Ocena igre Prince of Persia: Sands of Time

Leta 1989 je Jordan Mechner ustvaril Prince of Persia za jabolčni računalnik Apple 2. Princ je imel eno uro časa, da se prebije skozi temnice polne sovražnikov in pasti v 2D. Igra je 1999 dobila 3D nadaljevanje, a pravzaprav ni bilo nič omembe vrednega (koliko vas je za to nadaljevanje že sploh slišalo?). Leta 2003 je prišla revolucija. Ubisoft je izdal Prince of Persia: Sands of Time in zakoličil pot za eno izmed najboljših akcijskih pretepaških pustolovščin sploh.

Igranje in zgodba

Zgodba se začne z napadom perzijskega kralja Sharamana na mesto v Indiji. Vezir maharadže je namreč izdajalec in se želi okoristiti z peskom časa v zakladnici njegovega gospodarja. Sharamanov bojaželjni sin in glavni junak se odpravi raziskovati na lastno pest in v zakladnici odkrije skrivnostno bodalo za katerega ugotovi, da ima nenavadne lastnosti, saj omogoča manipulacijo časa. Mesto je zavzeto in Vezir si zaželi bodala kot nagrade, a mu ga princ ne želi izročiti. Zmagovalci, skupaj z ujetniki med katerimi je tudi maharadževa hči, Farah, obiščejo mesto Azad, kjer živi prijatelj od Sharamana. Tukaj jezen Vezir prepriča princa, da zabode nož v orjaško peščeno uro, ki so jo privlekli iz maharadževe zakladnice. Namesto zaklada pa se iz ure usuje pesek časa, ki vse v palači spremeni v peščene pošasti. Izjeme so princ, ki ima čaroben nož, Vezir s čarobno palico in maharadževa hči, ki poseduje čaroben amulet. Vezirjeve pošasti odvlečejo peščeno uro v visok stolp in princ ter Farah se odpravita na pot, da bi popravila storjeno škodo.

Do stolpa pa je pot izjemno dolga. Na prinčevi poti najprej stoji okolje samo. Številna vrata so zaprta, poti uničene in lestve polomljene. Da bi napredoval, mora princ uporabiti svojo neverjetno spretnost in moč. Med triki, ki jih obvlada, so razni teki po steni, salte, skoki od stebra do stebra, ter akrobatske spretnosti na drogu. Ob tem kar zmore princ izgleda Lara Croft iz Tomb Raiderja prava šolarka. A čeprav se zdijo triki še tako neverjetni, so morda celo izvedljivi: oglejte si recimo tega mojstra parkourja. Farah se pogosto zrine skozi razpoke in luknje, ter aktivira kakšno stikalo, ki omogoči napredovanje.

Neverjetne spretnosti pa ne pridejo prav le pri premagovanju ovir in pasti, temveč tudi med bojevanjem. Princ med bojem uporablja meč in čarobni pipec. Prvega za udrihanje po sovragih, dokler ne padejo na tla, drugega pa da posrka pesek časa od tako premaganih sovražnikov. Če tega ne stori, se sovražniki spet obnovijo in treba jih je spet namikastiti. Nasprotniki se nad vas pogosto zgrinjanjo v skupinah po največ štiri. Igra ne pozna neke široke palete nasprotnikov, a jih je dovolj, da je treba vsakega pretehtati pred napadom. Nekaterih ni mogoče preskočiti, spet drugi princa spodsekajo četudi blokira. Treba je najti neko pravo ravnotežje med blokiranjem, napadanjem in odskakovanjem pa boste preživeli, brezglavo mahanje je povsem mimo. Pri nekaterih bojih vam pomaga Farah z lokom, vendar se občasno zgodi, da ustreli tudi vas. Ravno tako kot vi, ima tudi ona življenjske točke in njena smrt pomeni konec igre, kar še dodatno zakomplicira boj. Med boji se razlega orientalska glasba, ki je češnja na torti, škoda, da niso sovražniki bolj raznoliki.

Nevarnosti je v svetu obilo, zato je princ tudi pogosto poškodovan, obilo pa je tudi umiranja. Za zdravljenje poškodb služi pitje vode, smrt pa lahko preprečite s prevrtenjem časa nazaj, ki ga omogoča pesek v bodalu. Bodalo je tako izjemno uporabno in poleg prevrtenja časa, omogoča še razne posebne napade, ki se jih naučite preko sistema namigov, vgrajenega v igro. Shranjevanje poteka preko posebnih portalov, ki najprej prikažejo vizijo prihodnosti, nato pa ponudijo ali želite igro shraniti. Te točke so razpostavljene dovolj gosto, da ni frustrirajočega ponavljanja.

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba je zelo solidna. Igra je svetla, s številnimi viri svetlobe in čarobnimi okolji iz orientalskih pravljic. Pogon je zelo hiter, ima pa igra eno veliko pomanjkljivost in to je kamera. Med premagovanjem ovir se obnaša zelo solidno, lahko bi rekel, da skoraj brez večjih napak, druga zgodba pa je med boji. Tukaj se trmasto upira premikom miške, kar povzroča skakanje kamere in posledično vas lahko to stane tudi življenja.

Glasba med boji je odlično prilegajoča se orientalska, med igranjem pa vlada skoraj popolna tišina, kar bo morda koga zmotilo. Velika napaka so neenakomerne glasnosti. Govor je izjemno tih, medtem ko so nekateri zvoki zelo glasni. To pomeni neprestano prestavljanje zvočniške glasnosti in uniči izkušnjo.

Ena izmed boljših domislic je, da to zgodbo pripoveduje princ. Ko se premaknete v meni, vpraša: »ali želiš, da odidem«, ko umre, reče, »ne ne, to se ni zgodilo tako« in vam ponudi možnost za nadaljevanje.

Zaključek

Prince of Persia: Sands of Time je mojstrovina, ki jo boste oboževali vsi ljubitelji tepežkarskih pustolovščin. Navdušuje agilnost princa in glasbena podlaga, moti pa občasno nerodna kamera in neenakomerna glasnost. Kljub kopici skrivnosti, je igra kratka, saj so uganke preveč predvidljive, dolga je namreč le okrog 8 ur. Priporočam nakup v paketu Triology.

Hitre tipke

E
posrka pesek iz oslabljenega sovražnika
R
zavrti čas nazaj

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98 SE/Me/2000/XP
Procesor
800 MHz Pentium III ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 3 ali novejši (z izjemo NVIDIA GeForce 4 MX), ATI Radeon 8500 ali novejši, Matrox Parhelia
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
1.2 GB
Ostalo
DirectX 9.0b

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98 SE/Me/2000/XP
Procesor
1,2 GHz Pentium 4 ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 4 ali ATI Radeon 9500
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
1.2 GB
Ostalo
DirectX 9.0b

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: