Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast

Razvijalska hiša Raven Software je dandanes znana po svojem podpornem delu na seriji Call of Duty znotraj matičnega Activisiona, njihova zadnja samostojna igra pa je bila vesoljska prvoosebna streljačina Singularity, ki je bila izdana skoraj pred desetletjem. Zgodnja leta podjetja so izgledala povsem drugače, saj so nizali en uspeh za drugim: naj omenim najbolj znane serije Hexen, Heretic in Soldier of Fortune. Leta 2002 so izdali nadaljevanje Star Wars: Dark Forces II imenovano Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast. Igra je bila izjemno dobro sprejeta na vseh sistemih, na katerih je izšla, moja naloga pa je, da ocenim, kako dobro se je postarala (šteje namreč že 15 let!).

Zgodba in igranje

Zgodba se odvija 12 let po slavni bitki na Yavinu, v kateri so uporniki uničili prvo Zvezdo smrti (Death Star) in približno osem let po dogodkih v filmu Star Wars: Return of the Jedi. Spremljamo nekdanjega Jedija imenovanega Kyle Katarn, ki kot najemnik dela za Novo republiko skupaj s tihotapko imenovano Jan Ors. Igra se začne, ko Katarn in Ors dobita nalogo, da raziščeta opuščeno Imperialno postojanko na planetu Kejim. Ob prihodu ugotovita, da postojanka še zdaleč ni zapuščena, saj na njej mrgoli Imperialnih vojakov. Po prodoru v osrčje baze odkrijeta raziskovalni center, v katerem raziskujejo kristale, podobne tistim, ki se uporabljajo v svetlobnih mečih. Sledenje izvoru kristalov dvojico privede na kolonijo planeta Artus Prime, kjer naletita na izjemno trd oreh: temnega Jedija imenovanega Desann. Zgodba se tu precej zakomplicira, zato bi bilo škoda, če bi jo razkril, je pa zelo zanimiva in ohranja svežino vse do konca.

Samo igranje je izjemno raznoliko in polno izzivov, močno pestre pa so tudi lokacije. Poleg mrcvarjenja nasprotnikov vseh vrst, boste morali premagovati spretnostne preizkušnje, nadzirati vozila in strojnice, reševati uganke, ščititi sotrpine, se skrivati, in še in še. Ogromne stopnje se odvijajo v notranjosti futurističnih oporišč, na krovu vesoljskega plovila, na mestnih ulicah, v tempeljskih razvalinah, močvirju in še bi lahko naštevali. Kar nekaj nadaljevanj (rešetke, prehodi, vrata) je izjemno tečno skritih in sem blodil naokoli po več minut, preden sem končno pogledal na pravo mesto. Kar malo težko je verjeti, da je razvijalcem v tako kratko igro uspelo stlačiti toliko raznolikosti, in poleg tega vse skupaj povezati v smiselno celoto.

Prvi del igre boste večinoma igrali kot prvoosebno streljačino z občudovanja vredno količino energijskih krepel, od katerih ima vsako dva načina delovanja. Osnovno oborožitev predstavljata pištola in puška Blaster, bolj od blizu pa lahko bijete z električno palico. Uvod v močnejši arzenal predstavljajo samostrel Wookie Bowcaster, težka strojnica Imperial Repeater, katere sekundarni strel je uporaben za čiščenje skupin, in Golan Arms FC-1 flechette, ki se obnaša identično kot Flak Cannon iz Unreal Tournamenta (kdo je bil prej, mi ni uspelo ugotoviti). Najnevarnejši strelni orožji sta ostrostrelska puška Disruptor, katere sekundarni strel lahko z držanjem tipke napolnite, in raketomet PLX-2M. Posebno orožje je elektromagnetska puška DEMP 2, ki pa je uporabna zgolj proti robotskim nasprotnikom. Arzenal dopolnjujejo še termične granate, mine, detonacijski paketi, prenosne strojnice in mini streljajoči robotki.

Sliši se precej, a se sploh še nismo dotaknili najpomembnejšega dela igre: uporabe svetlobnega meča v kombinaciji s Silo. Kyle Katarn se namreč v želji po boljšemu kljubovanju Imperiju odloči, da bo se spet spoznal s Silo. Ker vsaka šola traja nekaj časa, boste nove sposobnosti odklepali sproti. Tekom igranja boste tako pridobili tri različne načine bojevanja s svetlobnim mečem (preklop s tipko L), vsak izmed njih je uporaben za določene vrste bojev. Modri način poveča hitrost napadanja in obrambe, a so udarci šibki, rdeči način pa je počasen, a brez izjeme smrtonosen. Rumeni način je nekje vmes med obema in ga je priporočljivo uporabljati, dokler se ne dovolj privadite na meč. Ne glede na uporabljen način ima Katarn sposobnost odbijati večino energijskih projektilov nazaj v strelca ali proti skupini nasprotnikov.

Napadov, ki uporabljajo silo je šest, vsak izmed njih porabi določeno količino energije (slednja se samodejno regenerira) in ima tri stopnje, ki se samodejno odklenejo.

Potisk
Potisne nasprotnika ali skupino nasprotnikov stran od Jedija. S tem napadom lahko preusmerite tudi izstrelke in granate, na višjih stopnjah pa celo ubijete nasprotnike. Ta moč je uporabna tudi za pritiskanje določenih gumbov, ki jih ne morete fizično doseči.
Povlek
Povleče nasprotnika ali skupino nasprotnikov proti Jediju, lahko pa tudi k sebi povlečete predmete na tleh ali premaknete vzvod. Na višjih stopnjah lahko nasprotnikom iz rok iztrgate orožje in jih napravite začasno neškodljive.
Met meča
Na račun porabe energije lahko vržete meč in napadete malo bolj oddaljene nasprotnike. Ker ste med metom ranljivi, naj bodo meti kratki.
Slepilo
Zmede nasprotnika, da začasno prestopi na vašo stran in vam npr. odpre vrata. Močnejši nasprotniki so imuni na to moč.
Dvig
Dvigne nasprotnika ter ga imobilizira, v višjih stopnjah pa ga poleg tega začne daviti.
Strele
Sproži električni napad proti nasprotniku ali skupini nasprotnikov.

Poleg šestih napadalnih moči, so tukaj še tri podporne: hitrost (upočasni dogajanje okrog vas), skok (poveča višino skoka) in zdravljenje (pozdravi Jedija). Z dobrim kombiniranjem Sile in svetlobnega meča, vam bodo boji v užitek, a naj vas ne zanese preveč: ta kombinacija ni vsemogočna!

Nabor nasprotnikov je enako impresiven kot vaš arzenal. Ogromno skupino predstavljajo Stormtrooperji v tisoč in eni variaciji (klasični, delavci, piloti, vojaki s težkim orožjem, oklepljenci, itd.) ter njihovi poveljniki. So nevarni, kadar so v skupinah, a je hkrati to tudi njihova šibkost, če uporabite primerno orožje. Druga velika skupina so nečloveški Weequayi (samostrel, Blaster), Rodiani (Disruptor, Blaster) in Grani (eksplozivi), vsi izjemno nevarni in nadležni. Rodiani nad vas prežijo iz daljave in na vas streljajo takoj, ko vidijo delček vašega telesa, Grani pa so skoraj preveč radodarni z eksplozivi. Tretja skupina so nasprotniki s svetlobnim mečem in Silo: Reborn in Shadow Trooperji – slednji so celo nevidni! Nad vas se spravijo sami ali pa v zelo majhnih skupinah in poskrbijo za napete boje s svetlobnim mečem polno akrobatskih akcij. Zadnjo skupino predstavljajo robotski nasprotniki in strojnice. Najbolj nevarni izmed slednjih je gotovo premični AT-ST, ki vas lahko napade z energijskimi izstrelki, raketami ali pa vas enostavno pohodi :).

Umetna pamet je izjemno trdovratna in premetena. Nasprotniki ne stojijo pri miru, ampak se neprestano premikajo, da vam otežijo merjenje, če je le možno počepnejo za ovire in vas pokajo iz zaklona, pohvalno pa je tudi to, da vas poskušajo obkoliti z uporabo stranpoti. Kadar so razoroženi začnejo paničariti in bežati, a le, dokler ne poberejo novega krepela iz tal. Nasprotniki s svetlobnim mečem odbijajo vaše napade in se branijo pred Silo, ter znajo biti izjemno nevarni, tudi ko so na tleh. Vsake toliko vas bo igra soočila tudi s šefi, ki so trdovratnejši, za pobitje nekaterih izmed njih, pa boste morali napeti možgane. Nasprotnikovi NPC-ji pa niso edini, ki so aktivno prisotni v igri, ampak se v boje vključujejo še vaši zavezniki. Slednji znajo biti zelo koristni, občasno pa jim boste morali uslugo vrniti in jih zaščititi na poti do cilja.

Grafična podoba in zvok

Jedi Knights 2: Jedi Outcast je bil izgrajen na močno spremenjenemu ID-jevem pogonu id Tech 3, ki je luč sveta ugledal v Quake III Arena leta 1999. Najbolj očitna razlika med Q3A in Outcastom je gotovo v številu poligonov, saj okolica in modeli izgledata precej manj koničasto in veliko bolj naravno. Čeprav teksture niso izjemno ostre, jim je vseeno uspelo ustvariti zelo všečen videz na račun same postavitve v okolju. Bolj človeške so tudi animacije teles in poškodbeni model, ki je bil prenesen iz serije Soldier of Fortune. Uporaba svetlobnega meča tako poskrbi za frčanje delov teles, ki pa ni tako brutalno kot v SoF. Igra vsebuje kupe skriptiranih animacij smrti/uničenj, ki močno popestrijo igro. Npr. vojaki ob smrti omahnejo v globino, ob silnem zamahu jih zavrti pred padcem, AT-ST se zloži, itd. Kar nekaj dela je bilo posvečeno tudi fizikalnemu pogonu: odbijanje izstrelkov od površin in meča je izjemno všečno, enako velja za razbijanje steklenih površin z izstrelki! Ahilova peta pogona je gotovo svetlost, ki ne deluje dobro na novejših sistemih (več v »igranje na modernejših sistemih«). Nekaj težav sem imel tudi z višjimi ločljivostmi, ki so ubile število sličic na sekundo, zato sem igral na 1280x1024.

Predstavitveni del igre je opravljen skoraj brezhibno. Za povezovanje zgodbe skrbijo tako predizrisane sekvence kot tudi sekvence napravljene s pogonom samim. Igranje je pospremljeno z glasbeno podlago, ki bo dobro znana gledalcem filmov Star Wars. Nasprotniki in tovariši ne zgolj stokajo ob udarcih, ampak vas izzivajo in zaničujejo. Govorci so delo opravili dobro, motijo pa skope animacije obrazov, ki poskrbijo za določene hecne momente.

Hrošči

Zaključek

Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast je izjemno raznolika prvoosebna streljačina dolga okrog 12 ur, v kateri se boste lahko proti nasprotnikom borili tako z impresivnim arzenalom orožij poznanih iz filmov kot tudi svetlobnim mečem in Silo. Poleg raznolikih lokacij in pestrega spektra nasprotnikov, k dobremu vzdušju prispeva tudi filmska glasbena podlaga, vse skupaj pa je povezano z vmesnimi sekvencami in seveda všečno zgodbo. Kljub starosti je videz igre dober, dodaten plus pa so ogromne stopnje. Žal v igri kar mrgoli nepravičnih situacij, ki bodo poskrbele za marsikatero škrtanje z zobmi, preveč dobro so skrita tudi nekatera nadaljevanj.

Tipkovne bližnjice

E
uporabi
F1-F7
neposredno uporabi silo
F
uporabi predizbrano silo
L
spremeni način mečevanja
P
preklopi v tretjeosebni pogled
B
uporabi zdravilni paket
F12
hitro shrani

Kode

Pritisnite tipko ~, da odprete konzolo in vnesite helpusobi 1, da odklenete kode. Nato uporabite eno izmed naslednjih kod:

give weapons
Vsa orožja
setforceall 3
Nastavi jakost Sil na stopnjo 3
give all
Da vsa orožja in napolni zdravje ter ščit
god
Neranljivost
npc kill all
Ubije vse NPC-je
noclip
Lebdenje v zraku in prehod skozi stene

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95 OSR2/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium II ali Athlon 350 MHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik združljiv z OpenGL in z vsaj 16 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64 MB (128 MB RAM za Windows 2000 in XP)
Prostor na disku
665 MB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
12 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra ima težave s svetlostjo na modernejših grafičnih karticah. Kljub premikanju drsnika za svetlost se slednja namreč ne spreminja in igra ostaja temna. Da rešite to težavo:

 • ali zaženite igro v združljivostnem načinu Windows XP3
 • ali odprite nastavitveno datoteko .cfg v mapi igre in najdite ter spremenite naslednji vrstici:
  r_overBrightBits 0
  in
  r_ignorehwgamma 1

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na:

Pojdi na:

Ocena

 • + velika raznolikost
 • + bogat arzenal
 • + skrivnosti in stranpoti
 • + odlično vzdušje
 • + glasbena podlaga
 • + zgodba
 • + precej všečen videz
 • + ogromne stopnje
 • - nepravične situacije
 • - predobro skrita nadaljevanja

Posnetki zaslona

Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: vmesne sekvence
Del zgodbe se podaja preko s pogonom ustvarjenih vmesnih sekvenc.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: miselni izzivi
Igra vsebuje številne miselne izzive, ki pa niso pretirano težki.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: inventar
Inventar vsebuje številne podrobnosti o Silah, predmetih, orožjih ter misiji.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: strojnica
Če vam uspe strojnico prevzeti nepoškodovano, lahko z njo naredite masaker.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: elektromagnetni udar
Robotov se najlažje lotite s pomočjo elektromagnetnega orožja.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: teatralna smrt
NPC-ji s teatralnimi smrtmi popestrijo igralno izkušnjo.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: ujetnik
Nekatere NPC-je morate ščititi na poti do cilja, na primer tega ujetnika.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: spretnostna preizkušnja
Spretnostne preizkušnje, kot je npr. ta mreža laserjev, od vas zahtevajo dober timing in zbranost.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: nevarni nebotičniki
Ogromne mape skrivajo veliko sovražnikov.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: uporaba Sile
S pomočjo Sile lahko premikate določene predmete.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: skrivnost
Skrivnosti je v igri na tone.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: odboj izstrelkov
Katarn je sposoben odbijati izstrelke s svojim svetlobnim mečem.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: akrobacija
Mečevalna akrobacija.
Jedi Knight 2 - Jedi Outcast: razbito steklo
Steklo se ob uničenju spektakularno razsuje.