Kode, trainerji in vodniki

Najprej razjasnimo nekaj pojmov.

  • Kode, v svetovnem angleško govorečem svetu poznane kot Cheats, so nepogrešljiv pripomoček vsakega Pro 1337 no-n00b!!11!! gejmerjaTM :-). Z uporabo kod pri večigralskih igrah si lahko resno zafrknete igralno izkušnjo in hitro postanete najbolj osovražena osebnost na strežniku, zato bodite pri njihovi uporabi previdni.
  • Trainerji so programčki, ki jih skupspacajo zavedni znalci programiranja, da bi omogočili goljufanje tudi tistim, ki ne znajo vtipkati kod (hehe, lol :-). V primeru, da igra nikakor noče prebaviti kode, so lahko trainerji izredno uporabni. Stranski učinki so ponavadi anomalije v igri, sesuvanje in zmrzovanje. Razni programi proti goljufijam jih zaznajo v pomnilniku in vas lahko večno blokirajo s strežnika. Uporabite na lastno odgovornost!
  • Vodniki, v svetovnem angleško govorečem svetu poznani kot Walktroughs so navodila kako preigrati igro. V avanturah (pustolovščinah), kjer bolj kot obvladovanje strelnega krepela šteje iskanje predmetov, se boste lahko pod nosom obrisali za kode. Rabili boste vodnik, ki točno pove, kje se predmet nahaja, kateri gumb je treba pritisniti, kako kombinirati predmete, da iz njih sestavite super kanon :-). Enako prav bodo prišli tudi v kaki bolj zapleteni igri iz drugega žanra. Vodniki so pogosto besedilni, z razmahom spleta pa so se pojavili tudi slikovni vodniki in video vodniki, gre za t.i. Playtroughs.

Ali so kode vgrajene v igro zaradi lepšega?

Da si ne boste domišljali, da so kode tam le zaradi vas in tega, da lahko pridobite $1.000.000 v par stiskih gumbov ali pa priredite pravo veselico s neranljivostjo in neskončno metki ... Ne, v igre so jih vključili z drugim namenom! Kode so namreč nepogrešljive ob izdelavi igre. Brez nje bi razvijalci zagotovo kmalu obupali nad izdelavo sob in nad postavljanjem enot, prav pa pridejo tudi preizkuševalcem iger.

Predstavljajte si, da morate imeti za neki dogodek $1.000.000 denarja, ki se pa pri navadnem igranju nakaplja šele po kakih petih urah zagrizenega igranja. Preizkuševalec bi moral najprej zbrati $$$ in če bi mu uspelo, bi lahko končno videl kaj je morda treba še popraviti. Igre bi čakali več let (morda je to vzrok za zamudo Duke Nukem For(n)ever :).

Lahko v vsaki igri uporabim kode?

Stare igre so imele kode tako globoko zakoreninjene v kodi, da bi njihova odstranitev povzročila razne hrošče in morda celo nedelovanje igre. Novejše igre pa so zgrajene drugače. So kompleksnejše, zgrajene z boljšimi orodji in bolj modularnejše in zato je bodisi kode težko uporabljati in razhroščevanje poteka drugače, bodisi lahko kode enostavno odstranijo, ko igro zapečejo na plošček.

Kje najti kode, trainerje in vodnike?

Na spletu obstaja tone spletišč, ki vsebujejo kode, vodnike in trainerje za igre. Namesto, da se mučite z ročnim prečesavanjem spletišč, uporabite iskalnik. V iskalno polje vpišite: "ImeIgre cheats" za kode, "ImeIgre trainer" za trainerje in "ImeIgre walktrough" za vodnike. Priporočam, da iskalni pojem vnesete z narekovaji vred, da bo iskanje bolj specifično. Najbolje je, če namesto ImeIgre prilepite ime bližnjice, ki jo imate na namizju ali meniju start, ali pa kopirate ime mape v katero je igra nameščena. Tako se boste izognili napakam pri tipkanju in posledično besnenju čez neuporabni iskalnik :-).

Pri iskanju trainerjev morate biti posebej previdni, saj gre za izvedljive programe, ki lahko vsebujejo tudi zlobno kodo. Pred vsako uporabo trainerja je priporočljivo, da ga preiščete s pomočjo protivirusnega programa.

Hočem kode v slovenščini!!!111!!11! :-)

Iskanje kod po slovenskih straneh je bolj ali manj jalovo početje, čeprav obstaja marsikatera ljubiteljska stran, ki vsebuje kode za igro ali dve (lep primer je moja stran :-). Za več ponavadi zmanjka časa in motivacije, saj še nisem slišal, da bi kdo plačeval ljubiteljsko delo. Saj razumem, ne znamo vsi angleško in včasih bi rad našel le kodo za nesmrtnost in ne preizkušal ostalih trideset kod. Zatorej si oglejte spodnji slovarček.

What does the cheat do?Kaj naredi koda?
All ammoZaloga streliva
All itemsVsi predmeti
All weaponsVsa orožja
FlySposobnost letenja
Full healthPolno zdravje
God modeNesmrtnost, božji način
Increase Cash, moneyPoveča količino denarja
InvisibilityNevidnost
InvulnerabilityNeranljivost
NoclipOmogočen prehod skozi stene
Unlock all levelsOdkleni vse sobe
1337 h4x0r sk1llzTisoč tristo sedemintrideset sposobnosti hekanja ;-)

Zaključek

Ako se z mojim modrovanjem glede kod, trainerjev in vodnikov ne strinjate, ste vabljeni, da mi to poveste v knjigi gostov.


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: