Star Wars Battlefront II (2017) - ocena enoigralskega načina

Serija Star Wars: Battlefront je svojo pot začela 2004 s strani razvijalca Pandemic Studios, ki so ga financirali pri LucasArts. Nadaljevanje smo uzrli že naslednje leto, njemu so sledili trije Spin-Offi, nato pa je leta 2013 ekskluzivna licenca za razvoj padla v roke založnika Electronic Arts, ki je le par let prej kupil in razpustil Pandemic Studios. Razvoj novega naslova v seriji Battlefront so predali švedskem studiu Digital Illusions Creative Entertainment ali krajše DICE, ki je najbolj znan po delu na seriji Battlefield (oglejte si oceno Battlefield 3). DICE ni nameraval ustvariti nadaljevanja, temveč se je odločil, da bo serijo znova zagnal. Prvi predelan naslov smo tako uzrli leta 2015, drugega, Star Wars Battlefront II, ki je tudi predmet te ocene, pa leta 2017. Še pred uradnim izidom je igra požela številne negativne kritike zaradi t.i. loot box mikrotransakcij ter zaklenjenih likov in je zaradi slabih odzivov piarovcev povzročila padec delnic EA-ja ter večmiljardno izgubo. Pogoltni EA se je takrat spametoval in ukinil mikrotransakcije, DICE pa je preko posodobitev odklenil vsebine in spremenil napredovalni sistem. Kakorkoli že, naslov sem prejel brezplačno, ta ocena pa temelji izključno na igranju enoigralskega načina brez dodatnih nakupov.

Zgodba in igranje

Star Wars Battlefront II (2017) se odvija v treh različnih obdobjih sage Vojne zvezd (Star Wars) in sicer: v obdobju Vojn klonov (Attack of the Clones), kjer se med sabo merita Galaktična republika (Galactic Republic) in Konfederacija neodvisnih sistemov (Confederacy of Independent Systems); obdobju Galaktične državne vojne (Galactic Civil War), v katerem si nasproti stojita Zveza upornikov (Rebel Alliance) in Galaktični imperij (Galactic Empire) ter nazadnje še obdobju vojne med Odporniki (The Resistance), ki se borijo proti nasledniku imperija Prvemu redu (First Order).

Obdobje je odvisno od igralnega načina, ki ga izberete, in igra tukaj za puščavnike ali kooperativce ponuja precej. Najprej je tukaj enoigralska kampanja, v kateri spremljamo pilotko Iden Versio, komandirko enega izmed odredov Galaktičnega imperija imenovanega Inferno Squad. Precej zanimiva zgodba se odvija v času dogodkov filma Return of the Jedi in se v uradni razširitvi Resurrection postavi tri desetletja v prihodnost, v čas Prvega reda. V kampanji ne nadzirate zgolj Iden, temveč tudi iz filmov poznane junake kot so Luke Skywalker, Han Solo in druge. Velik del igre poteka kot klasična tretjeosebna streljačina, v kateri je potrebno tudi nekaj tiholazništva, drugi del pa je vožnja raznolikih plovil in zračne bitke.

Drugi igralni način se imenuje Arcade, v njem pa se lahko proti umetni pameti pomerite v vnaprej določenih scenarijih (Battle Scenarios) ali pa si v obsežnem izbirniku napravite kar svoje. Večinoma morate premagati določeno število nasprotnikov, preden poteče čas, vsaka sovragova smrt pa odštevalnik poveča za nekaj sekund. Izbirate lahko med Svetlo in Temno stranjo, temu pa je prilagojen tudi nabor razpoložljivih enot in junakov.

Zadnji način je Instant Action, v katerem se dve ekipi borita za prevlado nad mapo. Sestoji iz vnaprej določenih misij, v katerih poskušate zavzeti (ali ubraniti) nadzorne točke preden se izteče čas. Nadzorne točke imajo območje, v katerem mora biti napadalec, da začne z zavzemanjem, ali pa obratno branitelj, da zavzemanje prepreči. Zaradi omejitve, po kateri se igra konča šele, ko napadalec v območju ni nekaj sekund (Overtime) znajo biti zaključki včasih polni akcije. Vsaka ekipa ima štiri osnovne razrede (napadalec, težka orožja, oficir in ostrostrelec), med igro pa zbirate posebne točke (Battle Points), ki jih lahko uporabite za nakup vozil, posebnih enot in pa junakov, ki jih je preko dvajset! Umetna pamet ima svoje hibe in je ni mogoče nadzirati, zato boste včasih ob kakšnem napadu dobili živčni zlom, obramba pa je lažja, a ne bistveno.

Star Wars: Battlefront II: takedown
Tiholazniško odkrižanje sovraga prepreči naval njegovih pajdašev.
Star Wars: Battlefront II: pilotiranje
Precejšen del igre boste preživeli za krmilom vesoljskih plovil.
Star Wars: Battlefront II: boj za nadzorno točko
Boji za nadzorne točke znajo biti srditi, če se v nje vmešajo junaki.

Tekom igranja boste lahko igrali na številnih znanih (in raznolikih) lokacijah iz sveta Vojne zvezd, kot so Naboo, Bespin, Endor, Tatooine in še bi lahko naštevali. Planetov je preko dvajset, bitke pa se ne odvijajo zgolj na njihovih površjih, temveč tudi v (brez)zračnem prostoru nad njimi. Podili se boste po obširnih puščavah, zasneženih planjavah, gostih gozdovih, skrivnostnih rovih, razkošnih palačah, mogočnih gradovih, industrijskih zgradbah, notranjosti vesoljskih plovil, itd. Nadzor plovil (in ostalih vozil) je intuitiven, s prikazom tarč pa se boste težko izgubili. Velikost nekaterih map v Star Wars Battlefront II (2017) je občudovanja vredna, določene kampanjske pa omogočajo tudi nelinearen pristop in vsebujejo skrivnosti, ki pa so žal zgolj kozmetični dodatek. Negativna kritika leti na omejevanje svobode, saj vas igra ne pusti iz vnaprej določenega igralnega območja, in vam da zgolj 10 sekund, da se vrnete.

Nabor orožij v igri je obsežen in je v nekaterih igralnih načinih odvisen od razreda, ki ga igrate, v njem pa prevladujejo energijske pištolice in mitraljezi, potem je tukaj kup težjih orožij, med katerimi izstopajo minigun, granatomet in pa seveda raketomet. Za delovanje kateregakoli energijskega orožja ne potrebujete pobirati streliva, temveč zgolj počakati, da se ohladi. Orožje preneha streljati, ko rdeč indikator pregretosti doseže konec, potem pa se na njem pojavita širše modro območje in ožje rumeno območje. Če ponovno nalaganje sprožite v modrem območju, lahko začnete streljati takoj, če pa zadenete rumeno območje, pa boste lahko za okrog 10 sekund streljali, brez da bi se orožje segrevalo (active reload). V kolikor katerokoli izmed teh območij zgrešite, se boste opekli in boste dobili nekajsekundno kazen. Svetlobni meči, ki jih vihtijo nekateri junaki, delujejo podobno, ampak tukaj preko atributa vzdržljivosti. Tako mahanje, kot tudi sekanje porabita nekaj vzdržljivosti, in ko se junak dovolj upeha, mora počivati. Na podoben način kot streljanje deluje tudi zdravljenje, saj se morate za nekaj časa zgolj umakniti in vaše življenje se regenerira.

Star Wars: Battlefront II: izbor orožja
Ob izboru orožja vam igra grafično prikaže lastnosti.
Star Wars: Battlefront II: prvoosebni zoom
V prvoosebnem pogledu lahko uporabite večje približanje.
Star Wars: Battlefront II: nadzor vozil
Nadzor vozil je intuitiven in zabaven.
Star Wars: Battlefront II: active reload
Active reload je v kombinaciji s ščitom zlata vreden.
Star Wars: Battlefront II: svetlobni meč
Med funkcijami svetlobnega meča je tudi odbijanje izstrelkov.

A pokalice/meči so zgolj en del arzenala v Star Wars Battlefront II (2017), ogromen del so še sposobnosti. Slednje vam na primer omogočajo uporabo ščita, postavitev strojnice, zdravljenje vas in okolice, uporabo Sile, letenje, itd. Vaš izbran razred vedno začne z določenim naborom sposobnosti, ki ga pa lahko spremenite (Ability Cards) ali nadgradite (Star Cards) s pomočjo posebnih kartic. Sposobnosti lahko uporabite enkrat ali uporabljate omejeno časovno obdobje, potem pa morate počakati, da se spet regenerirajo, čas slednjega pa je odvisen od nastavitev posameznega igralnega načina. S pametno uporabo lahko zmanjšate zamike zaradi ohlajanja orožij, in celo ubijete kakšnega junaka, a to vsekakor ni enostavno, saj zna biti umetna pamet kar pasja. Tak sistem je v rabi tudi v kampanji, le da se tam kartice sproti odklepajo.

Star Wars: Battlefront II: moč sile
Moč sile na hitro opravi z nižjimi razredi.
Star Wars: Battlefront II: star cards
Pred začetkom vsake igre lahko s pomočjo kartic nadgradite sposobnosti.
Star Wars: Battlefront II: raketomet
Sposobnost raketometa je učinkovita proti vozilom in močnejšim sovragom.
Star Wars: Battlefront II: raketni nahrbtnik
Letenje z raketnim nahrbtnikom je bil eden izmed mojih najljubših načinov premikanja.

Grafična podoba in zvok

Star Wars Battlefront II (2017) teče na tretji generaciji hišnega pogona imenovanega Frostbite, ki je luč sveta uzrl v Battlefield 4. Zaradi velikega števila poligonov, izjemno kakovostnih tekstur, odličnega senčenja in osvetljevanja je igra videti naravnost sapojemajoča. Mape kar kipijo od podrobnosti, še bolj žive pa jih naredijo učinki dima in animacije okolice, kot so npr. gibajoči se listi, ki jih prenaša veter, ali dim. Občudovanja vredno je tudi, da kljub takšnem videzu igra teče z velikim številom sličic na sekundo, povsem brez kolcanja. Omeniti je treba sicer, da pred prvim zagonom kampanje igra predpomni senčilnike, za kar je pri meni porabila kar 15 minut, so pa bila druga nalaganja izjemno hitra. Druga grafična poslastica so obširne (predizrisane) vmesne sekvence, kjer liki s pomočjo zajemanja gibov (Motion capture), dobrih postavitev kamere in seveda tudi talenta ustvarijo pravo filmsko vzdušje. Tukaj je število sličic zaklenjeno na precej nižjo vrednost, kar bodo nekateri igralci začutili kot zatikanje.

Star Wars: Battlefront II: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so izdelane s pogonom in so videti neverjetno dobro.
Star Wars: Battlefront II: noč in vreme
Poleg svetlih map, pozna igra tudi noč in vremenske učinke.
Star Wars: Battlefront II: silovita eksplozija
Eksplozije so prava paša za oči.

Tudi zvočna podlaga je dobra. Ne le kar se tiče glasov, temveč tudi orkestralne glasbe, ki jo bodo prepoznali vsi ljubitelji filmov.

Zaključek in ocena

Star Wars Battlefront II (2017) ponuja relativno kratko kampanjo (7 ur), a se odkupi z izjemno grafično podobo, zanimivo zgodbo in zelo dobro glasbeno podlago. Drugi del enoigralstva so načini po meri, katere dolžina je spoštovanja vredna (preko 20 ur), a manjka nadzor botov, zato igralna izkušnja peša. Všeč so mi bili pestri razredi in ogromne (ter predvsem raznolike) stopnje, precej manj pa omejevanje svobode na igralne cone. Ob nakupu bodite pozorni, da obstajata dve različici, dražja (Celebration Edition) pa prinaša zgolj vizualni kič.

Hvalim

 • izjemna grafična podoba
 • pestri razredi
 • veliko akcije
 • glasbena podlaga
 • zgodba
 • ogromne stopnje
 • dolžina

Grajam

 • umetna pamet izven kampanje peša
 • omejevanje igralnega območja
 • ni indikatorja za shranjevanje
 • butast način zagona na drugih platformah preko EA Appa

Tipkovne bližnjice

G
uporabi
Q, E ali F
uporabi eno izmed sposobnosti
V
udarec od blizu
desni klik
približaj pogled
C
preklop kamere (držite za prvoosebni pogled)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
64-bit Windows 7 SP1/Windows 8.1/Windows 10
Procesor
AMD FX 6350 ali Intel Core i5 6600K
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7850 2GB ali NVIDIA GeForce GTX 660 2GB
Pomnilnik RAM
8 GB
Prostor na disku
60 GB

Minimalne

Operacijski sistem
64-bit Windows 10 ali novejši
Procesor
AMD FX 8350 ali Intel Core i7 6700
Grafična kartica
AMD Radeon RX 480 4GB ali NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB
Pomnilnik RAM
16 GB
Prostor na disku
60 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: