Ocena igre Prince of Persia: Warrior Within

Drugi del v trilogiji Sands of Time se imenuje Prince of Persia: Warrior Within. Princ je v Sands of Time sicer popravil katastrofo, ki jo je napravil, ampak bi moral zaradi tega dejanja umreti. Ker se to ni zgodilo, ga zasleduje pošastno bitje, Dahaka, katerega naloga je izvršiti prinčevo obsodbo na smrt. Da bi se izognil temu svojemu lovcu, se princ odpravi na potovanje do otoka časa, kjer je bil pesek časa ustvarjen.

Igranje in zgodba

Čeprav princ bodala časa več nima, pa je vseeno ohranil medaljon od Farah, ki mu omogoča podobne, še malce razširjene zmožnosti iz Sands of Time. Če so bile spretnostne izkušnje v predhodniku precej predvidljive, pa je tukaj treba malo bolj napeti možgane, spretno uporabljati moči amuleta in imeti tudi smisel za timing. V vseh spretnostnih izkušnjah sem izjemno užival in čestitke razvijalcem za takšno kreativnost.

Princ je ohranil svojo agilnost in jo nadgradil s številnimi dodatnimi spretnostmi, ki pridejo najbolj do izraza med bojem. Novi sistem bojevanja, imenovan FreeForm Figthing System namreč omogoča izvajanje spoštovanje vrednega števila kombinacij udarcev in skokov s katerimi pobijete sovražnike. Pri tem izrablja okolje in tudi sovražnike, saj jih lahko zaluča čez rob prepada ali pa enega v drugega. Vse to izvaja s pomočjo enostavnih tipkovnih in miškinih kombinacij, zato je boj precej enostaven, ampak težko ga je pa res obvladati.

Poleg osnovnega meča, princ poseduje še dodaten kos orožja, ki ga pobere od padlih sovražnikov ali pa celo ukrade med bojem. Tega lahko uporabi v dodatnih kombinacijah udarcev, ali pa zaluča in občasno spektakularno odseka glavo. To krepelo se sčasoma izrabi in uniči, zato je treba na to paziti in sproti pobirati nova. Potez je več, sovražnikov pa je tudi kar nekaj. Spet so tukaj taki, ki jih ni mogoče preskočiti, taki, ki jih ni mogoče blokirati in tudi taki, ki vas naskočijo in poškodujejo od zadaj. Če so bile pošasti v predhodniku v celoti iz peska, pa so te bolj človeške, kar bo morda koga zmotilo, saj kri veselo brizga.

V igri je tudi kar nekaj šefovskih bitk, ki so precej boljše kot v predhodniku. Moti le predstavitev glavnih oseb. Prince je postal zagrenjen egoist, ki v sebi nosi kupe jeze, kar bo marsikaterega igralca razočaralo, saj se s takim človekom težko poistovetiš. Kraljica časa in njena podložnica Shahdee, sta prikazani v napol nagi odpravi z izrazito poudarjenimi ženskimi atributi, kar ju predstavi kot navadni prostitutki. Farah iz predhodnika je bila oblečena okusno in je izžarevala precej večjo privlačnost. Škoda, tole razvijalcem kar zamerim.

Svet je precej majhen in navidezno odprt. Princ namreč prehaja skozi portale, ki ga ponesejo v preteklost in nazaj v sedanjost. Preteklost pomeni svetlejše okolje z delujočimi pastmi, medtem ko je v sedanjosti vse porušeno in zaraslo. Pogosto boste morali hoditi nazaj po menjavi časa in takrat se bo marsikaj spremenilo in prehod bo mogoč. To je sicer fantastičen pristop, a hkrati tudi slabost igre, saj se bo marsikateri igralec takšnega ponavljanja naveličal. Meni se je, z izjemo konca, raven ponavljanja zdela ravno pravšnja.

Grafična podoba in zvok

Čeprav igra temelji na istem pogonu je ta precej izboljšan. Posebej hvalevredna je kamera, ki me res nikoli ni pustila na cedilu. Grafika iz preteklosti izgleda zelo podobna predhodniku in je še izboljšana z raznimi dodatnimi učinki. Je svetla, po drugi strani pa je sedanjost pusta in temačna. Vse razpada in človeka kar malo zaboli srce, ko vidi opustošenje.

Glasbena podlaga se je precej spremenila. Namesto primerne orientalske glasbe, sedaj v ozadju žaga hard rock. Ker sem sam ljubitelj take glasbe, mi je podlaga sicer ugajala, še posebej I Stand Alone od skupine Godsmack, ko bežiš pred Dahako, a sem vseeno pogrešal orientalski pridih. Sicer se rock ujema s prinčevo spremembo, a vseeno sem mnenja, da bi bil rock z orientalskim pridihom precej boljša izbira.

Hrošči

Prince of Persia: Warrior Within: hrošč
Hrošč v katerem osvetlitev okolice izgine. Nič kaj prijetna reč, saj onemogoča normalne skoke.

Zaključek

Prince of Persia: Warrior Within je izjemna nadgradnja predhodnika. Boji so boljši in bolj spektakularni, spretnostne preizkušnje so zahtevnejše, spodobna je tudi zgodba. Po drugi strani pa razočara glede predstavitve glavnih igralcev in malo tudi glede izbora glasbe. Igra je precej daljša od predhodnika in sicer traja 14 ur.

Hitre tipke

Kombinacij je na stotine, tu omenjam samo čiste osnove

E
zgrabi sovraga ali udari, če ima princ dva orožja
C
pobere ali vrže sekundarno orožje
Q
prestavi pogled

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98 SE/Me/2000/XP
Procesor
1 GHz Pentium III ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 3 ali novejši, ATI Radeon 7500 ali novejši, Intel 915G
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
1.5 GB
Ostalo
DirectX 9.0c

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98 SE/Me/2000/XP
Procesor
1,5 GHz Pentium 4 ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 4 ali ATI Radeon 9500
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3.5 GB (polna namestitev iz DVD-ja)
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: