Ocena igre Prince of Persia: The Two Thrones

Zadnji del epske trilogije Sands of Time se imenuje Prince of Persia: Two Thrones. Princ je v Warrior Within ubil Dahako in rešil Kaileeno, kar bo morda koga, ki ni uspel preigrati igre do dobrega konca, morda presenetilo. Ob vrnitvi opazi, da Babilon gori, njegovo ladjo pa napadejo. Ladjo napadalci uničijo, pot njega in Kaileene pa se razveji, saj njo najdejo sovražniki in jo odvlečejo do, ne boste verjeli, Vezirja. Ta ubije Kaileeno in sprosti pesek časa, ki delno okuži tudi princa.

Igranje in zgodba

Tokratni princ se bojuje z bodalom časa, ki ga uspe odvzeti Vezirju in mečem v drugi roki. Bodalo mu omogoča tudi previjanje časa in nekatere že prej znane dobrote, srkanje peska sovragov pa ni več potrebno kot v predhodniku. Sekundarni meč se sproti degradira, zato se zdi kot, da je princ pravzaprav v podrejenem položaju, saj se s pipcem pač težko bojuješ, a to pravzaprav ni res. Kupu gibov iz Freeform Fighting Systema predhodnika so se pridružili še nekateri novi, novost pa je tiholazniški način, ki omogoča ubijanje iz zasede. Princ se lahko priplazi za sovražnika in nato izvede zaporedje smrtonosnih udarcev, katerih število zavisi od moči nasprotnika. Udarce aktivira igralec sam, tako da ob primernem času pritisne tipko za napad, če zgreši trenutek, napad spodleti in bojevati se morate na težji način. Ta novost pa ni omejena le na običajne sovražnike, ampak so jo vgradili tudi v šefovske bitke. Najprej sovraga omehčate, nato pa ga prerešetate s pipcem. Zadeva izgleda precej epsko.

Za drugi del novosti je zaslužen temni princ, prinčev alter-ego, ki je posledica peska časa. Z njim ima princ številne pogovore, tu in tam pa ga temna stran premaga in pretvori se v temnega princa. Ta poseduje nekakšno verigo s katero mahlja naokoli in tepežka sovražnike, z njo pa si pomaga tudi pri podaljševanju teka po steni in raznih skokih. Sproti izgublja življenje, ki ga obnavlja s peskom časa, zato je v igri kar nekaj časovno omejenih izzivov. Njegovi nasveti so morda včasih nadležni, a znajo pomagati pri kakšni zaguljeni šefovski bitki. Ob stiku z vodo temni princ spet izgine. Moti le to, da ni nobenih izbir. Zgodba je linearna in ne omogoča nobenih razvejitev na zlobno in dobro pot, kar je velika škoda.

Spretnostne izkušnje so tokrat še nadgrajene in poleg poligonov prirejenih za verigo temnega princa, vsebujejo tudi nekakšne skakalne plošče in mesta kamor lahko zabijete bodalo. Če so bile sposobnosti princa v predhodniku še večinoma realistične, pa tukaj princ postane pravi nadčlovek.

Tudi ta igra vsebuje kupe skrivnosti, ki omogočajo nadgradnjo življenjskih točk princa. Piti morate iz posebnega vodnjaka in nato prebroditi kopico pasti (kot v predhodniku) in če vam uspe, je nadgradnja življenjskih točk vaša.

Grafična podoba in zvok

Igra temelji na enakem pogonu kot predhodnika. Kamera je dokaj ubogljiva, a začuda manj kot v Warrior Within. Svet je svetel in ponekod prav čudovit: viseči vrtovi. Moti svetlost nekaterih delov igre, kjer rumena prav žge v oči. To lahko izklopite z znižanjem posebnih učinkov. Kup je vmesnih sekvenc, ki so narejene s pogonom igre in nekaterih ni mogoče izklopiti, kar je pred težkimi šefovskimi bitkami, živce parajoče.

Glasbena podlaga se je povrnila nazaj k prvem delu Sands of Time. Med bitkami in tudi med igranjem samim se razlega orientalska glasba, ki se odlično zliva z igro. Velik plus za to odločitev. Tudi zgodbo sedaj nekdo pripoveduje, v tej igri, Kaileena (ki mimogrede ni prikazana več tako vulgarno kot v predhodniku).

Hrošči

Prince of Persia: The Two Thrones: efekti
Čeprav igra izgleda zelo solidno, pa so z nekaterimi efekti odločno pretiravali. Šefovski vezir te dobesedno zaslepi.

Zaključek

Two Thrones je spodoben naslednik Warrior Within, boje popestri tiholazenje, spretnostne preizkušnje so nadgrajene, spodobna je tudi zgodba. Razočarajo nesorazmerno težki šefi in tudi konec, ki je precej čudaški. Igra traja okrog 12 ur.

Hitre tipke

Kombinacij je na stotine, tu omenjam samo čiste osnove

E
zgrabi sovraga ali udari, če ima princ dva orožja
C
pobere ali vrže sekundarno orožje
Q
prestavi pogled

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 2000/XP
Procesor
1 GHz Pentium III ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 3 ali novejši, ATI Radeon 7500 ali novejši
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
1.6 GB za polno namestitev
Ostalo
DirectX 9.0c

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 2000/XP
Procesor
1,5 GHz Pentium 4 ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 6800 ali ATI Radeon 9800
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
1.6 GB za polno namestitev
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: