Serious Sam HD: The First in The Second Encounter

Hrvaški razvojni studio Croteam se je svetu igričarjev na PC-jih prvič predstavil s serijo Serious Sam. Prva igra o Samu »Serious« Stoneu je bila razdeljena na dva dela: The First Encounter je izšel leta 2001, leto kasneje pa smo uzrli The Second Encounter. Igri sta bili zgrajeni na hišnem pogonu imenovanem Serious Engine, ki je bil za neodvisniški studio spoštovanja vreden. Več let kasneje smo uzrli vizualni predelavi TFE in TSE na pogonu Serious Engine 3, ki so ju preimenovali tako, da so v ime vrinili HD. Izvirnika sem že večkrat preigral, sedaj pa je nastopil čas, da svoje strelske sposobnosti preizkusim tudi v predelavah.

Zgodba in igranje

Zgodba se začne na Zemlji, v času, ko so zemljo tlačili še antični Egipčani. Resnega Samota v to časovno obdobje pošljejo s pomočjo skrivnostnega artefakta, ki ga je zapustila napredna, a že izumrla rasa imenovana Sirijci. Njegova naloga je, da prekriža načrte nezemeljskemu zlobnežu imenovanem Chaad Sheen oz. Mental, ter tako prepreči propad človeške civilizacije v sedanjosti. Iz Egipta se v TSE preselite najprej v Srednjo Ameriko, nato obiščete Perzijo in se na koncu še pomudite v srednjeveški Poljski. Več podrobnosti o dogajanju boste našli v priročnem računalniku imenovanem Netricsa, ki vam poleg zgodbe podaja tudi namige, informacije o sovražnikih, orožjih in še kaj.

Mental nad vas pošilja na tisoče in tisoče raznolikih sovražnikov, ki so sicer relativno butasti, a je njihova številčnost oziroma velikost tista, ki jih naredi izjemno nevarne. Nadlegovali vas bodo brezglavi od mrtvih obujeni borci, od katerih so gotovo najnevarnejše kamikaze, ki se v vas zapodijo z dvema bombama v rokah. Borili se boste proti okostnjakom, ki vas od blizu opraskajo z dolgimi kremplji, od daleč pa v vas mečejo krogle na verigi. Kot matador se boste počutili ob napadih pobesnelih Sirijskih bikov, iz zraka vas bodo ogrožale leteče harpije, z laserskimi izstrelki ali raketami pa se bodo nad vas spravile biomehanske pošasti. Ni še konec, z zasledovalnimi izstrelki vam bodo parali živce reptiloidi, ne smemo pa pozabiti tudi na škorpijone z brzostrelkami in bitja, ki v celoti sestojijo iz lave, da o gigantskih šefih sploh ne govorimo. TSE prinese še dodatne pošasti, od katerih sta gotovo najnevarnejša top in kuščarski demon.

Proti takemu obsežnemu naboru nasprotnikov vam izmikanje ne bo zadostovalo, ampak boste potrebovali še obsežen arzenal in igra tu ne razočara. V TFE je voljo je osem resnih orožij, v TSE pa še štiri dodatna, ki bodo dodobra podkurila sovragom. Lahka in dvojna šibrenica, brzostrelka Thompson in Minigun, ognjemet, raketo- in granatomet, laserska in ostrostrelska puška ter jedrski top, da prav ste prebrali: jedrski top! :)

Orožja so presenetljivo uravnotežena in prav vsa uporabna, kar je v streljačinah kar redkost. S pravim izborom njih, boste nasprotnike dobesedno kosili, napačna izbira pa zna pomeniti vašo bridko smrt. Pestro paleto orožij malo pokvari dejstvo, da sta na eno numerično tipko vezani do dve orožji, kar zna v kritičnih trenutkih poskrbeti za kar nekaj uničenih živcev. Vsekakor si prilagodite tipke, preden začnete z igro. Vsa orožja niso vsemogočna: ko vas enkrat obkroži horda sovragov, vas bo rešil le še top, v TSE pa morda kateri izmed štirih priboljškov: neranljivost, hitrost, početverjena škoda ali resna bomba, ki počisti širno okolico vseh nasprotnikov.

Boji potekajo bodisi v orjaških zunanjih arenah ali pa v notranjih hodnikih. Vsaka izmed teh skrajnosti zahteva drugačen pristop in izbor orožij. Za nadaljevanje je treba bodisi pretakniti kakšno stikalo ali pobiti določeno število sovražnikov, mape v TSE pa so precej kompleksnejše in zahtevajo tudi nekaj miselnega naprezanja. Ne glede na to kje igrate pa je treba biti pozoren na nahrbtnike z municijo, življenjske pakete in ščite. V arenah, kjer nad vas prihajajo valovi sovražnikov, se priboljški regenerirajo, zato se poskusite taktično postaviti.

Radovedneži bodo še posebej nagrajeni, saj v igri dobesedno mrgoli skrivnosti. S pozornim igranjem boste našli marsikateri priboljšek, a pozor, včasih se vam bo igra za vaše vohunjenje poskušala tudi maščevati, zato si redno shranjujte. Shranjevanje je priporočljivo tudi zaradi številnih pasti, zaradi katerih boste kaj hitro ostali brez glave :).

Grafična podoba in zvok

Resni pogon tretje generacije poskrbi za vizualno poslastico, pri tem pa teče odlično tudi na relativno počasnih računalnikih. Glede na izvirnika oba novinca krasijo precej podrobnejše teksture (a ne povsem vse!) in podrobnejši modeli, za več razredov boljše osvetljevanje in sence, všečna voda ter boljši vremenski učinki. Moteča sta edinole Bloom in nizek FOV, ki pa ju lahko spremenite v meniju poleg nebroja ostalih možnosti. Za tiste, ki nočejo šariti po nastavitvah pa ima igra vgrajeno samodejno zaznavanje zmogljivosti vašega računala.

S pogonom so narejene tudi nekatere sekvence, a za večino bi bilo isto, če jih sploh ne bi bilo, saj ne prinašajo nič k zgodbi. Pogosto se celo zgodi, da se začne odvijati sekvenca, dogajanje pa se ne postavi v premor in kaj hitro boste pokazali podkve.

Zvočni del igre je izjemno pomemben. Ne le ušesu prijazna glasbena podlaga, ki se je kar ne moreš naveličati in pikre Samotove pripombe, temveč tudi oglašanje sovražnikov. Zvoki, ki jih oddajajo ob tem ko vas prvič zaznajo, ko jih zadanete ali ko poginejo, so izjemno koristni, saj lahko z njimi namreč zelo natančno določite ali se lahko brezskrbno lotite naslednjega sovražnika ali je treba še trenutnega napolniti s svincem. Tisti, ki boste znali poslušati, boste igro premagovali precej lažje kot tisti, ki se boste zanašali samo na vid!

Hrošči

Zaključek

Serious Sam HD: The First Encounter in The Second Encounter sta zabavni in všečni streljačini, ki vas bosta za enkran prikovali za približno dvajset ur. Pri Croteamu so do potankosti izpilili orožja, izpopolnili mape ter uravnotežili igro, kakšna izboljšava bi pa še bila mogoča glede umetne pameti. Sama cena HD različic morda ni najboljša za tiste, ki že imajo izvirnika, se pa ju da na razprodajah dobiti za drobiž.

Tipkovne bližnjice

Q
preklopi na prejšnje orožje
F6
hitro shrani
F9
hitro naloži

Sistemske zahteve

Operacijski sistem
Windows XP SP1
Procesor
Intel Pentium 4 3+ Ghz ali AMD Athlon64 3500+
Grafična kartica
nVidia GeForce 7600, ATI Radeon X1600
Pomnilnik RAM
1 GB za Windows XP, 2 GB za Windows Visto
Prostor na disku
1.1 GB TFE + 2.2 GB za TSE

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

  • + odličen videz
  • + koristna zvočna podlaga
  • + uporabna orožja
  • + skrivnosti
  • + raznolike mape
  • + nora akcija
  • + humor
  • + samodejno shranjevanje
  • - pomanjkljiva umetna pamet

Posnetki zaslona

Serious Sam HD: motorka
Z motorko lahko spektakularno razčesnete določene nasprotnike.
Serious Sam HD: horda harpij
Proti hordam je zelo učinkoviti Minigun.
Serious Sam HD: okostnjaki
Okostnjaki Kleer so eni izmed najbolj nadležnih nasprotnikov v igri.
Serious Sam HD: serious damage
Serious Damage vam bo pomagal hitreje počistiti sovražnike.
Serious Sam HD: serious bomb
Bombe lahko nosite le tri, a je njihova učinkovitost pošastna.
Serious Sam HD: izmikanje.
S spretnim izmikanjem lahko vzdržite precej dlje časa.
Serious Sam HD: všečna mapa
Mape so res všečne na pogled.
Serious Sam HD: past
V TSE je pasti kar nekaj.
Serious Sam HD: skrivnost
Skrivnostni mikroskopski nasprotnik :).