Ocena igre System Shock 2

System Shock 2 je izšel leta 1999 kot plod razvijalske hiše Looking Glass Studios v sodelovanju s svojimi prebežniki v novem studiu Irrational Games. Gre za nadaljevanje enice iz leta 1994, ki je bila takrat precej dobro sprejeta. Ker so Looking Glass Studios propadli nedolgo po izidu igre, je bila distribucija igre zaradi licenčnih težav nemogoča. Februarja 2013 so bile pravice končno prenesene in igra izdana na GOG.com, kjer je bila ena izmed najbolj zahtevanih iger vseh časov. Si vso to pozornost resnično zasluži?

Igranje in zgodba

Igra se odvija 42 let po incidentu v korporaciji TriOptimum, ki se je zgodil leta 2072. Takrat je superračunalnik SHODAN zaradi človeške pogoltnosti prevzel nadzor nad vesoljsko postajo Citadel Station in grozil z uničenjem Zemlje. Heker, ki je posredno povzročil agresivno vedenje SHODANA, postajo uniči in uspe pobegniti. Nadaljevanje se dogaja na vesoljski ladji Von Braun, ki jo na potovanju spremlja vesoljska ladja Združenih narodov Rickenbacker. Med potovanji s planeta Tau Ceti V prestrežejo klic na pomoč in reševalna odprava na planetu odkrije zanimiva jajca. Odprava pa se, kot ste najbrž že ugotovili, sploh ne zaveda resničnega pomena odkritja.

Igra se začne v uritvenem centru, kjer kot vojak izberete, s katero izmed treh frakcij želite iti na misijo. Misije pravzaprav ni, ampak gre zgolj za prefinjen izbor bonusov, s katerimi boste začeli igro. Po teh izborih vas pošljejo na misijo na Rickenbacker, da bi ščitili ladjo Von Braun. Pravi del igre se prične tako, da se vojak zbudi v zamrzovalni komori na krovu Von Brauna in se seveda ne spomni popolnoma nič. Ladja je v razsulu, ljudje so preobraženi v strašljive spake, in na ladji obstajajo le redki preživeli.

Igra je znanstvenofantasično igranje vlog, zato seveda sproti nadgrajujete svoje sposobnosti (fizično pripravljenost, tehnične sposobnosti, sposobnosti vihtenja orožja in nadnaravne sposobnosti (PSI)). V zamrzovalni komori so bile v vas vgrajene kibernetske razširitve, ki omogočajo nadgradnjo s pomočjo kibernetskih modulov, ki jih pobirate po ladji ali pa jih dobivate kot nagrade za opravljene misije. Poleg nadgrajevanja z moduli, je po krovu raztresenih še kar nekaj nadgradenj programske opreme, ki ponujajo dodatne bonuse in pa vsadkov, ki jih morate znova polniti, nosite pa lahko le enega ali dva.

Čeprav se igra igra kot streljačina pa je pri interakciji z okoljem in predmeti v inventarju glavna miška. Ko preklopite v način inventarja, se namreč prikaže miškina kazalka, s katero pobirate predmete s tal, jih postavljate na pravo mesto ali pa prelagate po inventarju. V tem vmesniku lahko tudi dostopate do statistik, nalog in dnevnikov. Ta vmesnik zahteva sicer nekaj prilagajanja, ampak je res zelo dober in uporaben.

Število predmetov, ki jih lahko nosite je omejeno, a se z nadgrajevanjem moči dodajajo nova mesta. Ker je v igri na tisoče predmetov, boste še kako potrebovali veliko prostora. Raziskovanje je v igri namreč izjemno bogato nagrajeno. Brez njega boste imeli kar nekaj težav pri igranju, saj je igra zelo težka. Orožij je resda na kupe, a je strelivo omejeno, uporabljate jih lahko le, če imate dovolj raziskane sposobnosti, poleg tega pa se z uporabo še kvarijo. Različne vrste sovražnikov so občutljive na različne vrste streliva, zato se ne bojte preklapljati med njimi. Vihtite lahko sicer hladna orožja, a so nasprotniki zelo nevarni, zdravje pa bo na začetku zelo skopo.

V kampanji, ki traja preko 20 ur, se boste morali prebijati čez krove Von Brauna, na katerem mrgoli mutantov in drugih pošasti. Da bi je situacija še bolj kompleksna, se pojavljajo znova in znova in znova, zato boste pod neprestanim pritiskom. V pomoč pri pohajkovanju vam bo izjemno v pomoč priročna mapa, ki ne kaže le, kje se nahajate, temveč tudi dovoljuje dodajanje poljubnih zaznamkov. Pogosto so namreč nekatere stvari zaklenjene ali nedostopne, zato se boste morali razgledati naokoli za kodo, vklopiti elektriko ali kaj shekati. Dostopne kode mnogokrat vsebujejo zvočni dnevniki, ki jih pobirate po tleh ali pa iz trupel.

V igri je tudi možnost kupovanja stvari. Med igranjem pobirate nano denarce imenovane nanites, s katerimi nakupujete na avtomatih ali pa jih porabite za zdravljenje/oživljanje. V igri obstaja namreč nekaj zdravstvenih enot, ki vas za 5 nanitov pozdravijo, če so seveda aktivirane. Enote za aktivacijo boste našli raztresene po ladji. Ker so te zdravstvene enote izjemno pomembne, si podrobno zapomnite kje se nahajajo. Poleg zdravstvenih enot, boste na določenih mestih našli tudi obnovitvene komore, ki vas za ceno 10 nanitov povrnejo v stanje pred smrtjo. Tudi te so zelo pomembne, zato imejte pri sebi vedno nekaj drobiža in ne zapravite vsega na avtomatih.

Grafična podoba in zvok

Igra je stara, brez dvoma, zato marsikomu grafično ne bo dišala. Teksture so mestoma precej slabe kakovosti, a na srečo so delno prenovljene s strani ljubiteljev. Spletno stran, kjer lahko dobite prenovljene teksture najdene med povezavami. Okolje je precej temačno, zato boste morda morali igrati v zatemnjenem prostoru, in zelo raznoliko. Že neuničena ladja bi morala biti pravi užitek za tiste, ki radi raziskujejo, z dodanimi preprekami pa je raziskovanje še bolj zanimivo.

V igri je ogromno govora iz zvočnih dnevnikov in preko interkoma, neprestano pa govorijo tudi mutanti, ki vas vabijo, da se jim pridružite: »Submit to the biomass, and your suffering will end.« (precej srhljivo) in umetna inteligenca Von Brauna, XERXES: »The Glory of The Many demands your capture or destruction.« Sem mnenja, da so govorci svoje delo opravili odlično in če izklopite glasbo, boste priča najbolj strašljivi in napeti znanstvenofantastični igri, kar jih boste kadarkoli igrali.

Tako je, igra gladko poseka tudi marsikatero namensko grozljivščino, zato se prestavite v zatemnjeno sobo in nadenite slušalke! :) Če vas ne ganejo razsekana trupla posadke ali njihovi duhovi, ki jih srečujete med igranjem, boste pa gotovo poskočili, ko se bo med brskanjem po inventarju nenadoma pojavil mutant ali pajek.

Hrošči

Zabavne slike

System Shock 2: lebdeči mutant
Lebdeči mutant.
System Shock 2: zataknjen v rešetki
Mutant zataknjen v rešetko.

Zaključek

System Shock 2 je fantastična igra igranja vlog, ki me je prikovala na monitor kot že dolgo ne kakšna druga igra. Zgodba je odlična, igra je napeta in strašljiva, le grafično rahlo šepa. Kljub temu priporočam nakup!

Hitre tipke

Alt+S
shrani igro
Alt+L
naloži igro
desni klik
uporabi predmet pod kazalko
levi klik
prime predmet pod kazalko
B
preklopi med vrstami streliva
I
prikaže inventar
U
začne predvajati še neprebrane dnevnike
N
postavi oznako

Sistemske zahteve

Spodnje sistemske zahteve so sicer navedene kot minimalne, a sem igro že igral na precej slabšem računalu!

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP/Vista/7/8
Procesor
1.8 GHz procesor
Grafična kartica
3D pospeševalnik združljiv z DirectX 9.0c
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
2 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Čeprav se igro da igrati tudi na večjih ločljivostih, pa boste najbrž imeli težave z izjemno majhnim besedilom (v igri je veliko materiala za branje). Da bi vmesnik povečali, odprite datoteko cam_ext.cfg v mapi, kjer je nameščen System Shock 2. Nato najdite vrstico:

;d3d_disp_scaled_2d_overlay 64

in izpred vrstice pobrišite podpičje (;).V primeru, da to ne reši vaše težave, znova dodajte podpičje pred zgornjo vrstico in odstranite podpičje izpred:

;d3d_disp_scaled_2d_overlay 640 480

Pri tem boste morali spremeniti 640 480 v ločljivost, ki jo uporabljate vi.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: