Ocena igre Quake

ID Software je razvijalska hiša, ki je proizvedla številne meni ljube igre: serijo Commander Keen in legendarne 3D streljačine Wolfenstein 3D, Doom in Quake - o slednji bo v tem opisu tudi govora. Skupnost je poleg dobrega eno- in večigralstva z navdušenjem pograbila tudi izvorno kodo njihovih pogonov, ki so jo ponavadi obelodanili nekaj let po izidu igre. Tako smo videli brezštevilne predelave za različne operacijske sisteme, ki so v igre dodale čeljust-spuščajoče vizualne podrobnosti.

Žal se časi spreminjajo in pri ID Software so očitno popolnoma izgubili kompas. Njihovi izdelki so postali srednja žalost, podporo Linuxu so opustili, poleg tega pa so začeli stare legende prodajati po precej zasoljenih cenah. Serija klasičnih iger Doom na Steamu stane 15 €, Quake 1 (brez razširitev) pa je cenjen na kar 10 € in to 20 let po izidu! Smešna cena, še posebej, ker ena izmed najboljših iger vseh časov, Half-Life s stotinami brezplačnih modifikacij, stane pičlih 7 €. Namen tega opisa je ugotoviti ali si igra zasluži tako visoko ceno ali ne.

Igranje in zgodba

Igrate vojaka imenovanega Ranger, ki se zoperstavi napadalcem iz druge dimenzije imenovanim Quake. Igranje je razdeljeno na več epizod, ki so sestavljene iz več povezanih stopenj. Na koncu vsake epizode poberete runo, ob vseh štirih zbranih runah pa se boste lahko pomerili z glavnim šefetom in tako zaustavili napadalce. Ker je zgodba podana le preko težko berljivega besedila na koncu vsake epizode in preko priloženega priročnika, lahko z gotovostjo rečemo, da je praktično nična :).

Bistvo igre je neprestana streljaška akcija. Po srednjeveško obarvanih stopnjah se podite s kopico orožij, pokate raznolike nasprotnike, pobirate ključe in/ali kartice ter se poskušate prebiti do konca stopnje. Vsako epizodo začnete le s preprosto šibrenico in orožju primerni so tudi nasprotniki, tekom igranja pa počasi pobirate dodatna orožja kot npr. dvocevko, orožje za streljanje žebljev, granatomet, raketomet in celo posebno orožje, ki izstreljuje električni naboj (pozor: nikar ga ne sprožite ga v vodi!). Nabojev za orožja je v igri dosti, če pa slučajno ostanete brez pa se lahko nasprotnikov lotite tudi s sekiro :).

Večina sovražnikov je hodečih po tleh, nekaj pa jih tudi zna leteti in vas obstreljujejo iz zraka. Poleg udrihanja po vas z orožji ali kar lastnimi šapami, vas bodo nasprotniki poskušali stresti, razstreliti ali pa vas bodo obmetavali z gnijočim mesom O_o. Vsak izmed sovražnikov ima neko posebnost, ki zahteva drugačen pristop do njegove ugonobitve. Nasprotniki, katerih glavni napad predstavlja neposredni boj, so zelo hitri in izjemno agresivni, zato jih je praktično nemogoče ubiti z granatami ali raketami, spet drugi so odporni na določene vrste orožja, itd. Umetna pamet ni neki višek, saj se pogosto zatika, je pa res, da se zverine koljejo tudi med sabo, zato jih razdražite, nato pa zbežite :).

Na poti k zmagi vam niso napoti le premikajoči se nasprotniki, temveč tudi kupi pasti in ovir. Jasno je, da vas bo izlet v lavo scvrl in da vas bo plavanje po s strupi nasičeni vodi dodobra razžrlo, a tudi običajna voda ni od muh, saj se lahko izgubite v podvodnih tunelih in takrat boste hitro utonili kot kamen. Tudi kopenske poti znajo skrivati raznorazne skrivne plošče, ki aktivirajo streljajoče pasti ali pa vas na kak drug način pahnejo v smrt. Previdnost zato ni odveč.

Velik poudarek igre je na premikanju. Večini napadov in pastem se da izogniti, če odskočite ob primernem času, poleg tega pa se nekatera stikala aktivirajo le za določen čas, zato je potrebno kdaj tudi pohiteti. Igra ponuja tudi dve posebni tehniki premikanja imenovani Strafe jump in Rocket/grenade jump. Pri prvi tehniki skačete in se hkrati odmikate levo desno ter premikate miško (oglejte si kak video), omogoča pa vam hitrejše gibanje po stopnjah in celo dostop do predelov, ki bi bili ob običajnem premikanju nedostopni. Drugo tehniko je težje izvesti, brez da bi se resno poškodovali, saj skočite na granato oz. izstrelite raketo in hkrati skočite. Prednost rocket/grenade jumpa je, da vam poleg vodoravnega pospeška omogoča tudi navpičen skok, s pomočjo katerega lahko preskočite ogromen del stopnje.

Poleg očitno vidnih skrivnosti (o tem, ali so to res skrivnosti, bi lahko debatirali) pa obstajajo tudi take, ki jih najdejo samo tisti, ki uživajo v raziskovanju. Občasno je potrebno aktivirati kako zaporedje stikal, kam odplavati (vodnih stopenj je kar nekaj) ali pa ustreliti v določeno skrivno stikalo. Skritih predelov je v igri na tone in se jih brez izjeme splača najti, saj pogosto vsebujejo zdravstvene pakete, orožja in tudi posebne priboljške, ki vam dajo neko posebno sposobnost (početverjen napad, nevidnost, neranljivost). Včasih jih boste odkrili tudi po naključju, ko ne boste našli izhoda iz stopnje: ti so namreč pogosto neočitni.

Grafična podoba in zvok

Igra je stara, zato pričakujte pikslasto grafiko, ki pa je presenetljivo dobra. Še posebej bi pohvalil osvetljevanje, ki je za tako staro igro osupljivo. Splošen videz je precej temačen, kar v kombinaciji z odštekanimi pošastmi in srednjeveškim izgledom daje igri posebno srhljivo vzdušje. K temu pripomore tudi glasbena podlaga skupine Nine Inch Nails, ki vam bo dvignila kocine ... če jo boste seveda spiratizirali in ročno namestili. Različica igre na Steamu namreč ne vsebuje glasbene podlage, kar je šlamparija brez primere!

Odprti kodi se lahko igra zahvali za predelave in pakete tekstur, ki jo močno olepšajo. Več o tem v odseku delovanje na modernejših sistemih.

Zaključek

Quake je 3D streljačina z dobro zasnovo stopenj, kupom skrivnosti in agresivnimi sovražniki, a jo pesti kratkost (igra je na normalni težavnosti dolga komaj 4 ure), odsotnost glasbene podlage in previsoka cena. Kupite le, če vas muči nostalgija (pa še to v času akcij).

Hitre tipke

F2
ročno shrani igro
F3
ročno naloži igro
F9
hitro shrani igro
F10
hitro naloži igro

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95
Procesor
Pentium 75 MHz
Grafična kartica
z VGA združljiva
Pomnilnik RAM
16 MB (priporočeno 24 MB)
Prostor na disku
80 MB

Quake Epsilon Build - Medium

Operacijski sistem
Windows XP/7/8/Linux
Procesor
dvojedrni procesor
Grafična kartica
nVidia Geforce 7800 ali ATI Radeon X1800XT
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
2 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igro lahko močno izboljšate s pomočjo paketa Quake Epsilon Build (poglejte med povezave):

  1. prejmite paket in ga razširite
  2. v mapo ID1 kopirajte datoteki PAK0.PAK in PAK1.PAK. Najdete ju v mapi \steamapps\common\quake\id1\
  3. zaženite paketno datoteko quake.bat, ki vas bo ob prvem zagonu povprašala za nastavitvami kakovosti
  4. priporočam, da izberete srednjo kakovost in šele nato višje nastavitve (zaženite epsilon - change graphics quality.bat za spremembo kakovosti)

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: