljivih. Niso generični, ampak je vsak nekaj posebnega, ima svoje muhe in poglede na svet. Seveda, April je najbolj zapomljiva osebnost, je odločna in pogumna, daleč od tega, da bi bila kadarkoli dolgočasna ali bi jo bilo težko prenašati.

Igra je tipična pustolovščina z veliko pogovori, inventarjem in nalogami, ki zahtevajo tudi večjo možgansko aktivnost. Dosti je kombiniranja predmetov znotraj inventarja, ki ga močno olajšata hitri tipki: A in S, ki preklapljata med predmetom, ki ga April drži v rokah, zelo uporabno pa je, da se predmet osvetli, ko ga je mogoče komu dati ali s čim kombinirati. Če ste se torej zataknili in ne gre naprej: odprite inventar in poskušajte kombinirati vse z vsem.

Kar nekaj je lovljenja slikovnih točk, saj so pomembni tudi kaki predmeti ali mesta na zaslonu, ki jih bi morda nepozoren igralec spregledal. To zna biti malo nadležno, a je ponavadi gibljivost April omejena na enih par območij, kar pomeni, da se lahko sistematično lotite lovljenja slikovnih točk in tisto, kar morate narediti, boste napravili v doglednem času.

Igro spremlja kupe sekvenc, ki jih lahko tudi prekinete, nekaj pa je tudi takih dogodkov, kjer igra prevzame nadzor in v tem času ni mogoče narediti nič. Občasno bo to vodilo v precej dolgočasne situacije, ampak v pomoč je tipka Esc, ki povzroči preskok časa (to možnost lahko vklopite v nastavitvah). Ob vsakem pritisku tipke Esc, bo namreč čas preskočil hitreje, vendar pozor, bodite zelo previdni pri uporabi te funkcije, saj se zna zgoditi, da boste po nesreči preskočili kako pomembno informacijo.

Zelo uporabna reč je dnevnik, ki beleži vsak pogovor, na voljo je pa tudi seznam vseh sekvenc, ki jih lahko po želji znova predvajate.

Grafična podoba in zvok

Igra je stara in ima kar nekaj težav z delovanjem na modernejših računalnikih (več med sistemskimi zahtevami). Grafika je obupno žagasta, za vklop glajenja robov pa boste morali imeti veliko veliko sreče, zato se kar navadite nanjo. Prizorišča so drugače zanimiva in raznolika. Večinoma gre za statična ozadja, na katerih se tu in tam kaj premika, da daje vtis tridimenzionalnosti. Kar nekaj je sekvenc, ki pa znajo povzročati sesuvanje igre, zato si redno shranjujte.

Zvočna podlaga je dobra. Poleg dialogov, ki so brez izjeme vsi govorjeni, kar zelo močno pripomore k zapomljivosti oseb, ki jih srečate, je tukaj še glasbena podlaga, ki zna biti mestoma kar epska. Obilo je humorja, ena izmed oseb, ki jo srečata pa je tudi pretiran ljubitelj kletvic, kar se mi je zdelo precej primitivno in prostaško.

Zaključek

The Longest Jounery je dobra pustolovščina, ki pa jo je že precej načel zob časa. Veliko se sesuva in ni mogoče enostavno vklopiti glajenja robov, zato jo priporočam le tistim, ki se bodo znali spopasti s temi težavami. Igra je dolga okrog 20 ur in je s pustolovskega stališča zelo spodobna.

Hitre tipke

Esc
prekine sekvenco
A oz. S
kroži skozi inventar
X
prikaže vse izhode na zaslonu
F1
prikaže dnevnik
F2
shrani igro
F3
naloži igro

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium 166 MMX ali enakovreden AMD
Grafična kartica
640*480 SVGA (16-bit) DirectX združljiva grafična kartica z 2 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
32 MB
Prostor na disku
300 MB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium II 266 ali enakovreden AMD
Grafična kartica
640*480 SVGA (16-bit) DirectX združljiva grafična kartica s 4 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64 MB
Prostor na disku
2 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Hroščev v igri mrgoli, a večinoma ne gre za tiste, ki bi vam onemogočili napredovanje, temveč za hrošče, ki povzročajo sesuvanje igre.

Policijska postaja

Eden izmed kritičnih hroščev se zgodi takoj ko vstopite v policijsko postajo, zato pred vstopom nujno shranite! V zaganjalniku nato izklopite 3D pospeševanje, preklopite na 16-bitni barvni način in odkljukajte nastavitev za boljše modele. Igra se zdaj ne bi smela več sesuti ob vstopu.

Sesuvanje sekvenc ali črni zaslon ob predvajanju

Nekatere daljše sekvence sesuvajo igro. Rešitev je malo morje, a neke univerzalne ni, saj se igra obnaša drugače od konfiguracije do konfiguracije. Stvari, ki jih lahko poskusite so:

  • nadzorna plošča: onemogočite varčevanje z energijo/vklopite visoko zmogljivost delovanja
  • obkljukajte/odkljukajte HQ videos v nastavitvah igre
  • v zaganjalniku izklopite 3D pospeševanje, vse ostalo daste na najnižje vrednosti
  • se poigrate z združljivostnimi možnostmi v zaganjalniku
  • nastavite združljivostne načine v lastnostih bližnjice
  • nastavite afiniteto procesa na eno jedro v Upravljalniku površin
  • obremenite procesor med igranjem, da je vsaj 5 % obremenjen. Če odprete youtube video dolg 10 ur in ga utišanega predvajate v ozadju, bo to ravno dovoljšnja poraba procesorja, da se igra ne bo sesula

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: